Σταθερά φθίνουσα καταγράφεται η κτηνοτροφία στο νομό Άρτας όταν σε προηγούμενα χρόνια αποτελούσε έναν από τους βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας.

Για την μείωση του ζωικού κεφαλαίου και των εκμεταλλεύσεων έχουν μιλήσει πολλοί κατά το τελευταίο διάστημα με πρώτους τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, που τονίζουν πως «δεν θα μπορέσουν να συντηρήσουν τα κοπάδια τους λόγω της ραγδαίας αύξησης των ζωοτροφών». Ωστόσο, όταν μιλούν οι αριθμοί, πάσα αρχή παυσάτω. Και οι αριθμοί συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν μόνο απογοητευτικοί μπορούν να χαρακτηριστούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας, το 2021 ο νομός μας έχει συνολικά 1.306 εν λειτουργία εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων με συνολικό αριθμό 110.064 ζώα. Το 2015 οι εν λειτουργία εκμεταλλεύσεις ήταν 3.216 και το αντίστοιχο κεφάλαιο αριθμούσε 184.001 αιγοπρόβατα. Η σύγκριση γίνεται με το 2015, διότι αν γυρίσουμε το χρόνο σε περασμένες δεκαετίες τότε δεν θα μιλάμε για μείωση αλλά για …ισοπέδωση της κτηνοτροφίας.

Βοοειδή. Σε ότι αφορά τα βοοειδή, οι εκμεταλλεύσεις σήμερα ανέρχονται σε 265 και το ζωικό τους κεφάλαιο συνολικά σε 3.162 ζώα. Το 2015 η Άρτα διέθετε 161εν λειτουργία εκμεταλλεύσεις βοοειδών με 4.589 ζώα συνολικά. Στα βοοειδή παρατηρείται μια αύξηση μονάδων αλλά με ταυτόχρονη μείωση του ζωικού κεφαλαίου. (σσ: Κάποιοι αποδίδουν το γεγονός σε αυστηρότερους ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ).

Πτηνά. Η πτηνοτροφία είναι ο μοναδικός κλάδος που τουλάχιστον έως σήμερα παρουσιάζει αύξηση. Οι μονάδες στο νομό το 2021 είναι 265, όταν το 2015 ήταν 207. Οι σφαγές στο ίδιο διάστημα έχουν αυξηθεί. Από 18 εκατομμύρια πτηνά ετησίως το 2015, σε 21 εκατομμύρια σήμερα.

Χοιρίδια. Οι χοιροτροφικές μονάδες ήταν και παραμένουν εννέα. Τα τελευταία χρόνια δεν παρουσιάζουν μεταβολή. Η χοιροτροφία στην Άρτα ανθούσε σε προηγούμενες δεκαετίες (’80 και ’90), όμως η μείωση των αντίστοιχων εκμεταλλεύσεων που ξεκίνησε από το 2000, συνεχίστηκε και μάλλον καθιερώθηκε.

Ακτινογραφία ο εμβολιασμός

Πάντως την …ακτινογραφία της Αρτινής κτηνοτροφίας αποτελεί αναμφίβολα ο εμβολιασμός που γίνεται ετησίως για τη βρουκέλλωση. Τον εμβολιασμό κάνουν κατά τόπους μόνο τα Τμήματα Κτηνιατρικής και αφορά σε πρόβατα που διατηρούνται από τους κτηνοτρόφους για ανανέωση του ζωικού τους κεφαλαίου.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: Το 2017 από το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ Άρτας έγιναν 8.351 εμβολιασμοί. Το 2021 μόλις 6.454 αντίστοιχοι. Αν η σύγκριση γίνει με την περίοδο του 2014 και 2015, ο αριθμός των εμβολιασμών αυτών έχει μειωθεί κατά 50%. Τότε γινόντουσαν περίπου 12.000 εμβόλια για την βρουκέλλα και φέτος έγιναν 6.454. Αν ληφθεί υπόψη ότι αυτά τα ζώα είναι που διατηρούνται για την αναγέννηση της εκμετάλλευσης, τότε μόνο  μπορεί  να  αντιληφθεί  κανείς  ότι  η …καθοδική πορεία συνεχίζεται.

«Εκπέμπουμε SOS ως προς τον πρωτογενή τομέα της κτηνοτροφίας», επισημαίνει προς τον «Τ» ο προϊστάμενος του Τμήματος, κτηνίατρος, Άγγελος Μανώλης, ο οποίος χρόνια τώρα παρακολουθεί στενά την τοπική κτηνοτροφική δραστηριότητα. Συνομιλώντας μαζί του, μας υπογράμμισε ότι όλα τα στοιχεία είναι καταγεγραμμένα και δείχνουν ξεκάθαρα την συρρίκνωση του κλάδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here