Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το βιβλίο του κ. Αλέξη Τσίπρα θα έχει τίτλο το όνομα «Ιθάκη» και θα κυκλοφορήσει αρχές με μέσα Νοεμβρίου.
Μέχρι όμως να κυκλοφορήσει το βιβλίο, να το πάρουμε στα χέρια και να το μελετήσουμε, ας δούμε κάποιες σημαντικές δηλώσεις του πρώην αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργού που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το πρώτο που θέλω να σχολιάσω είναι τα όσα είπε σχετικά με την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα. Είπε ο κ. Τσίπρας: «Παραιτούμαι γιατί δεν μπορώ και δεν θέλω, να διατηρήσω το αξίωμα του βουλευτή, με όσα προνόμια αυτό συνεπάγεται, όταν αισθάνομαι ότι η συμμετοχή μου, με την ειδική συνθήκη μάλιστα του πρώην πρωθυπουργού, δεν προσφέρει τίποτε ουσιαστικό σε όσους με εμπιστεύθηκαν».
Ωραία λόγια για έκθεση ιδεών… Διότι ο κ. Τσίπρας στην πραγματικότητα διατήρησε το αξίωμα του βουλευτή μετά την παραίτησή του από αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και τη μη συμμετοχή του στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος. Το διατήρησε επί μακρόν το βουλευτικό αξίωμα ο κ. Τσίπρας, περίπου δύο ολόκληρα χρόνια, αν ληφθεί υπόψη ότι οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ έγιναν τον Οκτώβριο του 2023!
Πώς περνούν τα χρόνια! Μετά την εκλογή του κ. Στέφανου Κασσελάκη (άραγε πού βρίσκεται αυτός ο άνθρωπος;), δηλαδή τον Οκτώβριο του 2023, έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Ήθελε, όμως, και την πίτα αφάγωτη και το σκύλο χορτάτο κι έτσι παρέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ απλός βουλευτής υπό τον κ. Φάμελλο και εισέπραξε τη βουλευτική αποζημίωση (είναι 120.000 ευ-ρώ;). ΧΩΡΙΣ να προσφέρει τίποτε ουσιαστικό σε όσου τον εμπιστεύτηκαν, όπως και ο ίδιος αποδέχεται στη δήλωσή του.
«Την ασφάλεια των ορεινών εδράνων» στο Κοινοβούλιο, όπως λέει, στη συνέχεια της δήλωσής του, τη διατήρησε δύο ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ο κ. Τσίπρας χωρίς να διαφέρει σ’ αυτό το σημείο από το Γιωργάκη, τον Κωστάκη και τον Αντωνάκη που υπήρξαν και αυτοί πριν από αυτόν πρωθυπουργοί και εκλέγονταν χωρίς σταυρό βουλευτές στα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και χωρίς να προσφέρουν «τίποτε ουσιαστικό» κατά την δήλωσή του, λάμβαναν (Κώστας Καραμανλής) και λαμβάνουν (Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς) την βουλευτική αποζημίωση για χρόνια και ζαμάνια!
Η παραίτηση του κ. Τσίπρα είναι καθαρά ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ και δεν μας πείθει. Έγινε ενόψει της ίδρυσης από αυτόν νέου κομματικού σχηματισμού. Και φυσικά δεν μπορούσε να είναι παράλληλα αρχηγός άλλου κόμματος εκτός Κοινοβουλίου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο Κοινοβούλιο! Ασφαλώς δεν θα ήθελε να παραμείνει στη Βουλή ως ανεξάρτητος βουλευτής! Από τη στιγμή που διαπίστωσε ο κ. Τσίπρας ότι η αποστολή του στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ είχε τελειώσει, έπρεπε ΤΟΤΕ ΑΜΕΣΩΣ να παραιτηθεί. Έτσι ενεργούν οι σωστοί Κοινοβουλευτικοί άνδρες.
Μίλησα σε άρθρο μου στον «Τ» (8 Ιανουαρίου 2025) για την περίπτωση του Μανόλη Δρεττάκη που σαν υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ διαφώνησε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και παραιτήθηκε ΤΟΤΕ όχι μόνο από υπουργός αλλά και από βουλευτής! Παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα, αν θυμάμαι καλά, υπέβαλε και ο έντιμος γιατρός – χειρουργός Παύλος Στασινός.
Επιθυμώ ακόμα να σταθώ στην δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «Θέλω να απευθυνθώ στους συντρόφους μου σε όλους όσους πορευτήκαμε μαζί ως εδώ και μοιραστήκαμε αγώνες, αγωνίες, ελπίδες και όνειρα. Δεν θα είμαστε αντίπαλοι. Και ίσως σύντομα να ταξιδέψουμε πάλι μαζί σε πιο όμορφες θάλασσες». Ο κ. Τσίπρας αφού τα έκανε θάλασσα στον ΣΥΡΙΖΑ το 2023, τώρα καλεί τους «συντρόφους» του «να ταξιδέψουν πάλι μαζί σε πιο όμορφες θά-λασσες»! Ποιούς «συντρόφους» εννοεί; Αυτούς που τους διέλυσε σε τρία κομμάτια και θρύψαλα με την προώθηση στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ του άγνωστου και άσχετου με την πολιτική και την Ελληνική πραγματικότητα Στέφανου Κασσελάκη που μας ήρθε συνοδευόμενος από τον σύζυγό του Τάϊλερ;
Γιατί μη μου πει κάποιος ότι τον άγνωστο και άσχετο Κασσελάκη που τον υποδέχτηκε εγκάρδια στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ο τότε πρέσβης κ. Τσιούνης (!) δεν τον έβαλε ο κ. Τσίπρας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, στις τε-λευταίες μη εκλόγιμες θέσεις για να πάρει το βάπτισμα. Και μη μου πει κάποιος ότι τα 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψαν για την υποψηφιότητα Κασσελάκη, σύμφωνα με το Καταστατικό του κόμματος, δεν ενήργησαν με εντολή του κ. Τσίπρα!
Από πού τον γνώριζαν τον Κασσελάκη και τον πρότειναν για πρόεδρο; Είχε εμφανιστεί ποτέ σε όργανα του κόμματος; Είχε πάρει μέρος σε συζητήσεις για σοβαρά εσωτερικά και εξωτερικά θέματα; Είχαν ακούσει τις θέσεις του; Τον πολιτικό του λόγο; Ποια είναι αυτά τα 30 μέλη που έδωσαν την υπογραφή τους για να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης; Μήπως είναι μεταξύ των «συντρόφων» που απευθύνεται σήμερα ο κ. Τσίπρας να ταξιδέψουν «πάλι» μαζί του σε πιο όμορφες θάλασσες;
Δεν θέλω να κάνω διαχωρισμούς των συ-ντρόφων που θα ακολουθήσουν τον κ. Τσίπρα στις νέες του θάλασσες, γιατί η πολιτική κρύβει εκπλήξεις. Εκείνο πάντως που φαίνεται πολύ πιθανό είναι ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει τη βασική κολυμπήθρα, από την οποία το νέο κόμμα του κ. Τσίπρα θα αντλήσει στελέχη και ψηφοφόρους. Ο κ. Φάμελλος είναι πλέον αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υπό προθεσμία και δεν αποκλείεται να υπήρξε συμφωνία για την ομαλή διαδοχή. Το γεγονός ότι ο κ. Φάμελλος κράτησε στον ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Τσίπρα χωρίς ο τελευταίος να προσφέρει ΤΙΠΟΤΕ στο κόμμα και τον λιβάνιζε όλο αυτό τον καιρό, αποδεικνύει του λόγου μου το ασφαλές.
Ήδη, προτού εμφανιστεί στο προσκήνιο το νέο κόμμα Τσίπρα, πολλοί βουλευτές και στελέχη είναι έτοιμοι να το πλαισιώσουν και πολύ ενδεικτική είναι η τελευταία δημοσκόπηση της MRB που δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις 3,3%! Σκεφθείτε να εμφανιστεί επίσημα το νέο κόμμα! Από τη Νέα Αριστερά δεν νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας προσμένει «βοήθεια». Εκεί βρίσκονται όλα τα «βαρίδια» που υποτίθεται εμπόδισαν τον κ. Τίπρα να εφαρμόσει την πολιτική του. Αντίθετα, από το κόμμα του κ. Κασσελάκη θα πάρει τη μερίδα του λέοντος με αποτέλεσμα ο φίλος μας ο Στέφανος να μείνει τελικά με τον… Τάϊλερ και τον σκύλο! Όταν εκδοθεί η «Ιθάκη» και τη μελετήσω θα τα ξαναπούμε…

*Ο Γιώργος Χαλκιάς είναι επίτιμος δικηγόρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ