Του Δημήτρη Λ. και Π. Λαμπράκη, δικηγόρου

Ο νόμος προβλέπει οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων να είναι δημόσιες και η διαδικασία συλλογής των στοιχείων μιάς υπόθεσης να είναι – μέχρι την παραπομπή του δράστη – μυστική. Στη χώρα μας, όμως, αρκετοί δημοσιογράφοι τα γνωρίζουν όλα πριν από οιονδήποτε.
Με βάση την αρχή της διάκρισης των τριών εξουσιών, η εκτελεστική εξουσία αντιστοιχεί στην κυβέρνηση (πρόεδρο, πρωθυπουργό, υπουργικό συμβούλιο, δημόσια διοίκηση), η νομοθετική εξουσία στη Βουλή και η δικαστική στα Δικαστήρια. Στη χώρα μας αφενός μεν η εκτελεστική εξουσία διορίζει την ηγεσία της δικαστικής αντίστοιχης, αφετέρου δε η νομοθετική εξουσία παρεμβαίνει και νομοθετεί για το καλό των ημετέρων, πολύ δε περισσότερο όταν κάποιοι κινδυνεύουν να πάνε φυλακή.
Έτσι, και ενώ με φρικτό τρόπο χάθηκαν 104 ψυχές στο Μάτι, 22 ψυχές στην Μάνδρα, 58 ψυχές στα Τέμπη – ως κοινωνία – μάλλον δεν διδαχθήκαμε τίποτε… αφού εξακολουθούμε να ψάχνουμε τον ένοχο – μόνον – στον διευθυντή μίας υπηρεσίας, στον αιρετό περιφερειάρχη, στον δήμαρχο ή άλλον, στον σταθμάρχη, στον διοικητή, στον CEO μιάς εταιρίας ακόμα και στον κληρονόμο της θέσης υπουργό κάθε κυβέρνησης, ενώ ένοχος είναι ο καθένας από εμάς που ανέχεται και συνεχίζει να ζει στην παρακμή μιάς κοινωνίας στην οποία «ορισμένοι εκ των εκλεγμένων αντί αυτοί πρώτοι να επιφυλάσσουν την αποκάλυψη μιάς αλήθειας στην δικαστική εξουσία, αρέσκονται μεταξύ τους να κακοποιούν και να μοιράζονται την αλήθεια με τους δημοσιογράφους. Έτσι, εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν τα δεδομένα με μοναδικό σκοπό να παραμένουν είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση. Και πάντως, σε κάθε περίπτωση, να παραμένουν «αυτοί στα πράγματα». Τα πράγματα, όμως, κάποτε αλλάζουν.
Μετά την «φωνή λαού» για το εθνικό τραύμα των Τεμπών ίσως πρέπει όλοι να αφήσουμε τον εφέτη ανακριτή και τον συμπαριστάμενο – στην έρευνα – εισαγγελέα να βρούν τους ενόχους, όποιοι και όσοι και αν είναι. Το πολιτικό σύστημα οφείλει να σεβαστεί και μόλις… χθες να αποφασίσει όπως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, να πάψουν να μιλούν στους τηλεοπτικούς manager για τα Τέμπη έως ότου υπάρξει δικαστική παραπομπή. Ό,τι διαφορετικό θα είναι και «πονηρό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ