Τον τελευταίο καιρό έχει αναπτυχθεί μια συζήτηση γύρω από το πρόσωπο του πρώην αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας ετοιμάζει νέο κόμμα, το οποίο θα απευθυνθεί μάλλον σε συγγενείς πολιτικούς σχηματισμούς, ώστε να γίνει η ισχύς εν τη ενώσει. Ως συγγενή πολιτικά κόμματα προβάλλονται αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και κατά δεύτερο λόγο το ΠΑΣΟΚ, η ΠΛΕΥ-ΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑ-ΤΙΑΣ και το ΜΕΡΑ25.
Ένας τόσο μεγάλος συνασπισμός κομμάτων του κεντροαριστερού χώρου θα μπορούσε να χτυπήσει κυβέρνηση στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές αν ληφθούν υπόψη τα δημοσκοπικά ποσοστά που βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της IN-TERVIEW για πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγές και παραμύθια, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 12,1%, η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,1%, το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 3,7%, το ΜΕΡΑ25 3,6% και η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 1,7%, ήτοι σύνολο 32,5% με ποσοστό αναποφάσιστων 14,7%. Γνωστού όντως ότι στη δημοσκόπηση αυτή η ΝΔ λαμβάνει 24,7% γίνεται φανερό ότι μια τόσο ευρεία κομματική συνένωση θα μπορούσε να νικήσει τη ΝΔ και να γίνει κυβέρνηση.
Θεωρητικά, με ασκήσεις επί χάρτου, ένας τέτοιος σχηματισμός συγγενών κομμάτων θα χτυπούσε με μεγάλες πιθανότητες κυ-βέρνηση, όπως αυτό είχε προσπαθήσει να κάνει το 1956 η συγκροτηθείσα τότε «Δημοκρατική Ένωση» και με την ΕΔΑ μέσα που έλαβε 1% παραπάνω στην Επικράτεια από τη δεξιά ΕΡΕ αλλά δεν έγινε κυβέρνηση λόγω του καλπονοθευτικού εκλογικού συ-στήματος «Τριφασικό» (συνδυασμός πλειοψηφικού, ενισχυμένης αναλογικής και απ-λής αναλογικής). Σήμερα υπάρχει κάτι παρόμοιο με το bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα!
Ανεξάρτητα αν αληθεύει η ίδρυση νέου κόμματος από τον κ. Τσίπρα, μια προσπάθεια συγκρότησης «Λαϊκού Μετώπου» δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί για πολλούς και διαφόρους λόγους, κυριότεροι των οποίων είναι οι ακόλουθοι: 1) Σ’ ένα τέτοιο συνασπισμό κομμάτων δεν πρόκειται να προσχωρήσει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, έπειτα από τα “ποσοστούλια” που αύξησε τη δύναμή του, έχει χαράξει αυτόνομη πορεία και πιστεύει ότι με τον κ. Ανδρουλάκη Νο 2 μπορεί να χτυπήσει κυβέρνηση. Από την άλλη μεριά η παρουσία του κ. Τσίπρα αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα συνεργασίας με τα υπολείμματα του άλλοτε κραταιού ΠΑ-ΣΟΚ, τα οποία πιστεύουν ότι ήταν υπεύθυνος για την μη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση του 2015, ξεχνώντας βέβαια ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει μ’ ένα «σοσιαλιστικό» κόμμα που είχε κάνει συγκυβέρνηση με τη χειρότερη δεξιά του Σαμαρά και είχε πάρει με αυτόν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα από το 2012 μέχρι το 2015.
2) Τα λοιπά κόμματα προέρχονται όλα από τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ (Κωνσταντοπούλου Πρόεδρος της Βουλής στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, Βαρουφάκης υπουργός Οικονομικών με τα capital control, Χαρίσης, Κασσελάκης κλπ) και για τους λόγους που όλοι λίγο – πολύ γνωρίζουμε, διαφώνησαν και σκορπίστηκαν στους τρεις ανέμους («Νέος» ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ). Πιστεύει κανένας ότι τα κόμματα αυτά μπορούν να ξεπεράσουν τις πολιτικές και προσωπικές διαφορές που έχουν μεταξύ τους και να συνενωθούν εκ νέου σε ενιαίο σχηματισμό; Ευκολότερα κερδίζεις το ΛΟΤΤΟ παρά να δώ-σεις απάντηση στο ερώτημα αυτό!
Ας δεχτούμε, όμως, ότι κάνει νέο κόμμα ο κ. Τσίπρας. Με ποια στελέχη; Είναι δυνατόν να αποστατήσουν παλαιοί συνεργάτες του που τώρα βρίσκονται στα κόμματα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, του ΚΙΝΗΜΑ-ΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και του ΜΕΡΑ25 και να πλαισιώσουν το υπό ίδρυση νέο κόμμα; Ο Κασσελάκης, έπειτα από όσα προηγήθηκαν με τη διαγραφή του (καθαίρεση ουσιαστικά) αποκλείεται. Της κυρίας Κωνσταντοπούλου έχουν πάρει τα μυαλά της αέρα με την συμπτωματική και προσωρινή, θα έλεγα, μεγάλη αύξηση των ποσοστών της ακόμα και σε διψήφια νούμερα και πιστεύει ότι μπορεί να γίνει μεγάλο κόμμα (με ποια στελέχη άραγε;) και να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στα πολιτικά δρώμενα.
Αν ΠΑΣΟΚ και ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ πιάσουν στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές τα ποσοστά που τους δίνουν σήμερα οι δημοσκόποι, μπορούν να χτυπήσουν κυβέρνηση αν κατέλθουν ως συνασπισμός. Ο Βαρουφάκης αποκλείεται να επιστρέψει σε μαντρί του Τσίπρα, διότι οι διαφορές τους, πολιτικές και προσωπικές, είναι τεράστιες. Επιδίωξη του Βαρουφάκη είναι να μπει στην προσεχή Βουλή και να μετέχει με καταγγελτικό λόγο στις συζητήσεις.
Οι μόνοι που δεν έχουν τόσο μεγάλες διαφορές και μπορούν να συνεργαστούν είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Φάμελλο και η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ υπό τον κ. Χαρίτση. Αυτό μπορεί να γίνει και για το λόγο ότι η ΝΕΑ ΑΡΙ-ΣΤΕΡΑ από την ίδρυσή της ποτέ σχεδόν δεν ξεπέρασε δημοσκοπικά το 3% και κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής.
Συνεπώς η συνεργασία της με το ΣΥΡΙΖΑ είναι υπαρξιακή. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας τα ποσοστά του να συρρικνώνονται, θα επιδιώξει τη συνεργασία του με το κόμμα της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Τον Κασσελάκη δεν πρόκειται να τον ζητήσει κανένας σε συνεργασία, διότι αυτός έκανε τη βρώμικη δουλειά που λέει και ο Κουτσούμπας, διαλύοντας τον μετά Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ και χάθηκε…
Από την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τρίπρας παραμένει βουλευτής του κόμματος αυτού. Όλο αυτό το διάστημα έχει κυριολεκτικά χαθεί από το Κοινοβούλιο. Ούτε μιλάει ούτε λαλάει. Αντίθετα, είναι λαλίστατος σε Forum όπου κα-λείται.
Το ερώτημα είναι αν δεν κάνει κόμμα ο κ. Τσίπρας, θα πολιτευτεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές; Και σε καταφατική περίπτωση θα είναι υποψήφιος με το ΣΥ-ΡΙΖΑ;
Δηλαδή θα τον βάλει ο Φάμελλος σε κάποια εκλόγιμη περιφέρεια όπως έκαναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τον Γιωργάκη, τον Κωστάκη και τον Αντωνάκη; Μια τέτοια τοποθέτηση θα ωφελήσει ή θα βλάψει το ΣΥΡΙΖΑ; ΄Ιδωμεν…

*Ο Γιώργος Χαλκιάς είναι επίτιμος δικηγόρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ