Πρωτοφανείς για την Ήπειρο ήταν οι σφοδρές βροχοπτώσεις που την έπληξαν από άκρου εις άκρον από την περασμένη Παρασκευή έως και την Κυριακή, αφήνοντας ανοιχτές πληγές στο πέρασμά τους, για τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, θα χρειαστεί να παρέλθει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για την επούλωσή τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 18 Δήμους της Περιφέρειας, μόνο οι εφτά δεν γνώρισαν καταστροφές από το οδυνηρό πέρασμα της καταιγίδας δίχως προηγούμενο. Το στοιχείο που ανέφερε ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος είναι ενδεικτικό του θλιβερού αποτυπώματος στην περιοχή. Είπε: «Στην Ήπειρο σε πέντε ημέρες έπεσε τόσο νερό όσο σε ένα χρόνο στο κέντρο της Αθήνας».
Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα αποκλείστηκαν χωριά και άνθρωποι, κόπηκαν δρόμοι, καταστράφηκε μεγάλο μέρος της επαρχιακής και δημοτικής οδοποιίας, αχρηστεύθηκαν δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού, σημειώθηκαν καταπτώσεις εδαφών, γκρεμίστηκαν γέφυρες, καταγράφηκαν ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, αποθήκες, μονάδες, καθώς και σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις, πλημμύρισαν ποτάμια και χείμαρροι, παρασύρθηκαν δέντρα και φερτά υλικά, έγιναν μεγάλες κατολισθήσεις και καθιζήσεις και πολλά άλλα.
Περιφερειάρχης Ηπείρου και δήμαρχοι κάνουν λόγο για ανεπανόρθωτες καταστροφές, ζητώντας την άμεση επέμβαση της κρατικής μηχανής, ενώ παράλληλα διατυπώθηκαν αιτήματα για ανακήρυξη Δήμων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και έγινε σε αρκετές περιπτώσεις. Από τις πρώτες πρωτοβουλίες που ανέλαβε η πολιτεία να σημειωθεί η τηλεδιάσκεψη την περασμένη Κυριακή με την παρουσία πολλών κυβερνητικών παραγόντων από τη μια πλευρά και της Περιφέρειας από την άλλη, ενώ στην Ήπειρο εκτός του υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη βρέθηκε την Δευτέρα και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Δήμας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισκέφθηκε και την Άρτα. Μέσω των δηλώσεών τους παρασχέθηκε η διαβεβαίωση ότι θα στηρίξουν οικονομικά κάθε προσπάθεια για επούλωση των ανοιχτών πληγών. Κι όλα αυτά βέβαια με φόντο τη νέα πρόβλεψη για ανάλογα καιρικά φαινόμενα αυτή την εβδομάδα.
“Τ”



