ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ το σχόλιο για την σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Αρταίων για την σύνταξη του νέου κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Νικολάου (φωτο) μάς οδήγησε στο έτος 1992.
Ήταν τότε που ο ίδιος ήταν πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας του αείμνηστου δημάρχου Κώστα Βάγια όταν όντως είχε συνταχθεί ένας πρωτοποριακός και επαναστατικός για την εποχή του κανονισμός. Επειδή στις σημερινές συζητήσεις γίνεται πολύς λόγος, για παράδειγμα, επί των ερωτήσεων που κατατίθενται από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και για το αν θα πρέπει να διατηρηθούν ή όχι, είχε εισαχθεί τότε μια βαθιά καινοτομία.
Ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, λοιπόν, ο Μιχάλης Νικολάου είχε προτείνει και ψηφίστηκε, οι ερωτήσεις να γίνονται μια φορά το μήνα σε ειδική συνεδρίαση ώστε να μην αποβαίνουν εις βάρος του χρόνου των θεμάτων ημερησίας διατάξεως. Ψηφίστηκε μεν αλλά δεν εφαρμόστηκε γιατί δεν συμβιβάζονται όλοι με τις αλλαγές στις κατεστημένες δομές.
Παράλληλα, με εκείνον τον κανονισμό, οι παρατάξεις όφειλαν να τις αποστέλλουν γραπτές μια μέρα πριν την συνεδρίαση ούτως ώστε να δίνεται το δικαίωμα προετοιμασίας για τις απαντήσεις, εκτός από εκείνες που αναφέρονταν σε επίκαιρα θέματα. Επιπλέον καθιερώθηκε να παρέχεται χρόνος πέντε λεπτών, με δικαίωμα ανοχής για δύο με τρία ακόμα στους εισηγητές των θεμάτων και για το δικαίωμα δευτερολογίας τρία λεπτά. Οι τριτολογίες είχαν απαγορευτεί. Όσο για τον δήμαρχο ο λόγος δίνονταν για 10 λεπτά.
Ως πράξη δημοκρατική δίνονταν το δικαίωμα στους επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης να παίρνουν το λόγο για κάθε θέμα που αναπτύσσονταν έστω κι αν δεν είχαν εγγραφεί στον κατάλογο ομιλητών. Όπως επίσης ο πρόεδρος έδινε το λόγο όταν διαπίστωνε ότι τίθονταν θέμα επί προσωπικού για τον καθένα που μετείχε στις συνεδριάσεις.
Κάτι άλλο που συνάμα αποτελούσε αρχή του κανονισμού ήταν η ελαστικότητα που επιδείκνυε ο πρόεδρος επί των διαλόγων, κάνοντας τις συνεδριάσεις περισσότερο ενδιαφέρουσες. Συνέβαινε δηλαδή αυτό που συμβαίνει στη Βουλή, καθότι το Δημοτικό Συμβούλιο συνιστά μικρογραφία της.
Ο κανονισμός αυτός – ευτυχώς – υπάρχει, οπότε η διαπαραταξιακή επιτροπή που καλείται να συντάξει τον σημερινό μπορεί να του ρίξει μια ματιά ώστε να έχει μια πληρέστερη εικόνα. Χρήσιμο θα είναι. Όπως, επίσης, νομίζουμε ότι πολλά θα είχε να συνεισφέρει η συμμετοχή του Μιχάλη Νικολάου στην επιτροπή καταθέτοντας την εμπειρία του που είναι πάρα πολύ πλούσια επί του θέματος. Έχουμε τη γνώμη πως δεν θάλεγε «όχι».