Αχελώος ποταμός, ο Άσπρος, ο Θεοπόταμος που δεν υπακούει σε ανθρώπινα κελεύσματα. Τί κι αν τον φόρτωσαν με εκατομμύρια κυβικά αδρανή υλικά από το φράγμα της εκτροπής του. Τί και αν τον έφραξαν σε δέκα μεριές. Τελικά αυτός βρίσκει τον δρόμο του και επιβάλλεται με την αρχέγονη δύναμή του.
Απόδειξη οι δυο φωτογραφίες του από την Κοιλάδα του Αχελώου με διαφορά η μία με την άλλη μόλις έξι μήνες. Αύγουστος 2020 η πρώτη – Ιανουάριος 2021 η δεύτερη. Το πρίν και το μετά. Αδιάψευστοι μάρτυρες της ανεξέλεγκτης και παράνομης αμμοχαλικοληψίας.
Εκεί που η αδιαφορία των Αρχών να επιβάλουν τον νόμο και να αποκαταστήσουν τα πράγματα περισσεύει, ήρθε αυτός με την τελευταία «κατεβασιά» του και έλυσε το θέμα. Χρόνια τώρα χωρίς κανέναν έλεγχο και σε πολλές τοποθεσίες του, από τον Μεσόπυργο μέχρι τη γέφυρα Κοράκου, δημιουργήθηκαν και συνεχίζουν να δημιουργ-ούνται δεκάδες «αμμόλοφοι» προς απόληψη και εμπορία των υλικών που υπάρχουν εντός της κοίτης του.
Εργολάβοι οδικών έργων και έμποροι αδρανών υλικών κάνουν πάρτι στην κοίτη του. Ναι, να γίνουν τα έργα. Ναι, να πάρουν υλικά από τον Αχελώο, αλλά αυτό να γίνεται με νόμιμο και σωστό τρόπο μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών και σε περιοχές που το ποτάμι έχει εναποθέσει υλικά που έχουν σαν αποτέλεσμα την ύψωση της κοίτης του πάνω από τρία μέτρα.
Υπάρχουν τέτοια σημεία που μπορεί να γίνει αυτό χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν μπορεί, όμως, να συνεχίζεται αυτή η πρακτική. Μπορεί να βρεθεί η λύση ώστε να σταματήσει αυτή η παρανομία που έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση και καταστροφή της κοίτης και του οικοσυστήματός του γενικότερα.
Ας μην περιμένουμε κάθε χρόνο τον Αχελώο να στρώνει την κοίτη του. Πολλά τού έχουμε φορτώσει τα τελευταία χρόνια. Ας μείνει η όμορφη και ξακουστή απείρου κάλους Κοιλάδα του Αχελώου για να την απολαμβάνουν οι επισκέπτες του χωρίς παρεμβάσεις και παρανομίες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ