Σημαντικό βήμα ώστε να μπει «φρένο» στις ελληνοποιήσεις τροφίμων, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το νέο νόμο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», Ιωάννης Βιτάλης.
«Επί της ουσίας-τονίζει- αυστηροποιείται το καθεστώς προϋπάρχοντος νόμου, ο οποίος ποτέ δεν εφαρμόστηκε και ήταν σε πλήρη αδράνεια».
Μεταξύ των άλλων προβλέπονται πολύ αυστηρές ποινές στους παραβάτες που θα επιχειρήσουν ελληνοποιήσεις, επισημαίνει ο κ. Βιτάλης.
Ολόκληρη η δήλωσή του, έχει ως ακολούθως: «Επικοινώνησα με τον κ. υπουργό και του εξέφρασα τα συγχαρητήριά μου για το νόμο που επιτέλους βάζει “φρένο” στις ελληνοποιήσεις-και επιπλέον και πιο σημαντικό- προβλέπει πολύ σημαντικές και αυστηρές ποινές στους παραβάτες.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που αναμένουμε να δούμε και την εφαρμογή του.
Επί της ουσίας αυστηροποιείται το καθεστώς προϋπάρχοντος νόμου, ο οποίος ποτέ δεν εφαρμόστηκε, ήταν σε πλήρη αδράνεια, ενώ κανείς από τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης, ούτε ο κ. Αποστόλου, ούτε ο κ. Αραχωβίτης εξέφρασαν τη βούληση να τον αλλάξουν.
Χρειάστηκε να γίνουν πολλές συζητήσεις και παρεμβάσεις εκ μέρους του ΣΕΒΓΑΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια και με τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου και με τη σημερινή υπό τον κ. Βορίδη, ο οποίος αντελήφθη την ανάγκη προστασία των ΠΟΠ προϊόντων, των καταναλωτών όπως επίσης και την βελτίωση της θέσης του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου.
Πλέον αναμένουμε εντός του μηνός την έκδοση του εφαρμοστικού νόμου που θα καθορίζει το πλαίσιο για την διενέργεια των ελέγχων.
Εκτιμούμε ότι θα ήταν πολύ σημαντικό ο ΣΕΒΓΑΠ και η Διεπαγγελματική Φέτας να συμμετέχουν στο Συμβούλιο όπου θα συζητούνται τυχόν παραβάσεις και όπου θα επιβάλλονται τυχόν ποινές, το εάν θα έχουμε επιπλέον και δικαίωμα ψήφου, αυτό ας το εξετάσει ο κ. υπουργός και μπορούμε να το συζητήσουμε στην προσεχή μας συνάντηση».
Επισημαίνεται ότι με το νέο νόμο επιβάλλονται πρόστιμα έως και ύψους 300.000 ευρώ για νοθευμένα τρόφιμα, ποινές για παραπλάνηση με «μαϊμού» προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, ποινές φυλάκισης μέχρι και 2 έτη για προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ που προέρχονται από άλλη χώρα, τις περίφημες ελληνοποιήσεις, κα άλλες πολύ σημαντικές διατάξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ