ΔΕΝ θα περάσουμε μόνοι, δηλαδή μεταξύ μας, τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Θα βρεθούν δίπλα μας και επισκέπτες, οι οποίοι «ψηφίζουν» Τζουμέρκα για τις γιορτές.


Σε μια συζήτηση που είχαμε προχτές Δευτέρα με την πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Άρτας «Άραχθος» Γεωργία Πατέντα, μάς είπε ότι σύμφωνα με τις προκρατήσεις, η πληρότητα αγγίζει το 90%. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω του τέταρτου κύματος πανδημίας (πληροφορούμαστε, εν τω μεταξύ, ότι λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον» γίνονται κάποιες ακυρώσεις, για τις οποίες δεν είναι γνωστό το ποσοστό, οπότε ας βάλουμε και ένα ερωτηματικό το 90%) .
Το ποσοστό είναι πράγματι πολύ υψηλό, με τα Τζουμέρκα να καθίστανται πλέον αγαπημένος προορισμός με επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα και κυρίως από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επιλέγεται, απ’ ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε , για τις εναλλακτικές προτάσεις που προσφέρονται, για την φυσική και εν πολλοίς άγρια ομορφιά, για την ζεστή φιλοξενία των ντόπιων, το οικογενειακό περιβάλλον που δημιουργείται, την γαστρονομία, την ησυχία και ηρεμία των διακοπών, την άμεση επαφή με την φύση που αποτελεί διέξοδο από την επιβαρυμένη καθημερινότητα της αστικής ζωής, τις εκπλήξεις που επιφυλάσσονται από την εναλλαγή των εικόνων σε κάθε διαδρομή και πολλά άλλα που καθορίζονται από προσωπικές προτιμήσεις.
Οι κλίνες που διατίθενται όσον αφορά την υποδομή ανέρχονται, απ’ ότι μας ανέφερε η Γεωργία Πατέντα, στις χίλιες και σ’ αυτές συνυπολογίζονται των ξενοδοχείων του νομού. «Είναι λίγες» προσθέτει «γι’ αυτό και προσπάθειά μας είναι να δημιουργηθούν περισσότερες, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσω επενδυτικών σχεδίων, καθώς παρατηρείται αυξημένη ζήτηση». Και για να το υποστηρίζει προφανώς έχει στοιχεία στα χέρια της ως αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος από πλευράς των επισκεπτών.
Στο νομό, επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου, λειτουργούν αυτή την στιγμή 30 καταλύματα, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, γεγονός που αποτυπώνεται από τα συμπεράσματα των επισκεπτών. «Τα μέλη μας – τονίζει – δίνουν αγώνα για την διαφύλαξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών, την προβολή και ανάδειξη της περιοχής ως τουριστικού προορισμού και ως ένα μεγάλο βαθμό το επιτυγχάνουν».
Για να επέλθει, ωστόσο, άνοδος του τουριστικού ρεύματος απαιτούνται παρεμβάσεις από την αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις δημόσιες υποδομές, όπως επί παραδείγματι άνετοι δρόμοι πρόσβασης, δημιουργία μονοπατιών, διαδρομές σε απείρου κάλλους σημεία (και είναι πολλά) και γιατί όχι σχεδιασμός οικισμών που θα αναδεικνύουν την τοπική αρχιτεκτονική με βασικό χαρακτηριστικό την πέτρα που άλλωστε αποτελεί σημείο αναφοράς.
Με δύο μεγάλα ποτάμια, τον Άραχθο και τον Αχελώο, με την έστω τεχνητή δημιουργηθείσα λίμνη Πουρναρίου και με βουνά που εντυπωσιάζουν με την βιοποικιλότητα και την ομορφιά τους, είναι κρίμα η Άρτα να παραμένει ουραγός στον κατάλογο των τουριστικών προορισμών. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν επισκεφθεί τα Τζουμέρκα αλλά και την περιοχή των Ραδοβυζίων (Κοιλάδα Αχελώου), έχουν εκφράσει πλειστάκις τον ενθουσιασμό τους, επιμένοντας πως αν όλες αυτές οι εικόνες εμπεριέχονταν στο κάδρο άλλων κρατών, θα είχαν απογειώσει τους τόπους τους.
Από το ίδιο κάδρο δεν δικαιούται να βγάλει κανείς απ’ έξω την πόλη της Άρτας με τα βυζαντινά χαρακτηριστικά της, το ιστορικό γεφύρι, την Αρχαία Αμβρακία, το ανεπανάληπτο αρχαιολογικό της αποτύπωμα, ούτε βεβαίως τον Αμβρακικό κόλπο, την Κόπραινα, την Σαλαώρα, την Κορωνησία, που συνθέτουν ένα σπάνιο σύνολο που με κατάλληλη ανάδειξη και προβολή όλοι θα ήθελαν να το ζήσουν, καθώς συνιστά σκέτη ευχάριστη πρόκληση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ