Μετά την Σαντορίνη της δεκαετίας του ΄80 που ήταν ο απόλυτος προορισμός για ζευγάρια, στις μέρες μας την θέση της πήρε η Μήλος που είναι το απόλυτο ζευγαρονήσι. Απίστευτες θάλασσες, ακόμα πιο ωραίο φαγητό και τυχεροί όσοι πάνε σ’ αυτό το νησί.
Υπάρχουν διάφορες φήμες για τη Μήλο. Η μία λέει ότι όποιος πάει χωρίζει. Φυσικά και δεν είναι έτσι. Ξέρω πολλούς που πήγαν και χώρισαν αλλά και πολλούς που πήγαν και έχουν κάνει ευτυχισμένες οικογένειες στις ημέρες μας. Στα τόσα ζευγάρια που πήγαν, κάποιοι θα χωρίσουν.
Τα τελευταία χρόνια στη Μήλο, όπως και στην Τήνο, γίνεται χαμός με την γαστρονομία. Όπως στην Τήνο καθιέρωσαν τα food gastronomy paths, έτσι και στη Μήλο καθιέρωσαν τα delicious Milos. Βασικοί πρωταγωνιστές σ’ αυτό είναι η οικογένεια Ψαθά που έχει δικό της τυροκομείο αλλά και την ταβέρνα «Ω χαμός». Στην παραλία του Παπακινού, στον Αδάμαντα, βρίσκεται η ταβέρνα. Από τη μια πλευρά παραλία με ξαπλώστρες και απέναντι τα υπέροχα φαγητά της οικογένειας. Δοκιμάστε πιταράκια (πίτες στο τηγάνι με μανούρι), ψευτοκεφτέδες και απίθανα παϊδάκια από ντόπια αγριοκάτσικα. Η Ειρήνη Ψαθά είναι άξια γαστρονομική εκπρόσωπος του νησιού.
Στον δρόμο για τα Πολλώνια βρίσκουμε την ταβέρνα «Αλευρόμυλος». Εκεί ο Βασίλης πήρε τον αλευρόμυλο του παππού του και έστησε μια απίθανη ταβέρνα με κυκλαδίτικη κουζίνα. Χοιρινό με μηλαίικο μπελτέ (σάλτσα φρέσκιας ντομάτας), ξυλόφουρνο για τα κατσίκια και τα ρεβίθια, χειροποίητες ντόπιες ταλιατέλες γνωστές ως σκορδολάζανα αλλά και πίτες όπως πλακόπιτες και φλάουνες. Ο Βασίλης είναι και αυτός μέλος του delicious Milos που προσπαθεί να αναδείξει την Μηλαίικη γαστρονομία. Η ταβέρνα είναι στην τοποθεσία Παρασπόρος.
Την πρώτη φορά που πήγαμε στη Μήλο αρχές δεκαετίας του ΄90 από Σίφνο, νομίζαμε ότι πάμε κάπου εξωτικά. Τότε όλοι πήγαιναν Πάρο, Μύκονο, Σαντορίνη και εμείς το παίζαμε εναλλακτικοί και κάπως. Αυτό που θυμάμαι έντονα είναι ότι ο οδηγός μας έχασε το πλοίο των 12 από Σίφνο και ήρθε με το πρωινό μαζί με τα πράγματά μας. Ωραίες ιστορίες που διαδραματίστηκαν αρχές της δεκαετίας του ΄90, τις οποίες έχουμε να θυμόμαστε.
Για τις παραλίες θα τα διαβάσετε παντού, αλλά το μόνο που σας λέω είναι ότι αξίζει να πάρετε καραβάκι από τον Αδάμαντα, να κάνετε τον γύρο του νησιού ή να πάρετε άλλο καραβάκι και να πάτε στην Κίμωλο ή στην ακατοίκητη Πολύαιγο με τα πράσινα νερά. Πως κατεβήκαμε στο Τσιγκράδο με σκοινί ούτε εγώ το ξέρω… Άλλες απίθανες παραλίες είναι η Φυρίπλακα, ο Παπάφραγκας, το Κλέφτικο και το Κάτεργο. Παραλίες με εύκολη πρόσβαση είναι ο Προβατάς, η Λαγκάδα και ο Μύτακας.
Μην χάσετε το απίστευτο Κλήμα όπου υπάρχουν τα Σύρματα (από τις βάρκες που σύρονται τον χειμώνα και μπαίνουν στο ισόγειο). Άλλα Σύρματα βρίσκουμε στον Εμπουρειό αλλά και στα Μανδράκια.
Πολύ ωραίες επιλογές για φαγητό είναι η «Εργίνα» στην Τρυπητή με ειδικότητα στον πουρέ μελιτζάνας και στα σκορδολάζανα, το «Αρμενάκι» στα Πολλώνια και ο «Εμπουρειός» στον Εμπουρειό.
Ο Νίκος Νίνος στον Τριοβασάλο άνοιξε το παλιό μπακάλικο του «Γαλάνη» σαν ένα από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία του Αιγαίου. Χταπόδι στα κάρβουνα, σαρδέλες, σαλάτες με κρίταμο και ό,τι άλλο βρει ο Νίκος, ιδανικό για ένα ούζο μετά το μπάνιο. Γενικά στη Μήλο επενδύστε στη ντόπια γαστρονομία και δοκιμάστε τα πιταράκια τους, τις πλακόπιτες και τα μυζηθροπιτάκια τους. Στο τέλος ένα γλυκό κουφέτο φτιαγμένο από γλυκιά κολοκύθα απογειώνει τη γεύση.
Το καλύτερο ηλιοβασίλεμα είναι στην πρωτεύουσα Πλάκα που είναι πολύ γραφική και αξίζει μία βόλτα. Στην Πλάκα μπορείτε να μείνετε στον Πύργο του Βουράκη που είναι όντως ένα παλιό καστρόσπιτο και να φάτε στην ταβέρνα «Αρχοντούλα» που έχει σήμα κατατεθέν το αγριοκάτσικο στον φούρνο με πατάτες κυδωνάτες. Η Μήλος αρέσει πολύ στους Ιταλούς, οπότε ρωτήστε αν άνοιξε κανένα καλό Ιταλικό με Ιταλό σεφ. Άλλο πολύ καλό ηλιοβασίλεμα είναι στην περιοχή Κλήμα που είναι η μικρή Βενετία της Μήλου. Εκεί υπάρχει και μια ταβέρνα που κρεμάει χταπόδια στα σύρματα οπότε μπορείτε να συνδυάστε το ούζο σας με χταπόδια στα κάρβουνα.
Στην περιοχή Τρυπητή, υπάρχουν κατακόμβες των πρώτων Χριστιανών. Στην πρωτεύουσα Πλάκα είναι το αρχαιολογικό και το λαογραφικό μουσείο και στο λιμάνι του Αδάμαντα, το μουσείο των μεταλλευμάτων. Κάποια απ’ αυτά πρέπει να επισκεφτείτε.
*Ο Στάθης Μπαρτζώκας είναι
ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ