«Μεγάλο εργαλείο» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αρταίων το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, ύψους 403 εκατ ευρώ για την Ήπειρο, εισηγούμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων το σχέδιο και τις προτεραιότητες που ο Δήμος θα καταθέσει για δημόσια διαβούλευση.
Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, πρώτα απ’ όλα επισήμανε ότι «κανένα έργο δεν πρέπει να σχεδιάζεται μεμονωμένα και χωρίς να αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης», κάνοντας παράλληλα λόγο για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) και Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Σύμφωνα με τον ίδιο Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για παράδειγμα στον Δήμο Αρταίων είναι ο Άραχθος και πρόσθεσε: «Θα πρέπει άμεσα να δούμε πώς θέλουμε να αναπτυχθεί η πόλη μας γύρω από το ποτάμι».
Στις ΟΧΕ πρότεινε την αξιοποίηση της λίμνης Πουρναρίου και της παραλίμνιας περιοχής με δρόμους πρόσβασης τουριστικού ενδιαφέροντος, άρδευση του κάμπου με κλειστό αγωγό, ακόμα και υδροδότηση της Άρτας. Αντίστοιχη αναφορά για ολοκληρωμένη παρέμβαση έκανε για τον Αμβρακικό Κόλπο. Θυμίζοντας ταυτόχρονα το ολοκληρωμένο πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ», τόνισε ότι η αξιοποίηση και προστασία της περιοχής μπορεί να σχεδιαστεί με ένα μεγάλο έργο σε συνεργασία με τους πέντε Δήμους και τις τρεις Αντιπεριφέρειες που βρέχονται από τον Αμβρακικό.
Ξεχωριστή πρόταση στην διαβούλευση του νέου ΕΣΠΑ, σύμφωνα με την εισήγησή του, αποτελεί η ανάπτυξη υποδομών στα Τζουμέρκα. «Μπορεί μεν ο Δήμος Αρταίων να έχει μόνο ένα τμήμα μέχρι την Δαφνωτή -είπε ο κ. Τσιρογιάννης- αλλά μπορεί να συμπράξει σ’ ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό με τους Δήμους Κεντρ. και Β. Τζουμέρκων», θυμίζοντας το παλιότερο πρόγραμμα «Πίνδος».
Στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβάνεται η πρόταση σχεδίου για την καλλιέργεια ολόκληρης της πεδιάδας με υποδομές δικτύων άρδε- υσης, αλλά και με ψυκτικούς θαλάμους για την διατήρηση των προϊόντων σε συνεργασία με Ομάδες Παραγωγών και συνεταιρισμούς. Ακόμα και για δημιουργία μεταποιητικών μονάδων έκανε λόγο ο κ. Τσιρογιάννης, επικαλούμενος όσα λειτουργούσαν στην Άρτα σε περασμένες δεκαετίες. «Ντρέπομαι- τόνισε – όταν πηγαίνω στο σουπερ μάρκετ στην Άρτα και βλέπω “φυσικός χυμός κάμπος Χίου”. Και δεν έχω τίποτα με τη Χίο…», είπε.
Το Βιομηχανικό Πάρκο εντάσσεται στον κατάλογο προτεινόμενων έργων Δήμου Αρταίων, με τον δήμαρχο να ανακοινώνει ότι «ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης». Επίσης, προτείνεται η ενεργειακή αναβάθμιση σε νοσοκομείο, ΤΟΕΒ, αντλιοστάσια, κοινόχρηστους χώρους και δημοτικό φωτισμό.
Πρόταση υπάρχει και για δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, την οποία ο Δήμος Αρταίων -σύμφωνα με τον δήμαρχο- εξετάζει μέσω προγράμματος Interreg για φωτοβολταϊκό πάρκο παραγωγής δικής του ηλεκτρικής ενέργειας που θα ρίχνει στο δίκτυο φωτισμού, περιορίζοντας έτσι το κόστος για τον δημότη.
Στον τομέα των αποχετευτικών έργων, προτείνεται η ένταξη αποχέτευσης Κορωνησίας, Αγίου Σπυρίδωνα, Βίγλας και Στρογγυλής, καθώς η αντίστοιχη για την περιοχή Ελεούσας, για την οποία ο κ. Τσιρογιάννης σημείωσε ότι «θα μπει στο σχέδιο πόλης».
Για την καταπολέμηση της ανεργίας, η πρόταση του Δήμου Αρταίων στην δημόσια διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ είναι οι επιδοτούμενες θέσεις των προγραμμάτων εργασίας να μην είναι 8μηνης διάρκειας αλλά για 36 μήνες (3 χρόνια), όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Επιπροσθέτως, θα προταθεί η αξιοποίηση προγράμματος «Εναρμόνισης με την υπόλοιπη κοινότητα» για όλους τους καταυλισμούς Ρομά. Στον τομέα κοινωνικής μέριμνας θα προταθεί η δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ, Κέντρου Ημερήσιας φροντίδας για άτομα με Αλτσχάϊμερ, καθώς και η δημιουργία δεύτερου Κέντρου Κοινότητας, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί για τον Δήμο Αρταίων.
Και το Αγροδιατροφικό Πάρκο
Στις προτάσεις διαβούλευσης για τη νέα προγραμματική περίοδο, ο Δήμος Αρταίων εντάσσει σε προτεραιότητα το Αγροδιατροφικό Πάρκο Πανεπιστη- μίου Ιωαννίνων στους Κωστακιούς.
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιο, ο δήμαρχος Χρ. Τσιρογιάννης, εισηγούμενος το πλαίσιο το προτάσεων διαβούλευσης, τόνισε: «Συζητούσαμε για 2 εκατ. ευρώ πόρους προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή και λειτουργία του Αγροδιατροφικού Πάρκου. Το ΠΕΠ Ηπείρου έχει διαθέσιμους πόρους 403 εκατ. ευρώ, οπότε είναι γελοίο το ποσό που απαιτείται για να κάνουμε τις υποδομές που απαιτούνται».
Βίκυ Καινούργιου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ