Η λέξη «φιλόζωος» στα Ελληνικά, όπως και σε άλλες γλώσσες του κόσμου δεν έχει αντίθετο. Έχουμε τον άνθρωπο που αγαπάει τα ζώα, τα προστατεύει, τα έχει ως κατοικίδια, φροντίζει για τη μη κακομεταχείρισή τους. Προσπαθεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε η πανίδα ενός τόπου ή ενός οικοσυστήματος να διατηρείται. Μπορεί να θεωρηθεί εννοιολογικά όμοια και με τον ζωόφιλο. Όμως η δεύτερη αυτή έννοια έχει μια κάπως αρνητική χροιά.
Φιλόζωος είναι αυτός που έχει ένα κατοικίδιο και το προσέχει σύμφωνα με τους κανόνες ευζωίας του ζώου. Είναι αυτός που προσπαθεί να διατηρήσει στη ζωή ένα είδος υπό εξαφάνιση. Είναι αυτός που φροντίζει να διαφυλάσσονται τα δικαιώματα των ζώων. Είναι αυτός που εναντιώνεται στο παστούρωμα, στα βαρελόσκυλα, και στην εξαθλίωση των γαϊδουριών στα νησιά μας. Είναι τόσα πολλά αυτά και πολύ μακριά η λίστα.
Δεν υπάρχει λέξη που να σημαίνει κάτι το εντελώς αντίθετο. Μονολεκτικά δεν μπορούμε να εκφράσουμε αυτόν που δεν αγαπάει τα ζώα. Αυτόν που είναι «μη φιλόζωος» ή τον «όχι φιλόζωο». Αυτόν που σκοτώνει τα ζώα. Το λαθροκυνηγό που εξοντώνει συστηματικά την πανίδα μιας περιοχής ή τα άγρια ζώα, που προφυλάσσονται σε καταφύγια και Εθνικά Πάρκα.
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα αποδεικνύεται ότι ακολουθεί την πορεία και άλλων κρατών και έχει κατοικίδια ζώα. Λίγο η μόδα, λίγο οι νέες συνθήκες ζωής έκαναν τους Έλληνες να αποκτήσουν τετράποδους ή δίποδους χνουδωτούς φίλους. Από τα πιο τετριμμένα, όπως σκύλος, γάτα, καναρίνι, χρυσόψαρο έως αράχνες, φίδια ερπετά και χαμαιλέοντες. Στην παρούσα φάση δε θα εξετάσουμε κατά πόσον είναι φιλοζωία να κρατάς σε καθεστώς «ομηρίας» ένα άγριο ζώο.
Συναντάμε, όμως, μέσα σ’ όλα τα’ άλλα και τους ανθρώπους οι οποίοι δεν αγαπάνε τα ζώα. Δεκτό και σώφρον. Εκφράζεται ως η άρνηση ενός ανθρώπου να δεχτεί ένα ζώο στο σπίτι του. Στο φόβο του να βρίσκεται στον ίδιο χώρο, έστω και εξωτερικό. Στην ένστασή του και την απέχθειά του να ακουμπήσει έστω ένα ζώο.
Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι αλλεργικοί στα ζώα όπως για παράδειγμα στις γάτες και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας μόλις τα πλησιάσουν όπως βήχα, εξανθήματα, δύσπνοια κλπ.
Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι κατ’ εξακολούθηση κακοποιούν τα ζώα. Έχουν σκυλιά αλυσοδεμένα μόνιμα στο ένα μέτρο και τα αφήνουν χωρίς τροφή και νερό σ’ όλες τις καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν άνθρωποι, που δηλητηριάζουν επανειλημμένως ζώα. Υπάρχουν άνθρωποι που πετάνε ζωντανά από γέννα του δικού τους ζώου νεογέννητα στον κάδο τον αχρήστων. Αυτοί συνειδητά παρανομούν εις βάρος της ζωής. Δρουν κρυφά και ύπουλα προκειμένου να μην τους αντιληφθεί ο νόμος.
Θα ήθελα, όμως, να κάνω μια νύξη για τους ανθρώπους που είναι εντελώς αντίθετοι μ’ αυτούς που είναι «φιλόζωοι». Είναι μια συνομοταξία από μόνοι τους. Δεν υπάρχει πραγματικά ορολογία που να μπορεί να εμπεριέχει το μένος αυτών των ανθρώπων για τους ανθρώπους που αγαπάνε τα ζώα. Οργή και λεκτική επίθεση εναντίον αυτών που αγαπούν τα ζώα. Χωρίς δεύτερη κουβέντα κακολογούν και εναντιώνονται σε κάθε μορφής «φιλοζωϊα».
Οι φιλόζωοι είναι αυτοί που γεμίζουν τον τόπο με ούρα και περιττώματα σκύλων και γατιών γιατί δεν τα μαζεύουν σε σακουλίτσα όπως θα έπρεπε. Οι φιλόζωοι οικολόγοι είναι αυτοί που ελευθερώνουν φίδια προς κάθε κατεύθυνση. Οι φιλόζωοι είναι αυτοί που εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους, αφού τα βαρεθούν. Οι φιλόζωοι ευθύνονται για τα σκυλιά που γαυγίζουν τη νύχτα και διαταράσσουν την κοινή ησυχία. Οι φιλόζωοι ευθύνονται για τις γάτες και τα σκυλιά που χαλάνε τα λουλούδια στα παρτέρια. Οι φιλόζωοι είναι αυτοί που κακώς ταΐζουν τα αδέσποτα.
Όσο τα ταΐζουν αυτά μαζεύονται γύρω-γύρω και βρωμίζουν τον τόπο. Αυτοί θα πρέπει να τα πάρουν σπίτι τους όλα αυτά που ταΐζουν, γιατί τα κοπρόσκυλα και τα βρωμόγατα μας έχουν πνίξει! Αυτοί είναι που θα πρέπει να εμβολιάζουν και να στειρώνουν όλα τα αδέσποτα για να μην κολλήσουμε λύσσα.
Οι φιλόζωοι αφήνουν τα σκυλιά τους να γεννάνε ανεξέλεγκτα και μετά πετάνε τα νεογέννητα στα σκουπίδια. Οι φιλόζωοι ευθύνονται για όλα τα αδέσποτα που κυκλοφορούν και θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Οι φιλόζωοι δεν επιτρέπουν να εξαφανιστούν όλα τα αδέσποτα από προσώπου γης και από την πόλη. Οι φιλόζωοι εμπορεύονται ζώα και τα πουλάνε για να κερδίσουν χρήματα.
Οι φιλόζωοι στέλνουν κρυφά στο εξωτερικό ζώα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε εργαστήρια ως πειραματόζωα. Οι φιλόζωοι διαχειρίζονται κονδύλια χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για τα αδέσποτα, αντ’ αυτού τα καρπώνονται οι ίδιοι. Οι φιλόζωοι κάνουν εράνους για χτυπημένα αδέσποτα, ενώ στην πραγματικότητα τα χρήματα τα καρπώνονται οι ίδιοι. Οι φιλόζωοι κακοποιούν εσκεμμένα σκυλιά και γατιά κλείνοντάς τα σε διαμερίσματα, ενώ ο φυσικός τους χώρος είναι έξω στη φύση. Και άλλα πολλά κάνουν οι φιλόζωοι.
Εδώ θα πρέπει να κάνουμε έναν διαχωρισμό. Δεν είναι όλοι το ίδιο, ώστε να αποδοθεί γενικώς ένας χαρακτηρισμός. Έχουμε, λοιπόν, όλες αυτές τις ομάδες ανθρώπων, για τους οποίους δεν μπορεί να υπάρχει ακριβή έννοια της λέξης. Δεν υπάρχει η ακριβής ορολογία. Θα πρέπει, παρ’ όλα ταύτα, να κάνουμε ένα διαχωρισμό. Δεν είναι όλοι το ίδιο ώστε να αποδοθεί γενικώς και αορίστως ένας χαρακτηρισμός.
Ο καθένας έχει τη δική του διαφορετική πορεία και ταυτότητα. Δεν μπαίνουν όλοι ανεξαιρέτως σ’ ένα τσουβάλι, σ’ ένα τρουβά. Δεν έχουμε ομάδες ή κόμματα και ο ένας είναι αντίθετος και εχθρικός με τον άλλον. Ο καθένας ακολουθεί τη συνείδησή του και πορεύεται σ’ αυτή τη ζωή. Το αν του αρέσουν ή όχι τα ζώα, είναι δική του υπόθεση. Το αν προτιμά ή όχι να έχει κατοικίδιο είναι επιλογή του. Το αν θέλει να βοηθάει τα αδέσποτα εναπόκειται στη βούλησή του. Το αν σιχαίνεται τα ζώα το επιλέγει εκείνος. Το αν δεν τα αγαπάει, επίσης είναι επιλογή του.
Όμως σε καμία περίπτωση δεν πολεμάει ο ένας τον άλλον. Δεν εχθρεύεσαι το γείτονα γιατί έχει κατοικίδιο. Δεν τον βρίζεις γιατί αυτός επιλέγει να έχει κατοικίδιο, ενώ εσύ όχι. Δεν είμαστε πρωταγωνιστές στο «Πόλεμος και Ειρήνη». Είμαστε συμπολίτες.
Ας πάψουν, λοιπόν, οι χαρακτηρισμοί και οι ακρότητες. Το ότι έχουμε την επιλεκτική δυνατότητα δεν μας χρήζει ικανούς να είμαστε πολέμιοι των οποιονδήποτε άλλων ανθρώπων.
Αυτή άλλωστε είναι και η βασική μας διαφορά από τα ζώα. Η λογική η οποία μας διακατέχει. Έτσι αγαπάμε ή όχι τα ζώα. Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ είμαστε αυτοί που θα τους κάνουμε ΚΑΚΟ, γιατί στο τέλος πολεμάμε την ίδια τη ΖΩΗ. Γιατί κυριολεκτικά ο φιλόζωος είναι αυτός που αγαπά τη ζωή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ