ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον Δήμο Ιωαννιτών, τα δημόσια ΣΑΕΚ Ιωαννίνων, την Ένωση Γαστρονομίας Ηπείρου, το Σωματείο Καφέ Μπαρ Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων «Παμβώτις», το μνημόνιο συνεργασίας για την ανάδειξη της υψηλής προστιθέμενης αξίας που φέρουν τα τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα.
Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης υπογράμμισε: «Ξεκινάμε κάτι δυνατό για την Ήπειρο. Ξεκινάμε μια πολύ ωραία προσπάθεια σε προϊόντα που έχουν αξία. Όλα αυτά θα διατίθενται σε καταστήματα που θα φέρουν ειδικό σήμα το οποίο και δείχνει την γάστρα, τον πλάστη και το σινί (είδος ταψιού). Έχουμε μπροστά μας μεγάλο αγώνα για μεγάλες προοπτικές. Ξεκινάμε αρχικά από το Ορεινό Ηπείρου, μετά το Κασκαβάλι Πίνδου, πέστροφα, κεφαλοτύρι, ούρδα, πατάτα Χρυσοβίτσας. Ο αριθμός θα συνεχιστεί αφού προηγουμένως κάνουμε τις απαραίτητες διαδικασίες με όλους τους φορείς, ώστε να τα πιστοποιήσουμε ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης».
Από την πλευρά της η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου, δήλωσε: «Ερχόμαστε να δώσουμε την τεχνογνωσία, την ερευνητική εμπειρία και τη μεγάλη προσπάθεια μελών ΔΕΠ (Διδακτικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό) στο Τμήμα Χημείας (Εργαστήριο Τροφίμων) ώστε να μπορέσουνε και εμείς να συμβάλλουμε στο να προωθηθεί αυτή η προστιθέμενη αξία των τοπικών προϊόντων για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας».
Η καθηγήτρια του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων – Τμήματος Χημείας Αναστασία Μπαδέκα, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Προς το παρόν εστιάζουμε σε τέσσερα νέα τοπικά προϊόντα ώστε να αναβαθμιστούν και να προσφέρουν στην Ηπειρώτική γαστρονομία, συντονίζοντας φυσικά την αλυσίδα αξίας αυτών των προϊόντων από το χωράφι στο πιάτο μας. Έτσι, ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε την πρώτη φάση της Ηπειρώτικης γαστρονομίας, ίσως και το branding των εν λόγω προϊόντων. Ελπίζουμε όλοι μαζί να τα καταφέρουμε ώστε να έχουμε τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα σε περίπου ένα χρόνο. Στην πορεία της προσπάθειάς μας θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάζουμε περιοδικά αποτελέσματα του έργου μας».