ΔΕΝ είναι μόνο η Πόπη Παπανδρέου που μετέχει στην ομάδα Ευρωπαίων εισαγγελέων, η οποία ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, της οποίας η καταγωγή από τις Συκιές Άρτας μνημονεύεται σχεδόν απ’ όλα τα ΜΜΕ.
Στο Ελληνικό Γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (στην Αθήνα) επικεφαλής του είναι ο Λάμπρος Σοφουλάκης (φωτο), ο οποίος μπορεί να μην κατάγεται από την Άρτα, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι υπηρέτησε στο παρελθόν στο εδώ Πρωτοδικείο ως εισαγγελέας διακονώντας τη Δικαιοσύνη. Ο ίδιος είχε μια αξιοζήλευτη σταδιοδρομία καθώς ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια έφτασε μέχρι τη θέση αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Απέσπασε τα εύσημα για την προσφορά του όχι μόνο στην Άρτα αλλά παντού όπου κλήθηκε να υπηρετήσει. Το όνομά του έλαβε ευρεία δημοσιότητα για την θαρραλέα του στάση στην υπόθεση της Novartis. Για το έργο του εισέπραξε τα εύσημα από τη Ρουμάνα εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι που είναι επικεφαλής Ευρωπαία εισαγγελέας όλων των χωρών της ΕΕ.
Αναγνωρίζοντας την προσφορά του Λάμπρου Σοφουλάκη, η κ. Κοβέσι ανανέωσε τη σύμβασή του μέχρι τον Αύγουστο του 2027, χωρίς αυτό να αποτελεί έκπληξη, καθότι είναι ο αρχαιότερος σε βαθμό εισαγγελέας στην ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ιδιαίτερα έμπειρος, καθώς είναι ο μοναδικός στο δυναμικό της που είναι Αρεοπαγίτης.
Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε, το γεγονός ότι ανανεώθηκε η σύμβασή του μέχρι τον Αύγουστο 2027, ο κ. Σοφουλάκης αφυπηρέτησε στις 30 Ιουνίου, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας όπως ορίζει το Σύνταγμα στην Ελλάδα. Ωστόσο, το Ενωσιακό Δίκαιο υπερισχύει τού εσωτερικού Δικαίου κάθε χώρας και αφού στην Ευρώπη το όριο ηλικίας των δικαστών και των εισαγγελέων είναι τα 70 έτη, ο κ. Σοφουλάκης θα μπορούσε να έχει ακόμα τρία χρόνια παραμονής.
Ως εκ τούτου παρακολουθούμε το θέμα για την παραμονή του ή όχι στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και για ό,τι νεότερο εδώ είμαστε.



