Τις κάναμε μελωδικά τραγούδια, τις υμνήσαμε, τις αγαπήσαμε, έχουν ξεχωριστή θέση στη ζωή μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μια πτερωτή κοινωνία που περιφέρεται από λουλούδι σε λουλούδι, χωρίς να ενοχλεί την ομορφιά τους, και μας παραπέμπει στο μεγαλείο του πλάστη και στον θαυμαστό κύκλο της ζωής. Ένα αόρατο νήμα συνδέει τον άνθρωπο μαζί τους.
Δίκαια τους αποδίδεται ο τίτλος της γονιμότητας, της εργατικότητας, της αγνότητας, της οργάνωσης και της συνέπειας. Έγιναν τα ευλογημένα έντομα που μαζεύουν γύρη και νέκταρ όλη μέρα μέσα σε ξέφρενους ρυθμούς. Καθόλου δεν αγαπούν τη βροχή και ούτε καν τις ξέμπαρκες αραιές ψιχάλες. Είναι τα πιο εξελιγμένα θηλυκά του πλανήτη -κοριτσάκια, όπως αρέσει στους μελισσοκόμους να τα αποκαλούν- κουβαλώντας πάνω τους ένα τελειοποιημένο GPS.
Προσαρμόζονται άριστα στο μαγνητικό πεδίο της γης και δε χάνουν ποτέ τον προσανατολισμό τους. Με χορευτικούς ρυθμούς προσεγγίζουν τα χρωματιστά μικρά κονάκια τους, προστατεύουν το γόνο, τη βασίλισσα, πεθαίνουν όταν χρησιμοποιήσουν το κεντρί τους, έχουν ιεραρχία, πειθαρχία και διαχειρίζονται με τέλειο τρόπο το χρόνο τους. Υπηρετούν ιδιαίτερους ρόλους σε αραδιασμένες κυψέλες, δίπλα από δρόμους και μέσα σε χέρσα χωράφια. Είναι οι εργάτριες, οι νεροκουβαλήτρες, οι αερίστρες. Είναι πηγή ζωής και μας προσφέρουν έτοιμο το καλύτερο δώρο της φύσης. Δυο μήνες όλη κι όλη η διάρκεια ζωής τους μόνο για να μας γλυκαίνουν. Είναι τεράστια η συμβολή τους στη γεωργική παραγωγή και στην οικονομία της χώρας γενικότερα.
Θησαυρός υγείας και δύναμης το γέννημά τους. Μια ευεργετική, θεραπευτική, χορταστική τροφή υψηλής αξίας για τον άνθρωπο και αμβροσία για τους θεούς. Το πιο εξαιρετικό καταναλωτικό προϊόν ανωτέρου επιπέδου με ταυτότητα της Ελληνικής χλωρίδας. Το άρωμά του και η γεύση του είναι αξεπέραστο μέγεθος. Λέγεται ότι το κρυσταλλωμένο μέλι είναι το καλύτερο, γιατί έχει μέσα αναλλοίωτα όλα τα ένζυμα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι του έλατου και του πεύκου που δεν παγώνουν δεν είναι καλά.
Πόσο συχνά ανακαλούνται παιδικές μνήμες με τα μικρά μεταλλικά βαζάκια που περιείχαν το μέλι Υμηττού… Φάρμακο το άτιμο! Μια φετάρα ζεστό ψωμί ζυμωμένο από τη γιαγιά, πασαλειμμένο με φρέσκο βούτυρο και μέλι από πάνω, ήταν «όλα τα λεφτά». Μια γλυκύτητα με το λόγο του Θεού και το πλασμένο κερί στις θρησκευτικές λειτουργίες μέχρι να αντικατασταθεί από την παραφίνη.
Μεθυσμένος από τα μυστήρια της μελισσοτροφίας, από το άρωμα του άγριου θυμαριού, από την ευωδιά της πορτοκαλιάς και των αγριολούλουδων ο ευτυχής μελισσοκόμος. Έρωτας και πάθος ασίγαστο που κρατά χρόνια. Απολαμβάνει από κοντά την τελετουργία της ζωής, ζει και αναπνέει μαζί τους σε ένα ερεθιστικό ταξίδι με επαγγελματικούς προσανατολισμούς. Τα μελίσσια τού έγιναν ανάγκη, κόλλημα, συνήθεια και τρόπος ζωής. Χαίρεται την αυγή, το δειλινό, τις εποχές του χρόνου και τα χρώματα της υπαίθρου.
Πλαίσια, μάσκες, φόρμες προστασίας, γάντια και θυμιατήρια είναι τα αντικείμενα που στολίζουν το λεξιλόγιο του. Ολημερίς μες στα μέλια… Οργώνει την παραδεισένια χώρα μας κυνηγώντας την καλή παραγωγή κλεισμένος μέσα στη στολή του και γύρω μιλιούνια οι μέλισσες να δονούν την ατμόσφαιρα.
Εκατό τουλάχιστον με τσίμπησαν σήμερα, μου εκμυστηρεύτηκε ο Νίκος την ώρα που πήγα να τον φωτογραφίσω. Και συνέχισε: έχω πάθει ανοσία στο κεντρί τους και δε με ενοχλεί καθόλου. Θέλει πολλή αγάπη το αντικείμενο, είναι ζόρικη δουλειά και αμφίβολης οικονομικής επιτυχίας. Κάνουμε το σταυρό μας να έχουμε καλές καιρικές συνθήκες και το μέγιστο σεβασμό από τους χρήστες φυτοφαρμάκων. Η χώρα μας έχει πιάσει πρωτιά σε αριθμό μελισσοκόμων. Τα τελευταία χρόνια μπήκαν και οι γυναίκες δυναμικά στον κλάδο από οικογενειακή παράδοση, από προσωπική ανάγκη ή από καθαρό βιοπορισμό.
Μαθαίναμε κάποτε στο μάθημα της φυσικής ιστορίας πολλά πράγματα για το μέλι και τις μέλισσες. Σήμερα, καλό θα ήταν τα παιδιά να μαθαίνουν για τα φυσικά προϊόντα της Ελληνικής γης, τα υποκατάστατα, τις ετικέτες στις συσκευασίες, την υψηλή ηθική που πρέπει να διέπει τους διακινητές και για το σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε στο φυσικό περιβάλλον που τόσα αγνά αγαθά μας προσφέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ