Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Ο Κώστας Σημίτης βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες στο εξοχικό του, στους Αγίους Θεοδώρους, για τις εορτές. Στις 7.31 το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Κορίνθου, διακομίστηκε σ’ αυτό χωρίς τις αισθήσεις του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Εκεί έγινε προσπάθεια ανάνηψης χωρίς οι γιατροί να καταφέρουν να τον κρατήσουν στη ζωή. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 7:50.
H πορεία προς την εξουσία
Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου του 1936. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ της (τότε) Δυτικής Γερμανίας και οικονομικά στο London School of Economics (LSE). Ηταν νυμφευμένος με τη Δάφνη Σημίτη, την οποία γνώρισε την περίοδο που και οι δύο σπούδαζαν στο LSE.
Στη διάρκεια της δικτατορίας διέφυγε παράνομα στο εξωτερικό και παραπέμφθηκε ερήμην στο Στρατοδικείο για απόπειρα εμπρησμού και παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών υλών. Σε αντίποινα συνελήφθη η σύζυγός του, Δάφνη Σημίτη, και κρατήθηκε επί δύο μήνες σε απομόνωση.
Μετά την πτώση της Χούντας το 1974, υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ και βρέθηκε σε αρκετές υπουργικές θέσεις, όταν το κόμμα ανέλαβε την εξουσία.
Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, εκπροσωπώντας τον λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό» πόλο.
Στις 30 Ιουνίου 1996, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης μετά από θυελλώδη συνεδρίαση εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο 4ο Συνέδριο του κόμματος.
Αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 1981, με τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης, κλήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου να αναλάβει: Υπουργός Γεωργίας, από το 1981 ως το 1985, όπου και εξασφάλισε την επιτυχή ένταξη της Ελληνικής γεωργίας στην ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική, καθώς και τον πολλαπλασιασμό των ενισχύσεων.
Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, από το 1985 ως το 1987, όπου και εφάρμοσε το πρώτο αυστηρό πρόγραμμα σταθεροποίησης, με ιδιαίτερα θετική επίπτωση στις μακροοικονομικές ανισορροπίες.
Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά τη διάρκεια της οικουμενικής κυβέρνησης, υπό την προεδρία του καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα (Νοέμβριος 1989 έως Φεβρουάριος 1990).
Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και υπουργός Εμπορίου ταυτόχρονα, από το 1993 ως το 1995. Κατά το διάστημα αυτό έθεσε το πλαίσιο μιας μακροχρόνιας πολιτικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο Κώστας Σημίτης εκλεγόταν βουλευτής της Α΄ εκλογικής περιφέρειας Πειραιά συνεχώς από το 1985 μέχρι και το 2007.
Επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη κατασκευάστηκαν ή ολοκληρώθηκαν διάφορα έργα υποδομής, τα λεγόμενα «μεγάλα έργα». Ανάμεσα στα έργα που έγιναν ξεχωρίζουν το Μετρό της Αθήνας, το Τραμ της Αθήνας, το νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Αττική Οδός (έργο για το οποίο διατυπώθηκαν ενστάσεις σε ότι αφορά το κόστος του και ειδικότερα το τελικό ποσό του 1 τρισ. δραχμές σε σχέση με τα 524 δις δραχμές της αρχικής σύμβασης), η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και η Εγνατία Οδός, έργο για το οποίο ασκήθηκε κριτική σε ότι αφορά την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Σημαντική κριτική ασκείται για τον τρόπο με τον οποίο ανατέθηκαν τα δημόσια έργα. Ο μαθηματικός τύπος καθιερώθηκε επί κυβέρνησης Σημίτη και βοήθησε στην ταχύτερη εκτέλεση των έργων. Κατηγορήθηκε, όμως, από μερίδα του Τύπου ότι οδήγησε σε φαινόμενα διαπλοκής και σε αύξηση του τελικού κόστους των έργων.
Τελικά καταργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένω- ση το 2004, λίγους μήνες μετά την αλλαγή της κυβέρνησης. Επίσης, τα έργα για την κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης, αν και εξαγγέλθηκαν πολλές φορές, εν τούτοις δεν ξεκίνησαν επί της κυβέρνησής του. Το όνομά του συνδέθηκε επίσης με την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι η κηδεία θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη και θα του αποδοθούν τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού, ενώ κηρύσσεται και τετραήμερο εθνικό πένθος. Η κηδεία του Κώστα Σημίτη θα γίνει αύριο Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 12 το μεσημέρι, στη Μητρόπολη Αθηνών και θα ακολουθήσει η ταφή στο Α’ Νεκροταφείο.