Η υδροδότηση της πόλης της Άρτας από τη λίμνη του φράγματος Πουρναρίου είναι μια παλιά υπόθεση.
ΟΙ πρώτες συζητήσεις ξεκίνησαν επί Κώστα Βάγια και σήμερα ο «Τ» με τη βοήθεια του πρώην διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας και επί σειρά ετών αντιδημάρχου του αείμνηστου δημάρχου Αρταίων, Αριστοτέλη Μπακόλα, που διετέλεσε ταυτόχρονα για πολλά χρόνια αντιπρόεδρος ΔΣ της ΔΕΥΑ Άρτας, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το πρακτικό της συνεδρίασης του 1997, το οποίο είναι αποκαλυπτικό των σχεδιασμών που τέθηκαν.
ΕΚΤΟΣ από την ιστορική του αξία είναι παράλληλα και διδακτικό για τους βηματισμούς που θα μπορούσαν να γίνουν ώστε το όραμα αυτό να μετουσιωθεί σε πράξη.
ΤΑ όσα λέχθηκαν σ’ αυτή την καθ’ όλα σημαντική για το μέλλον ύδρευσης της πόλης από τη λίμνη Πουρναρίου, συνεδρίαση, ήταν προφητικά, κυρίως ως προς την αναγκαιότητα του έργου.
ΕΚΤΟΣ από την πόλη της Άρτας στον σχεδιασμό περιλαμβάνονταν και το Πέτα, ωστόσο σήμερα κρίνεται απαραίτητη η ένταξη σ’ αυτόν ολόκληρου του Δήμου Νικολάου Σκουφά.
ΤΟΤΕ εξηγούνταν με ευκρίνεια οι λόγοι της υδροδότησης από το Πουρνάρι, καθώς – όπως είχε σημειωθεί – οι πηγές Αγίου Γεωργίου ήταν πιθανό να μην επαρκούσαν για τις αυξημένες ανάγκες παροχέτευσης του νερού.
ΟΙ διαπιστώσεις αυτές επιβεβαιώνονται σήμερα και μάλιστα σε πρόσφατη συνάντηση στον Λούρο με συμμετοχή αυτοδιοικητικών εκπροσώπων, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για την αναζήτηση από τους Δήμους εναλλακτικών λύσεων για την αντιμετώπιση του κινδύνου στο ενδεχόμενο λειψυδρίας εξαιτίας της πτώσης στάθμης των πηγών Αγίου Γεωργίου.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ λύση για τους Δήμους Αρταίων και Νικ. Σκουφά εξακολουθεί να παραμένει η λίμνη Πουρναρίου, μόνο που από το 1997 που πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση στη ΔΕΥΑ Άρτας πολύ λίγα έως ελάχιστα έχουν προχωρήσει.
ΑΥΤΟ που βγήκε ως αποτέλεσμα μέσα από την συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν η εκπόνηση προμελέτης για το έργο, ενώ για πρώτη φορά έρχεται στο φως η σύνταξη και οριστικής μελέτης, η οποία με την επικαιροποίηση που θα συμπεριλάβει και τον Δήμο Νικ. Σκουφά, μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί προς ανεύρεση χρηματοδοτικών πηγών για την κατασκευή του έργου.
Η συγκεκριμένη μελέτη μπορεί να αναζητηθεί, διότι σύμφωνα με τον Αριστοτέλη Μπακόλα που μετείχε ενεργά σ’ όλες τις πρωτοβουλίες με σκοπό να «τρέξουν» οι διαδικασίες, υπάρχει.
ΙΣΧΥΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ότι η συνεδρίαση του 1997 είναι και διδακτική, διότι η τότε Δημοτική Αρχή λειτούργησε υποδειγματικά, θέτοντας τις βάσεις για την υδροδότηση από τη λίμνη Πουρναρίου.
ΟΙ διατυπώσεις, άλλωστε, ότι «θα μάς ευγνωμονούν οι επόμενες γενιές» είναι αποκαλυπτικές της αναγκαιότητας αλλά και της αποφασιστικότητας για βήματα μπροστά, φτάνοντας ως ένα καλό σημείο παραδίδοντας τη σκυτάλη στις επόμενες Δημοτικές Αρχές.
ΔΕΝ μένει παρά σήμερα, έστω και με καθυστέρηση, να επιδειχθεί η ίδια σοβαρότητα και αποφασιστικότητα ώστε αυτό που αποτελούσε αίτημα να το δούμε πλέον και επί του πεδίου.