Στο φύλλο της 23ης Απριλίου 2025 του «T» περιέχεται δημοσίευμα με τίτλο «Υποχρεώνουν σε μείωση δρομολογίων τα φέρυ – μπόουτ προς… χάρη των διοδίων» έπειτα από απόφαση της Λιμενικής Αρχής Πάτρας.
Το θέμα έρχεται στη Βουλή με ερώτηση πέντε βουλευτών του «Κινήματος Δημοκρατίας» του Στέφανου Κασσελάκη. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «Η απόφαση αυτή προκάλεσε ήδη αντιδράσεις καθότι η χρήση του φέρυ – μπόουτ αποτελεί φθηνότερη επιλογή απ’ ό,τι η διέλευση μέσω διοδίων της Γέφυρας».
Από το πνεύμα του δημοσιεύματος αντιλαμβάνομαι ότι οι ερωτώντες βουλευτές λένε κοντολογίς ότι η Λιμενική Αρχή της Πάτρας αύξησε το χρόνο των δρομολογίων από 20 σε 40 λεπτά προκειμένου από την καθυστέρηση αυτή να οδηγηθούν περισσότερα οχήματα στη «Γέφυρα» προς οικονομικό της όφελος.
Αν έτσι έχει το πράγμα, έρχεται στο νου του καθενός ότι η απόφαση του Λιμεναρχείου Πατρών γίνεται με δόλο προκειμένου από την καθυστέρηση των δρομολογίων των φέρυ – μπόουτ να ωφεληθεί η «Γέφυρα» εφόσον τα οχήματα που θα αναγκαστούν να την επιλέξουν θα πληρώσουν περισσότερα χρήματα απ’ ότι αν θα περνούσαν δια θαλάσσης. Και αυτό φαίνεται αληθοφανές. Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι «Ανάμεσα στους αντιδρώντες συγκαταλέγεται και η Κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται τη θαλάσσια γραμμή Ρίου – Αντιρρίου» και ότι «η Λιμενική Αρχή Πάτρας την υποχρεώνει να κάνει λιγότερα δρομολόγια (ανά 40 λεπτά αντί για 20 που είναι μέχρι τώρα)».
Επειδή είχα νηολογήσει σκάφος στο Λιμεναρχείο Πειραιά, θυμάμαι ότι η διαδικασία είναι πολύ αυστηρή. Επικοινώνησα, λοιπόν, με καλό μου φίλο που είχε φέρυ – μπόουτ στη γραμμή Ρίου – Αντιρρίου και τον ρώτησα αν γνωρίζει το θέμα. Μου είπε ότι η Λιμενική Αρχή επεμβαίνει και καθορίζει δρομολόγια πλοίων στη γραμμή Ρίου – Αντιρρίου όταν υπάρχουν συναναχωρήσεις πλοίων. Δεν γνωρίζω ποιός έδωσε τα στοιχεία για το δημοσίευμα στον «Τ» διότι είναι ελλειπή.
Πρώτα και κύρια στη γραμμή Ρίου – Αντιρρίου δεν υπάρχει μία Κοινοπραξία που «διαθέτει τέσσερα αμφίδρομα πλοία, στα οποία είναι ναυτολογημένοι 14 ναυτικοί τον χειμώνα και 16 το καλοκαίρι ώστε να μπορούν να εκτελούν διπλές βάρδιες», αλλά δύο. Αμφότερες οι Κοινοπραξίες κάθε πρώτη Νοεμβρίου είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν στο υπουργείο Ναυτιλίας προγράμματα δρομολογίων των πλοίων τους με ώρα αναχώρησης για κάθε μέρα, τα οποία ισχύουν μέχρι την 30η Οκτωβρίου του επόμενου έτους. Αν στα προγράμματα αυτά υπάρχουν συναναχωρήσεις πλοίων των δυο Κοινοπραξιών, τότε η Λιμενική Αρχή, στην προκειμένη περίπτωση της Πάτρας, καλεί τις Κοινοπραξίες προς διευθέτηση του θέματος. Αν δεν υπάρξει λύση, η Λιμενική Αρχή καθορίζει τα δρομολόγια και τις αναχωρήσεις των πλοίων αμφοτέρων των Κοινοπραξιών.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Λιμενική Αρχή της Πάτρας επενέβη επειδή θα υπήρχαν συναναχωρήσεις πλοίων των δύο Κοινοπραξιών και καθόρισε αυτή τα δρομολόγια των πλοίων και τον χρόνο αναχώρησης (απόπλου) αυτών από το Ρίο προς το Αντίρριο και αντίθετα.΄Έτσι, το αίτημα για άμεση παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας, που ζητούν οι ερωτώντες βουλευτές του κ. Κασσελάκη «ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και αξιόπιστη λειτουργία της γραμμής Ρίου – Αντιρρίου, προς όφελος των πολιτών, των επαγγελματιών και της τοπικής οικονομίας» είναι άνευ αντικειμένου!
Από το δημοσίευμα εικάζεται σφόδρα ότι πρόκειται για διαμάχη μεταξύ των δυο Κοινοπραξιών και είναι αξιοσημείωτο ότι η Κοινοπραξία που αντιδρά εμφανίζεται η μόνη που εκμεταλλεύεται τη θαλάσσια γραμμή του Ρίου – Αντιρρίου, αποσιωπώντας ότι υπάρχει και άλλη μια Κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται την ίδια γραμμή. Τελικά πολύ κακό για το τίποτε…
*Ο Γιώργος Χαλκιάς είναι επίτιμος δικηγόρος