Είδαμε στην τηλεόραση τη μεγαλειώδη συγκέντρωση χιλιάδων απλών ανθρώπων που διατράνωσαν την απαίτησή τους να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση των Τεμπών.
Χωρίς κομματική ή άλλου είδους οργάνωση είναι η πρώτη φορά στη νεότερη ελληνική ιστορία που συγκροτείται τόσο πολυπληθής διαδήλωση με μοναδικό στόχο την άμεση απόδοση δικαιοσύνης σ’ αυτούς που ευθύνονται για τον τραγικό θάνατο των 57 συνανθρώπων μας. Έπει- τα από τη συγκέντρωση αυτή, η οποία άφησε άφωνους τους πάντες, άρχισαν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσαν ότι την υπόθεση θα την κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη. Ορθό. Για κάθε περίπτωση θανάτωσης ή τραυματισμού ανθρώπων αρμόδια να κρίνει είναι η τακτική ελληνική δικαιοσύνη. Πάνω σ’ αυτό νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε. Πρέπει, όμως, να συμφωνήσουμε και σε κάτι άλλο, ότι δηλαδή η δικαιοσύνη κρίνει βάσει στοιχείων, τα οποία εξασφαλίζουν στον τόπο του συμβάντος οι προανακριτικές αρχές (αστυνομία, πυροσβεστική κλπ.).
Η δικαιοσύνη δεν διαθέτει μηχανισμούς για να συγκεντρώσει η ίδια στοιχεία. Αξιολογεί αυ- τά που της στέλνουν οι προανακριτικές αρχές και από κει και πέρα καλεί και εξετάζει μάρτυρες, παραγγέλλει την αποστολή σ’ αυτή κρίσιμων εγγράφων ή άλλων οπτικοακουστικών στοιχείων, διατάσσει αυτοψία, πραγματογνωμοσύνη και πολλά άλλα.
Στην υπόθεση των Τεμπών ο κ. Μητσοτάκης μάς λέει ότι θα κρίνει η δικαιοσύνη. Με τι στοιχεία, κύριε πρωθυπουργέ; Από την πρώτη στιγ- μή της σύγκρουσης των τρένων στήθηκε από την εκτελεστική εξουσία ένα οργανωμένο σχέδιο αποδυνάμωσης ή ακόμα και απόκρυψης στοιχείων που θα μπορούσαν να ρίξουν φώς στην τραγική υπόθεση. Θα θυμίσω μερικά που δημοσιοποιήθηκαν είτε από τον Τύπο είτε από τους συγγενείς των θυμάτων.
1. Δεν περιφρουρήθηκε ο χώρος του ατυχήματος από το αρμόδιο τμήμα της Τροχαίας και γενικότερα της Αστυνομίας της περιοχής. Αυ- τό είχε ως αποτέλεσμα να μπουν στον χώρο που είχαν διασκορπιστεί τα βαγόνια των τρένων με ό,τι είχε απομείνει από ανθρώπινα μέλη και προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων, φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής εταιρίας, τα οποία φόρτωσαν μπάζα από το χώρο του ατυχήματος και τα μετέφεραν σε ιδιωτικό χώρο του ιδιοκτήτη της εταιρίας. Αυτό είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά σιδηροδρομικών δυστυχημάτων!
Για ποιο λόγο έγινε; Ποιος έδωσε την εντολή για την αποκομιδή των μπάζων; Ποιος πλήρωσε τον ιδιώτη για τη δουλειά αυτή; Και το σπουδαιότερο, ποιος επέτρεψε την είσοδο των φορτηγών στον χώρο; Αυτό στην απλή γλώσσα του λαού λέγεται απόκρυψη στοιχείων δυστυχήματος. Αν ο ιδιώτης στον χώρο του οποίου μεταφέρθηκαν τα μπάζα προέβη σε κάποια αλλοίωση αυτών, οι διορισθέντες από τον ανακριτή πραγματογνώμονες δεν πρόκειται να βρουν τίποτε.
2. Δύο ή τρεις μέρες μετά το δυστύχημα κάποιοι χώροι γύρω από αυτό επιστρώθηκαν με τσιμέντο και άσφαλτο, όπως έδειξαν σχετικές φωτογραφίες στον Τύπο. Ποιος έδωσε την εντολή για το μπάζωμα του χώρου και για ποιο λόγο; Ποιος επέτρεψε το μπάζωμα; Η δικαιολο- γία ότι μπαζώθηκαν κάποια σημεία για να πατήσουν σταθερά τα πέδιλα των γερανών που θα σήκωναν τα βαγόνια είναι ψευδής, διότι οι γερανοί ενήργησαν από την πρώτη στιγμή, ενώ το μπάζωμα έγινε πολύ μετά και διότι από τις φωτογραφίες προκύπτει μπάζωμα πολύ μεγαλύτερης έκτασης από εκείνη των πεδίλων των γερανών. Συνεπώς, το μπάζωμα έγινε για να εί- ναι αδύνατη η έρευνα της επιφάνειας του εδάφους όπου διασκορπίστηκαν τα βαγόνια, που σημαίνει ότι οι πραγματογνώμονες που θα διοριστούν δεν θα βρουν επί του εδάφους τα απαραίτητα στοιχεία.
3. Οι αρχές προσπάθησαν να αποσιωπήσουν ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε εύφλεκτους διαλύτες, οι οποίοι μετά τη σύγκρουση προκάλεσαν εκείνο το τεράστιο μανιτάρι φωτιάς που είδαμε όλοι στα video των τηλεοράσεων και το οποίο επέφερε το θάνατο κάποιων επιβατών. Αυτοί δεν είχαν σκοτωθεί από τη σύγκρουση και θα μπορούσαν να διασωθούν ως τραυματίες. Εδώ πρέπει να επισημανθούν αφενός η δήλωση κάποιων «ειδικών» ότι η φω- τιά οφείλονταν σε λάδια των τρένων και αφετέρου η απάλειψη των video από τις κάμερες διέλευσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας!
Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας vi- deo, το οποίο δείχνει εμπορική αμαξοστοιχία που υποτίθεται ότι είναι εκείνη που συγκρούστηκε με το intercity. Λίγες ημέρες προ της εμφανίσεως του video άκουσα από το κανάλι της ΕΡΤ ότι ο τακτικός ανακριτής είχε ζητήσει από τον διοικητή του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη να του αποστείλει το video διέλευσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε και εκείνος του απάντησε ότι δεν υπάρχει διότι πάνω σ’ αυτό έχουν γραφεί άλλα, τα οποία αλλοίωσαν την εικόνα του. Και το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι πού βρέθηκε το video που είδαμε όλοι στην τηλεόραση;
Βέβαια, αυτό θα εξακριβωθεί, αν εξακριβωθεί, από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας. Το θέμα της ύπαρξης εύφλεκτων διαλυτών στην εμπορική αμαξοστοιχία έχει άμεση σχέση με την αποζημίωση των θυμάτων, αν αποδειχθεί ότι κάποιοι επιβάτες δεν σκοτώθηκαν από τη σύγκρουση αλλά κάηκαν από την τεράστια φωτιά 1.000 βαθμών Κελσίου που δημιούργησαν οι διαλύτες.
Έχω τη γνώμη ότι η ασφαλιστική εταιρία της εμπορικής αμαξοστοιχίας θα αρνηθεί να αποζημιώσει θύματα που κάηκαν από διαλύτες, διότι κάτι τέτοιο δεν θα περιλαμβάνεται στη σύμβαση ασφάλισης των μεταφερόμενων εμπορευμάτων. Οπότε, θα υποχρεωθούν κάποι- οι, ενδεχομένως και ατομικά, να καταβάλουν τις αποζημιώσεις που θα επιδικάσουν τα πολιτικά δικαστήρια. Αυτός είναι ο λόγος που προσπαθούν κάποιοι να αποδυναμώσουν το γεγονός ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε, προφανώς παράνομα, μεγάλες ποσότητες δια- λυτών και όχι τόσο ότι οι διαλύτες αυτοί θα χρησιμοποιούνταν για πρόσμειξη με καύσιμα, ώστε να κερδίσουν κάποιοι.
4. Η οικογένεια του νεκρού μηχανοδηγού του intercity Γιώργου Κουτσούμπα υποστηρίζει ότι εξαφανίστηκαν οι συνομιλίες του ανωτέρω με τον σταθμάρχη της Λάρισας προκειμένου να ενοχοποιηθεί ο νεκρός οδηγός ότι δήθεν, ενώ κατάλαβε ότι κινούνταν σε λάθος γραμμή δεν σταμάτησε και δεν ενημέρωσε σχετικά τον σταθμάρχη. Όπως προκύπτει όμως από το περιεχόμενο των μηνύσεων προς τον κ. εισαγγελέα Λάρισας τριών επιζώντων επιβατών του intercity, του Δημήτρη Κωσταρέλου, του Κωνσταντίνου Τοπουζίδη και της Ευλαμπίας Τζικοπούλου, το επιβατικό τρένο δύο λεπτά μετά την αναχώρηση από τη Λάρισα σταμάτησε για δέκα λεπτά στο «πουθενά» που αποδεικνύει ότι ο έμπειρος οδηγός του intercity αντελήφθη έγκαιρα ότι βρίσκεται σε αντίθετη γραμμή και προφανώς ενημέρωσε το σταθμάρχη. Ποιος έσβησε λοιπόν συνομιλίες δέκα λεπτών από το καταγραφικό του ΟΣΕ;
Με τέτοια αλλοιωμένα στοιχεία θα κρίνει η δικαιοσύνη την υπόθεση; Ή θα ψάχνει να βρει ποιος και γιατί ξεμπάζωσε το χώρο του δυστυχήματος, ποιος και γιατί τον τσιμεντοποίησε, ποιος έσβησε το video από τις κάμερες όπου πέρασε η εμπορική αμαξοστοιχία, ποιος έσβησε τη συνομιλία σταθμάρχη – Κουτσούμπα και τόσα άλλα! Όταν η εκτελεστική εξουσία που διαθέτει όλους τους μηχανισμούς αλλοιώνει ή αποκρύπτει στοιχεία του δυστυχήματος, με ποια στοιχεία, κύριε Μητσοτάκη, θα κρίνει η δικαιοσύνη;
Αν μέσα στο τρένο, κύριε Μητσοτάκη, ήταν μέλος της οικογένειάς σας και σκοτώνονταν ή καίγονταν τι θα κάνατε εσείς σήμερα;
*Ο Γιώργος Χαλκιάς είναι
επίτιμος δικηγόρος
Εξαιρετική τοποθέτηση. Η ουσία της υπόθεσης.