Από την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε στα Ιωάννινα η υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία προήδρευσε στην συνδιάσκεψη του κόμματος για την Ήπειρο που κορυφώθηκε το Σάββατο 22 Μαρτίου, στην οποία μίλησε και ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης.
Με αφορμή το γεγονός αυτό ο πρώην βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας έδωσε στη δημοσιότητα άρθρο με τίτλο «Η επόμενη μέρα για την Ήπειρο και την Άρτα». Ανέφερε:
Αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη για την Ήπειρο, όπως έγινε και θα γίνει και στις άλλες Περιφέρειες, το Περιφερειακό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, με τίτλο: «Ήπειρος: Εξωστρέφεια, καινοτομία και ανάπτυξη». Με τρεις θεματικούς άξονες, οι οποίοι αφορούν στον πρωτογενή τομέα – αγροδιατροφή και καινοτομία, στο οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα – από την φυγή στη μεγάλη επιστροφή και στην Ήπειρο που παράγει στην ψηφιακή εποχή – Πανεπιστήμιο, επιχειρηματικότητα.
Στόχος είναι μέσα από ανοιχτή συζήτηση και επικοινωνία με τους τοπικούς παραγωγικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς και λοιπούς φορείς και την τοπική κοινωνία, η διαμόρφωση ενός σχεδίου για την Περιφέρεια της Ηπείρου, που θα δίνει προοπτική για το μέλλον, για τους Ηπειρώτες και ιδιαίτερα για τους νέους μας στον τόπο τους. Μια Περιφέρεια μειονεκτική σε πολλούς κρίσιμους τομείς (οικονομία, κοινωνικές και λοιπές υποδομές, συρρίκνωση πληθυσμού), αλλά και με συγ- κριτικά πλεονεκτήματα (φυσικό περιβάλλον, ενέργεια, μνημεία, πολιτισμός, παραδόσεις κλπ).
Γενικότερα η Ελληνική Περιφέρεια και ιδιαίτερα η ανάπτυξή της, αποτελεί κρίσιμο και καθοριστικό παράγοντα για τη χώρα μας. Η οικονομική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώ- ρας, περνά μέσα από την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Περιφερειών. Γι’ αυτό και πρέπει να στηρίζεται η βιώσι- μη και δίκαιη ανάπτυξη, που θα στηρίζει την εγχώρια παραγωγή με προστιθέμενη αξία. Με ένα σχέδιο που θα μπορεί να εφαρμοσθεί στο παραγωγικό και αναπτυξιακό ανάγλυφο των διαφόρων περιοχών της κάθε Ελληνικής Περιφέρειας.
Η χώρα μας, μετά την πολύχρονη και πολυεπίπεδη κοινωνική και οικονομική κρίση, έχει ανάγκη ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής και Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ δεν παρουσίασε ποτέ. Αντίθετα, είναι φανερή η έλλειψη παραγωγικής και περιφερειακής διάστασης στα βασικά για την ανάπτυξη εργαλεία που είχε και έχει στην διάθεσή της, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, το νέο ΕΣΠΑ. Οι επιλογές για την αξιοποίηση αυτών των εργαλείων ήταν και είναι σε βάρος των παραγωγικών δραστηριοτήτων (όπως ο πρωτογενής τομέας), των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της Ελληνικής Περιφέρειας, ενώ δίνει πολλά σε λίγους.
Για το ΠΑΣΟΚ, οι πόροι των 70 και πλέον δις ευρώ αυτής της επταετίας, αποτελούσαν πράγματι ευκαιρία για την διάσωση και την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας. Με Εθνικό Σχέδιο, όμως, για την αξιοποίησή τους, για τη στήριξη του κόσμου της παραγωγής και της εργασίας.
Για τους στόχους αυτούς, σημαντική προϋπόθεση είναι η εκπόνηση και η εφαρμογή ειδικών αναπτυξιακών σχεδίων, ιδιαίτερα για μειονεκτικές Περιφέρειες και περιοχές στην περιφέρεια της κάθε Περιφέρειας. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί η Περιφέρεια Ηπείρου, περιοχή που έχει περιθώρια και προοπτική για αύξηση της παραγωγής με μεταποίηση, εξαγωγές και προστιθέμενη αξία, όπως και προοπτική για ήπια ανάπτυξη, με αγροτουρισμό και με εναλλακτικό τουρισμό. Με συγκριτικά πλεονεκτήματα τη φυσική ομορφιά, το περιβαλλοντικό και οικολογικό απόθεμα, πλούσια παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά.
Στην Ήπειρο, είναι σημαντική η ολοκλήρωση των μεγάλων συγκοινωνιακών υποδομών και παραγωγικών έρ- γων, όπως: Η ολοκλήρωση της Ιονίας οδού, ως κανονικού όμως αυτοκινητόδρομου (Ιωάννινα – Κακαβιά), οι συνδέσεις της Πρέβεζας με Εγνατία και Ιονία Οδό, η επέκταση του σιδηροδρο- μικού δικτύου για την Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα στην Άρτα.
Μία περίπτωση ανάγκης εκπόνησης και εφαρμογής ενός ειδικού τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου, αποτελεί η Άρ- τα που υστερεί σε ανάπτυξη και πα- ρουσιάζει οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα. Έχει, όμως, πολλές παραγωγικές δυνατότητες (πεδιάδα, Αμβρακικός και ημιορεινή ζώνη), αλλά και δυνατότητες αξιοποίησης του φυσικού της περιβάλλοντος (Αμβρακικός, Τζουμέρκα, λίμνη Πουρναρίου) και των μοναδικών μνημείων της (Αρχαία, νεότερα, Βυζαντινά).
Αυτή η μειονεκτική περιοχή χρειάζεται ειδικά κίνητρα και γενναίες επιχορηγήσεις, εκτός από τα αναπτυξιακά – παραγωγικά έργα (όπως τα εγγειοβελτιωτικά έργα, το αρδευτικό Πέτα – Κομποτίου, έργα ΑΠΕ κατά προτεραιότητα για αγρότες και παραγωγικές επιχειρήσεις, αξιοποίηση γεωθερμικού πεδίου). Με επιχορηγήσεις σε πο- λύ μεγαλύτερο ποσοστό από άλλες περιοχές και στη μέγιστη ένταση επένδυσης 100%, για υποδομές, όπως με- ταποίηση και αποθηκευτικοί χώροι, για αναδιάρθρωση καλλιεργειών, δημιου-ργία επιχειρηματικού πάρκου, αλλά και για την στήριξη της οργάνωσης και διαχείρισης της διάθεσης των προϊόντων στην αγορά, μέσα από ομάδες παραγωγών.
Το ίδιο αφορά και στις υποδομές τουρισμού (ξενοδοχεία, καταλύματα, εγκα- ταστάσεις δραστηριοτήτων ορεινού τουρισμού για άθληση, άσκηση κλπ) με μεγαλύτερα ποσοστά για να καλύψουν την υστέρηση που υπάρχει σε τουριστική κίνηση και με δυνατότητα ένταξης όλων ανεξαρτήτως στον αναπτυξιακό νόμο.
Ιδιαίτερης σημασίας έργο αποτελεί η υλοποίηση της οριοθέτησης της κοίτης του Αράχθου, για την αντιπλημμυρική προστασία και την ανάπτυξη της Άρτας. Επίσης, η ποιότητα ζωής και η αξιοπρεπής διαβίωση για όλους προϋποθέτει τις βασικές υποδομές για την υγεία και κοινωνική προστασία, με στήριξη και ενίσχυση του νοσοκομείου, ενώ είναι σημαντική επίσης η ενίσχυση των Πανεπιστημιακών τμημάτων με την ενεργή διασύνδεσή τους με τις τοπικές οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η συμμετοχή σ’ αυτή τη συζήτηση για τις πολιτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Περιφέρειας και την πρόταση για το μέλλον της Περιφέρειας Ηπείρου, αποτελεί μια πρόκληση και μια ευκαιρία για ουσιαστική συμβολή στην προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης για την Περιφέρειά μας και την ποιότητα ζωής για τους Ηπειρώτες στον τόπο τους.
*Ο Χρήστος Γκόκας είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και
πρώην βουλευτής Άρτας