Επικαλούμενη στοιχεία από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, η Νέα Αριστερά εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η παραγωγή γάλακτος στη χώρα μας βαίνει συνεχώς μειούμενη κατά τα τελευταία τέσσερα έτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η συνολική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος μειώθηκε από 652.986 τόνους το 2020 σε 533.116 τόνους το 2024, σημειώνοντας μείωση κατά 120.000 τόνους (πτώση 18,37%). Σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάνει λόγο για «ανησυχητική μείωση που απειλεί σοβαρά τη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία, έναν βασικό πυλώνα της ελληνικής κτηνοτροφίας και σημαντική πηγή εισοδήματος για χιλιάδες οικογένειες.
Απευθυνόμενοι προς τον Κώστα Τσιάρα τέσσερις βουλευτές της Νέας Αριστεράς, μεταξύ των οποίων και η Μερόπη Τζούφη (Ιωαννίνων) διατυπώνουν επτά ερωτήματα, τα ακόλουθα:
1. Ποιες είναι οι αιτίες της μείωσης της παραγωγής νωπού αγελαδινού γάλακτος και γιατί δεν έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα αποτελεσματικά μέτρα;
2. Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των κτηνοτρόφων και την αντιστροφή αυτής της τάσης;
3. Ποιος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας του κλάδου μέσω επενδύσεων σε καινοτομία και βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση;
4. Ποια είναι η στρατηγική για την προστασία της εγχώριας παραγωγής από τον ανταγωνισμό εισαγόμενων προϊόντων και την εξασφάλιση δίκαιων τιμών για τους παραγωγούς;
5. Ποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν για την προσέλκυση νέων κτηνοτρόφων και την αποτροπή εγκατάλειψης της κτηνοτροφικής δραστηριότητας;
6. Σκοπεύει το υπουργείο να τροποποιήσει τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (άρθρο 82) ώστε να απαιτείται η παρασκευή στραγγιστού γιαουρτιού από 100% νωπό Ελληνικό γάλα; 7. Προτίθεται η κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στην αγορά για την αποτροπή Ελληνοποιήσεων;