Μαζική είναι η αντίδραση Συλλόγων, φορέων και οργανώσεων απέναντι στην αίτηση που έχει υποβληθεί από εταιρεία προς αξιολόγηση από την ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) για εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού στον Αμβρακικό κόλπο.
Μαζί με δυο Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, οι εν συνόλω 14 Σύλλογοι και οργανώσεις προχώρησαν σε κοινή ανακοίνωση Τύπου, μέσω της οποίας καλούν της δημόσιες αρχές και τους Δήμους να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού.
Στην κοινή ανακοίνωση, αναφέρουν: «Η εταιρεία Δυτικός Ενεργειακός Κόμβος Κοινότητα ΑΠΕ – ΕΠΕ με κεφάλαιο 1.500 ευρώ κατέθεσε αίτηση για την εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στη ΡΑΑΕΥ στις 4 Οκτωβρίου 2024, στην καρδιά του Αμβρακικού που αρχίζει από το Φανάρι (Πλατανάκι) – Ρούγα και τελειώνει μπροστά από Μπούκα και Αμφιλοχία.
O Αμβρακικός Κόλπος είναι Εθνικό Πάρ- κο, ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, οι υγ- ρότοποί του προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar ενώ το βόρειο τμήμα του έχει χαρακτηριστεί ως Καίρια Περιοχή Βιοποικιλότητας. Είναι ένας από τους πιο μοναδικούς Κόλπους στην Ελλάδα και φιλοξενεί το μεγαλύτερο μεταβατικό σύστημα στη χώρα μας.
Τέλος, έχει χαρακτηριστεί ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά, Σημαντική Περιοχή για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια και τα Θαλάσσια Θηλαστικά και φιλοξενεί μία από τις υψηλότερες πυκνότητες ρινοδέλφινων στη Μεσόγειο. Ο υποπληθυσ-μός των ρινοδέλφινων του Αμβρακικού Κόλπου καταγράφεται ως Κρίσιμα Απειλούμενος στην Κόκκινη Λίστα της IUCN. Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και υποβαθμισμένο οικοσύστημα και τα τελευταία 20 έως 30 χρόνια βιώνει παρατεταμένες περιόδους ανοξίας και υποξίας που συνδέονται με τη ρύπαν- ση στην περιοχή. Ο Αμβρακικός είναι ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα με τυπικά γεωμορφολογικά και ωκεανογραφικά χαρακτηριστικά ενός fjord (φιόρδ) που τον καθισ- τούν μοναδικό στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη.
Τα χαρακτηριστικά αυτά αφενός επιβάλλουν την ενιαία θεώρησή του, αφετέρου τού προσδίδουν έναν εύθραυστο χαρακτήρα. Αυτός ο εύθραυστος χαρακτήρας του συστήματος, απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δο- μής, όπως ένα πλωτό φωτοβολταϊκό πάρ- κο. Ταυτόχρονα, η εγκατάσταση μιας θηριώδους κατασκευής, όπως ένα πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο, εκτός από την οικολογική υποβάθμιση της περιοχής θα συντελέσει στην οπτική υποβάθμιση του το- πίου, θα είναι ιδιαίτερα αισθητή σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς αντί του ηλιοβασιλέματος θα αποτυπώνεται μία τεράσ- τια “λαμαρίνα” εντός του Κόλπου. Καλού- με τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέ- ρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου».
Συνυπογράφουν οι: Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Αρταίων. Σύλλογος Επαγγελματικών Αλιέων Δήμου Νικολάου Σκουφά. Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Αμφιλοχίας. Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Ακτίου Βόνιτ- σας. Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Πρέβεζας. Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Άρτας. Σύλλογος Ερασιτεχ- νών Αλιέων Πρέβεζας. Συμμαχία για τον Αμβρακικό. «iSea» Περιβαλλοντική οργάνω- ση για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων. Η οργάνωση «Tethys Research Institute». Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία. «ΑΡΧΕΛΩΝ» Σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, Πανεπιστημίου Πατρών. Oceanus Lab (Ερ- γαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας) του Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστημίου Πατρών και η οργάνωση Blue Marine Foundation.