Την 111η επέτειο ξεσηκωμού των Θεσσαλών αγροτών τον Μάρτιο του 1910 χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η ΟΑΣΝΑ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας).
«Η ηρωική εξέγερση των κολίγων του Θεσσαλικού κάμπου ενάντια στους καταπιεστές και εκμεταλλευτές τους-σημειώνεται στην ανακοίνωση- αποτελεί σταθμό στην ιστορία του αγροτικού κινήματος. Ταυτόχρονα, η επέτειος βρίσκει τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους με την πλάτη στο τοίχο. Ο ερχομός της νέας οικονομικής κρίσης, που επιτάχυνε η πανδημία του κορωνοϊού, έκανε ακόμα πιο δύσκολο τον αγώνα για επιβίωση.
Παράλληλα η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας του κορωνοϊού έχει δώσει “γη και ύδωρ” στις μεγάλες εμπορικές και μεταποιητικές βιομηχανίες αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της υγείας και του εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων. Έδωσε το δικαίωμα οι βιομήχανοι να καθυστερούν στους αιγοπροβατοτρόφους την πληρωμή του γάλακτος για επιπλέον 75 μέρες με αποτέλεσμα οι αιγοπροβατοτρόφοι να μένουν απλήρωτοι και να δυσκολεύονται να αγοράσουν ζωοτροφές, ώστε να καλύψουν και άλλες ανάγκες…».
Σε άλλο σημείο, επισημαίνει: «Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση καθυστερεί την απόδοση παρακράτησης της βασικής (3%) και της πράσινης ενίσχυσης (5%). Ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών εργάζονται σε άλλα επαγγέλματα ως μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες εξαιρέθηκαν από τα ψίχουλα της κυβέρνησης.
Ακόμη “μελετά” και “παρακολουθεί” την εξέλιξη με τις εξευτελιστικές τιμές στους μανταρινοπαραγωγούς της περιοχής μας, παρόλο που η περίοδος συγκομιδής έχει τελειώσει και μεγάλη ποσότητα έμεινε αδιάθετη…».
Με την ίδια ανακοίνωση καλεί τους αγρότες να συνεχίσουν το δρόμο που χάραξαν οι κολίγοι του Θεσσαλικού κάμπου. Καλεί τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους να δυναμώσουν το αγροτικό κίνημα, να οργανωθούν στους υπάρχοντες αγροτικούς Συλλόγους, να φτιάξουν καινούργιους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ