«Υπάρχει μια ανησυχία για το πού θα διαμορφωθούν οι βάσεις», παραδέχθηκε ο πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, σε επικοινωνία που είχε μαζί του ο «Τ», ύστερα από τις πληροφορίες για πιθανόν μικρό αριθμό νέων εισακτέων σε ορισμένες από τις Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο κ. Αλμπάνης, δίνοντας περισσότερα στοιχεία, τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα διαφαίνεται αυτή τη στιγμή ότι θα αντιμετωπίσει η Σχολή Γεωπονίας στην Άρτα και η αντίστοιχη Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Σε σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο με την υπουργό Παιδείας στην Αθήνα (σσ:17 και 18 Ιουλίου), πέντε περιφερειακά Πανεπιστήμια που θα αντιμετωπίσουν επίσης πρόβλημα, ζητήσαμε από κοινού να μην ισχύσει η ελάχιστη βάση εισαγωγής (0,8), αλλά η υπουργός δεν το δέχθηκε». Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι μαζί με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πλήγμα δέχονται και Σχολές των αντίστοιχων Κοζάνης, Φλώρινας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιόνιο και Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ωστόσο, ο κ. Αλμπάνης, μετέφερε στην εφημερίδα μας ότι μπροστά στην άρνηση για το ζήτημα της βάσης ήταν εκείνος που διατύπωσε μια διαφορετική πρόταση για το Ακαδημαϊκό Ίδρυμα της Περιφέρειας Ηπείρου. «Ζήτησα από την υπουργό, εφόσον μένουν τμήματα με ελάχιστο αριθμό, να συμπληρωθούν από τους επιλαχόντες των πανελληνίων εξετάσεων. Όμως δεν πήρα κάποια απάντηση, τουλάχιστον ακόμα».
Εις ότι αφορά την εκτίμηση για τον αριθμό αποφοίτων που έδωσαν πανελλαδικές και βάση των νέων δεδομένων θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έκανε λόγο για 20.000 και πρόσθεσε: «Στην σύσκεψη ρωτήσαμε την υπουργό τι θα γίνει μ’ αυτούς και η απάντηση ήταν ίδια με όσα έχει δημόσια ήδη ανακοινώσει. Ότι δηλαδή περίπου 9.000 θα εισαχθούν στα δημόσια ΙΕΚ (Ινστιτούτα Εκπαίδευσης Κατάρτισης) και οι υπόλοιποι σε ιδιωτικά ΙΕΚ».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπογράμμισε ότι το θέμα τον απασχολεί έντονα και πως όλα θα είναι ξεκάθαρα όταν ολοκληρωθεί η κατάθεση μηχανογραφικών. Για το λόγο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει έκτακτη Σύγκλητο μέσα στον Αύγουστο. «Αν και η Σύγκλητος δεν συνηθίζεται να συνεδριάζει τον Αύγουστο, σας λέω ότι ήδη έχω αποφασίσει να ορίσουμε έκτακτη συνεδρίαση στις 28 ή 29 Αυγούστου ώστε να δούμε το θέμα μ’ όλα τα στοιχεία που θα έχουν προκύψει πια ως δεδομένα», επισήμανε.
Χωρίς μεταβολές…
Μετά από δυο συνεδριάσεις διάρκειας 5 ωρών η καθεμιά, εγκρίθηκε από την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του ακαδημαϊκού Ιδρύματος για την επόμενη επταετία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι εισηγήσεις που μετά από διαβούλευση επί του Σχεδίου στις Σχολές και τα τμήματα του κατατέθηκαν προς την Σύγκλητο, δεν διακρίθηκαν από προθυμία σε μεταβολές ή συγχωνεύσεις. Ως εκ τούτου το νέο σχέδιο, εις ότι αφορά την δομή Σχολών και τμημάτων, δεν παρουσιάζει αλλαγές.
Σχετικά πάντως με το επίμαχο σημείο για την Άρτα που αναφέρονταν σε μεταβολές για την Σχολή Μουσικών Σπουδών, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, επισήμανε προς τον «Τ» ότι «το συγκεκριμένο σημείο απαλείφθηκε από το νέο εγκεκριμένο Στρατηγικό Σχέδιο».
Βίκυ Καινούργιου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ