ΣΤΗ Λευκάδα είχε βρεθεί αρχές Ιουλίου αυτού του έτους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και βρέθηκε εκεί για να είναι παρών στην υπογραφή της σύμβασης για το μεγάλο έργο που αφορά την αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης από τις πηγές Αγίου Γεωργίου των νομών Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και της Βόνιτσας.
ΟΙ υπογραφές ανάμεσα στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ έχουν ήδη μπει, με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στο ποσό των 141,7 εκατ. ευρώ.
ΟΥΔΕΙΣ αμφισβητεί την αναγκαιότητα κατασκευής του, το αντίθετο μάλιστα, είναι ένα από τα σημαντικότερα της ευρύτερης περιοχής, καθώς με την αποπεράτωσή του πέραν της σύγχρονης μορφής του, θα γλιτώσει το δίκτυο από υψηλές διαρροές, διασφαλίζοντας παράλληλα τα αποθέματα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος λειψυδρίας σε 150.000 και πλέον κατοίκους.
ΕΝΩ, λοιπόν, αυτό μπορεί να επιτευχθεί, δύσκολα μπορεί κανείς να εγγυηθεί την επάρκεια νερού από τη στιγμή που επισήμως πλέον γίνεται αναφορά στην πτώση στάθμης των πηγών Αγίου Γεωργίου από τις οποίες γίνεται η παροχέτευση σε τόσο μεγάλη έκταση και ως εκ τούτου στον πληθυσμό τεσσάρων περιοχών.
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ο κίνδυνος μεγαλώνει διότι το ίδιο ισχύει και με τη ζήτηση του νερού, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς δεν πρέπει να παραβλέπεται η αύξηση του πληθυσμού στους τουριστικούς νομούς Πρέβεζας και Λευκάδας.
ΧΡΗΣΙΜΟ και αναγκαίο, επομένως, το νέο δίκτυο ύδρευσης, όμως τι θα γίνει με τις πηγές και τί με τα σήματα sos που εκπέμπονται ένθεν κακείθεν, επιδεικνύεται το ίδιο ενδιαφέρον;
ΣΤΟ προηγούμενο φύλλο του «Τ» παρουσιάσαμε ρεπορτάζ που καταδεικνύει τον κίνδυνο από την έλλειψη μέτρων στην πηγή και παράλληλα καυτηριάσαμε τις καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων που έχουν ανακύψει.
ΤΟ ρεπορτάζ καταγράφηκε με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση αρμόδιων επί του αντικειμένου αυτοδιοικητικών στο Λούρο, στην οποία αφού τονίστηκε ότι απαιτείται να ληφθούν πρωτοβουλίες για την προστασία των πηγών, ζητήθηκε να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις για την εξασφάλιση επάρκειας του νερού.
ΚΙ ακόμα ότι αυτό χρειάζεται να το δει ο κάθε Δήμος ξεχωριστά, μέσα από προσπάθειες αξιοποίησης από δικές τους πηγές.
ΕΙΣ ότι αφορά την Άρτα τέτοια πηγή αποτελεί η λίμνη Πουρναρίου, που παρά το γεγονός ότι η προοπτική ύδρευσης είχε τεθεί επί δημαρχίας του αείμνηστου Κώστα Βάγια και επανήλθε από τον πρώην δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη, εντούτοις δεν «περπάτησε» έως τώρα.
ΜΗΠΩΣ, ωστόσο, έφτασε η ώρα να απασχολήσει πιο σοβαρά τους καθ’ ύλην αρμόδιους και μήπως θα ήταν χρήσιμο να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες μελέτες διεκδικώντας πόρους από χρηματοδοτικές πηγές ώστε να σταματήσει μια και καλή η αβεβαιότητα της ύδρευσης μέσα από την εξασφάλιση αποθεμάτων νερού;
ΚΑΛΥΤΕΡΗ και ικανότερη συνθήκη από τη λίμνη Πουρναρίου νομίζουμε πάντως ότι δεν υπάρχει.