Ενα ακόμα σημαντικό λιθαράκι στην αρχαιολογική έρευνα προστέθηκε προ ημερών, που αν μη τι άλλο καταδεικνύει ότι έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για την πόλη κάτω από την πόλη.
Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου
Οι ανασκαφικές εργασίες που έγιναν στην κοίτη του Αράχθου έφεραν στο φως νέα ευρήματα που συμπληρώνουν το πάζλ και επιβεβαιώνουν για τους αρχαιολόγους ότι ο ορμητικός ποταμός μας δεν διέρχονταν από το σημερινό σημείο. Επίσης, ότι η Αρχαία Αμβρακία εκτείνονταν σε μεγαλύτερη έκταση από την μέχρι σήμερα εκτιμώμενη και επιπλέον ότι διέθετε και τρίτο νεκροταφείο για τους επιφανείς κατοίκους της!
Αφορμή για την πρόσφατη έρευνα εντός της κοίτης δόθηκε από την εκτέλεση του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑ (Δημοτικής Επιχείρησης Ύδ- ρευσης Αποχέτευσης) Άρτας, για την διέλευση του κεντρικού αγωγού ακαθάρτων του νέου αποχετευτικού δικτύου Γραμμενίτσας, Βλαχέρνας και Ελεούσας και την σύνδεσή του με τον βιολογικό.

Οι έρευνες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, λοιπόν, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, παρακολούθησε τις σκαπτικές εργασίες, οι οποίες έγιναν με διακοπή διέλευσης του νερού, και προχώρησε σε συνοδό ερευνητικό έργο. Εξάλλου, με κάθε αφορμή, η τοπική Εφορεία προβαίνει σε έρευνα εντός της κοίτης, όταν από την Περιφερειακή Ενότητα εκτελούνται καθαρισμοί του ποταμού, έχοντας ήδη φέρει στο φως από προηγούμενη επέμβαση ταφικά μνημεία και αρχαιολογικά κατάλοιπα.
Με τα ευρήματα αυτά οι αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για οργανωμένο νεκροταφείο και ταυτόχρονα ότι η συγκεκριμένη θέση διέλευσης του ποταμού είναι μεταγενέστερη. Ταυτόχρονα, τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν προ ημερών φωτίζουν μια ακόμα πτυχή του ίδιου αντικειμένου. Ότι δηλαδή πρόκειται για τρίτο νεκροταφείο, στο οποίο οι Αρχαίοι Αμβρακιώτες ενταφίαζαν τους επιφανείς νεκρούς τους.

Ποια τα ευρήματα
Ο «Τ» στο πλαίσιο του ρεπορτάζ και προκειμένου να λάβει καλύτερη και επίσημη γνώση για όλα τα νέα δεδομένα, απευθύνθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και συνομίλησε με την αναπληρώτρια προϊσταμένη Θεοδώρα Κοντογιάννη, η οποία επισήμανε: «Στους κιβωτιόσχημους τάφους και τη μία ταφική θήκη που ερευ- νήθηκαν, βρέθηκαν σκελετικά κατάλοιπα των νεκρών, χάλκινα νομίσματα και μικροαντικείμενα, όπως ελάσματα, περόνες και άλλα. Επίσης, πήλινα αγγεία ήτοι λάγηνοι, μυροδοχεία και άλλα. Επιπλέον πήλινοι λύχνοι, χρυσά μικροευρήματα (δανάκες, ελάσματα) καθώς και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται στο στάδιο συντήρησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρ- τας. Περισυλλέχθηκαν προς συντήρηση και φύλαξη θραύσματα επιτυμβίων στηλών και άλλων αρχιτεκτονικών στοιχείων».

Παλαιότερες ανασκαφές
Η ίδια διευκρίνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανασκάπτεται η κοίτη, σημειώνοντας: «Εδώ και περισσότερο από μία εικοσαετία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας είτε τυχαία είτε στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών καθαρισμού του ποταμού Αράχθου από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, διε- νεργεί επιφανειακές και ανασκαφικές έρευνες στην κοίτη του ποταμού, όπου έχουν εντοπιστεί και ανασκαφεί σημαντικά αρχαιολογικά κατάλοιπα.
Συγκεκριμένα, στο ύψος περίπου του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας έχει εντοπιστεί τμή- μα οργανωμένου νεκροταφείου, αποτελούμενο από περιβόλους και ταφικά μνημεία, τα οποία διατάσσονται εκατέρωθεν ταφικής οδού. Το σύνολο των ταφικών καταλοίπων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα ακόμα νεκροταφείο της αρχαίας Αμβρακίας, προοριζόμενο πιθανότατα για επιφανείς νεκρούς.
Πέραν τούτου, τα ως τώρα ανασκαφικά ευρήματα υπέδειξαν και μεταγενέστερη δραστηριότητα των βυζαντινών χρόνων στις όχθες του ποταμού. Τα ευρήματα στην κοίτη και τις όχθες του Αράχθου, όπως είναι διαμορφωμένος σήμερα, υποδεικνύουν αφενός μεν την έκταση της αρχαίας πόλης της Αμβρακίας, η οποία είναι ευρύτερη από αυτή που ήταν γνωστή από τα ανασκαφικά μέχρι τώρα δεδομένα, αφετέρου τον διαφορετικό ρου του ποταμού σε σχέ- ση με τον σύγχρονο, πιθανότατα δυτικότερα προς την περιοχή των Κωστακιών – Κεραματών».

Εντυπωσιακά
Ταυτόχρονα η αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΕΦΑ Θεοδώρα Κοντογιάννη, με πολύχρονη εμπειρία στην εν λόγω υπηρεσία, εξήγησε: «Κατά το τρέχον και προηγούμενο έτος, με αφορμή τις εργασίες στο πλαίσιο του έργου “Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμών Δήμου Αρταίων – β΄ φάση”, που εκτελείται από τη ΔΕΥΑ Άρτας και στο οποίο η Υπηρεσία μας συμμετέχει με ανεξάρτητο υποέργο και το παρακολουθεί στο σύνολό του, διακόπηκε η ροή του ποταμού Αράχ- θου και δόθηκε η ευκαιρία να διενεργηθούν εκ νέου ολιγοήμερες ανασκαφικές έρευνες σε τμήμα του νεκροταφείου, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν απροσπέλαστο.
Η ανασκαφική έρευνα κιβωτιόσχημων τάφων και θηκών συμπλήρωσε και φέτος την εικόνα του νεκροταφείου που σταδιακά αποκαλύπτεται και αποδίδει εντυπωσιακά ευρήματα, τα οποία φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, όπου πραγματοποιείται στη συνέχεια η συντήρηση, καταγραφή και τεκμηρίωση του αρχαιολογικού υλικού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ