Μέρος Β΄
Ενα οργανωμένο ταξίδι έξι ημερών είναι το ελάχιστο για μια πρώτη γνωριμία της χώρας όπου άνθησε ο πολιτισμός της Μεγάλης Ελλάδας.
Αθήνα – Μεσίνα. Αεροπορικώς στο Μπάρι. Διασχίζουμε κάθετα την Ιταλική Χερσόνησο για το Ρήγιο στη μύτη της «μπότας» που σχηματίζει η Ιταλική Χερσόνησος. Με την Μεσίνα απέναντι σχηματίζεται το «Στενό της Μεσίνας» πλάτους 3,1 χιλιομέτρων περίπου, όπου κατά την μυθολογία φώλιαζε η Σκύλλα και η Χάρυβδη.
Στο στενό της Μεσίνας είχε το κέντρο ο φοβερός σεισμός του 1908 που κατέστρεψε τις πόλεις και είχε 80.000 νεκρούς. Η Μεσήνη ή Ζάγ- κλη ήταν αποικία των Χαλκιδέων, όπως επίσης το Ρήγιο στην απέναντι πλευρά. Χτισμένη σε μια πλαγιά που κατεβαίνει στη θάλασσα διαθέτει ένα από τα ομορφότερα λιμάνια της Ιταλίας, στο οποίο δεσπόζει και ευλογεί η Παναγία του Λιμανιού της Μεσήνης.
Παλέρμο. Η Σικελία έχει την μορφή τριγώνου με τη Μεσίνα στο ανατολικό και το Παλέρμο προς το δυτικό άκρο της βόρειας πλευράς του. Πηγαίνοντας προς το Παλέρμο κατά μήκος της βόρειας πλευράς, θαυμάζουμε τους Ιταλικούς αυτοκινητοδρόμους που είναι οι καλύτεροι της Ευρώπης. Σε ένα έντονα πτυχωμένο τοπίο η χάραξη είναι σχεδόν ευθεία με συνεχή εναλλαγή σηράγγων με κοιλαδογέφυρες.
Στο δρόμο προς το Παλέρμο βρίσκεται η πόλη Τσεφαλού (περίπου 14.000 κατοίκων). Η πόλη ιδρύθηκε κατά την αρχαιότητα από Έλληνες αποίκους, οι οποίοι την ονόμασαν Κεφαλού και πήρε το όνομά της από επιβλητικό και απόκρημνο βράχο που μοιάζει με κεφάλι. Η πόλη με έντονο Ιταλικό χρώμα που μοιάζει με την παλαιά πόλη της Κέρκυρας και έναν όμορφο καθεδρικό ναό με βυζαντινά ψηφιδωτά του 12οι αιώνα (μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO), αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Στην Τσεφαλού έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας «Σινεμά ο παράδεισος».
Συνέχεια για το Παλέρμο, πρωτεύουσα της Σικελίας (855.000 κάτοικοι). Ιδρύθηκε από τους Φοίνικες και αργότερα περιήλθε στους Έλληνες, από τους οποίους δόθηκε το όνομα Πάνορμος (Παλέρμο) εξαιτίας της φυσικής ομορ- φιάς. Το βασιλικό παλάτι του βασιλιά Ρογήρου των Νορμανδών τον 12ο αιώνα είναι από τα αρχαιότερα και καλύτερα της Ευρώπης. Στην παλαιά πόλη συναντάμε την εντυπωσιακή Φον- τάνα με γυμνά αγάλματα σε φυσικό μέγεθος και το μεγαλύτερο θέατρο στην Ιταλία. Σε ένα ευθύ δρόμο που διασχίζει την πόλη συγκινητική είναι η παρουσία των γραφείων μιας συλλογικότητας «No Mafia» στην καρδιά της περιβόητης εγκληματικής οργάνωσης.
Ακράγας. «Κοιλάδα των ναών». Διασχίζουμε το νησί για τη νότια πλευρά του. Η φύση με βλάστηση και ελιές μοιάζει αρκετά της Κρήτης. Στη νότια παραλία βρίσκεται η αρχαία πόλη Ακράγας. Ιδρύθηκε το 580 πΧ από Έλληνες εποίκους που ήρθαν από την Γέλα. Στην ακμή της είχε 200.000 κατοίκους. Καταστράφηκε από την Καρχηδόνα το 406 πΧ Απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται η σημερινή πόλη Αγκριτσέντο (55.00 κάτοικοι). Διασχίσαμε την «κοι- λάδα των ναών» στην καρδιά μιας από τις σημαντικότερες πόλεις του αρχαίου κόσμου, συναντώντας μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Στο ψηλότερο σημείο δεσπόζει ο ναός της Ήρας, δωρικού ρυθμού (570 πΧ). Στη συνέχεια ο ναός της Ομόνοιας, ίδιου ρυθμού, είναι ο πιο επιβλητικός και καλοδιατηρημένος. Παρακάτω αντικρίζουμε τμήματα από το ναό του Ηρακλή και των Διόσκουρων. Τα θεμέλια του ναού του Ολυμπίου Διός, είναι ίσως το μεγαλύτερο κτίσμα του αρχαίου κόσμου διαστάσεων 120Χ60 και ύψος 30μ.
Συρακούσες. Στην ανατολική πλευρά του νησιού προς το Ιόνιο βρίσκεται μια από τις σημαντικότερες πόλεις του αρχαίου κόσμου (μαζί με την Αθήνα) που στην ακμή της έφτασε τους 200.000 κατοίκους. Περί το 660 μΧ ο αυτοκράτορας Κώνστας αποφάσισε να μετακινήσει την πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας από την Κωνσταντινούπολη στις Συρακούσες, δεν πρόλαβε όμως επειδή τον δολοφόνησαν. Υπήρξε αποικία της Αρχαίας Κορίνθου το 734 πΧ, γενέτειρα του Αρχιμήδη και έγινε γνωστή από την άτυχη εκστρατεία των Αθηναίων το 413 πΧ όταν και καταστράφηκε ο Αθηναϊκός στόλος.
Περπατάμε στον αρχαιολογικό χώρο των Συρακουσών με τα φοβερά λατομεία που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο χιλιάδες Αθηναίοι αιχμάλωτοι μετά το άδοξο τέλος της εκστρατείας. Στη θέση των λατομείων που διατηρούνται ανέπαφα, εκτίθενται ενδιαφέρονται έργα ενός Πολωνού καλλιτέχνη. Στον αρχαιολογικό χώρο των Συρακουσών, στο κέντρο της σημερινής πόλης (120.000 κάτοικοι), βλέπουμε το αρχαίο θέατρο, το οποίο αναστηλωμένο είναι χωρητικότητας 10.000 θεατών, όπου σήμερα δίνονται παραστάσεις. Εκεί και ο μεγαλύτερος βωμός της αρχαιότητας μήκους 100 μέτρων όπου γινόταν οι εκατόμβες (θυσία εκατό βοδιών).
Στην παραλία συναντάμε ένα μικρό νησί με το όνομα Ορτυγία (αρχαία ονομασία της Δήλου), όπου στην αρχαιότητα βρίσκονταν το κέντρο της πόλης των Συρακουσών με την πανέμορφη πιάτσα Duomo και τον καθεδρικό ναό.
Κατάνια, Ταορμίνα, Αίτνα. Η Κατάνια στην ανατολική πλευρά με 312.000 κατοίκους είναι η δεύτερη μετά το Παλέρμο πόλη της Σικελίας. Ιδρύθηκε το 8ο πΧ αιώνα με αποίκους από την Χαλκίδα. Είναι διάσημη για την αρχιτεκτονική και την γαστρονομία της με τα περίφημα κτίρια μπαρόκ. Ανακηρύχθηκε από την UNESCO σε μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αποτελεί γενέτειρα προσωπικοτήτων όπως οι συνθέτες Μπελίνι και Πουτσίνι και οι συγγραφείς Βέργκα, Καπουάνα και Φεντερίκο ντι Ρομπέρτο.
Η Ταορμίνα, επίσης στην ανατολική ακτή, βρίσκεται ανάμεσα σε Κατάνια και Μεσίνα. Πρόκειται για το αρχαίο Ταυρομένιο από εποίκους της Νάξου Σικελίας το 734 πΧ. Η Ταορμίνα (11.000 κάτοικοι) είναι χτισμένη πάνω σε ένα βράχο και αποτελεί ίσως την πιο ωραία πόλη της Σικελίας. Κοσμοπολίτικος προορισμός που μπορεί να συγκριθεί με το Κάπρι ή το Μονακό. Το σημαντικότερο αξιοθέατο είναι το αρχαίο Ελληνικό θέατρο με θέα το Ιόνιο και την Αίτνα.
Η Κατάνια βρίσκεται στη σκιά της Αίτνας του υψηλότερου ενεργού ηφαιστείου της Ευρώπης (3.329 μέτρα). Κάνουμε ανάβαση με λεωφορείο στα 1.900 μέτρα όπου υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης με τα πόδια σε σβηστούς κρατήρες. Η πλευρά μέχρι την Κατάνια και τη θάλασσα είναι ηφαιστειογενής με κατάμαυρο χρώμα με πλούσια βλάστηση και εύφορη πεδιάδα.

*Ο Χρήστος Ντάλας είναι πολιτικός και τοπογράφος μηχανικός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ