ΜΟΙΑΖΕΙ λίγο με σταυρόλεξο, παρόλα αυτά η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει την πρόταση για κατάργηση του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών με έναν τρόπο που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά ως προς την γνήσια έκφραση της λαϊκής εντολής.
ΤΗΝ ανακοίνωση για την κατάργηση του β’ γύρου που σχεδιάζεται, έκανε γνωστή στο συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), στη Ρόδο, ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος όταν αναφέρθηκε στον επί θύραις Ενιαίο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις αλλαγές που θα επιφέρει.
ΣΕ πρώτο πλάνο, ως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκαν οι αλλαγές στην εκλογική διαδικασία για τις αυτοδιοικητικές αρχές, καθώς θα εκλέγονται, όπως είπε, σε έναν και μόνο γύρο.
ΠΩΣ θα γίνεται αυτό; Ο εκλογέας (ψηφοφόρος) θα έχει τη δυνατότητα επιλογής και δεύτερου συνδυασμού στο ίδιο ψηφοδέλτιο.
ΣΕ περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώνει το 50% συν 1 ψήφο επί των έγκυρων ψηφοδελτίων της πρώτης επιλογής, οι δύο πρώτοι σε ψήφους συνδυασμοί προκρίνονται στη δεύτερη φάση της καταμέτρησης.
ΟΙ δεύτερες ψήφοι (δεύτερες επιλογές) των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που μένουν εκτός δεύτερης φάσης προστίθενται στις ψήφους των δύο πρώτων. Επιτυχών θα ανακηρύσσεται όποιος έχει συγκεντρώσει, πρώτον κατά την πρώτη φάση το 50% + 1 ψήφο επί των εγκύρων της πρώτης επιλογής ή, δεύτερον, κατά τη δεύτερη φάση τις περισσότερες ψήφους μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι δεύτερες ψήφοι των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που αποκλείστηκαν από τη δεύτερη φάση.
ΑΥΤΗ είναι η επίσημη πρόταση που κατέθεσε ο κ. Λιβάνιος και προκειμένου να το εκλαϊκεύσουμε, το συζητήσαμε και με άλλους που ασχολήθηκαν σε μια προσπάθεια να βρουν άκρη.
ΣΕ αυτό που συμφωνήσαμε ήταν πως αν κανένας από τους υποψηφίους (πρώτος και δεύτερος) δεν λάβει ποσοστό 50% + 1ψήφο θα προσμετρηθούν καταρχήν στον πρώτο οι ψήφοι των υπόλοιπων συνδυασμών, ανάλογα με τις δεύτερες ψήφους, δηλαδή τις επιλογές τους τόσο για τον πρώτο όσο και για τον δεύτερο.
ΣΤΗΝ συνέχεια θα προσμετρηθούν οι ψήφοι για να δουν πόσους λαμβάνει ο δεύτερος και αυτός που θα πάρει τις περισσότερες θα ανακηρυχθεί περιφερειάρχης ή δήμαρχος.
ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ, ωστόσο, το εξής αμείλικτο ερώτημα: Αν στην πλειοψηφία τους οι ψηφοφόροι των θεωρητικά «μικρότερων» συνδυασμών «απέχουν» από την πρώτη και δεύτερη επιλογή, πόσο αντιπροσωπευτική της λαϊκής βούλησης μπορεί να είναι η εκλογή ενός περιφερειάρχη και ενός δημάρχου;
ΣΤΗΝ πρόταση αυτή η κυβέρνηση οδηγείται για να επιλύσει, όπως διατείνεται, το πρόβλημα της αποχής κατά τον β’ γύρο, αγνοώντας εν τω μεταξύ ότι έχει πάρει γενικευμένη μορφή.
ΑΛΗΘΕΙΑ, αν μετά από εθνικές εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά ούτε και μετά τις διερευνητικές εντολές, δεν θα πάει σε β’ γύρο, θα κλείσουν τους αρχηγούς των κομμάτων σε κάνα δωμάτιο και θα τούς πουν «θα παραμείνετε κλεισμένοι μέχρι να βγάλετε πρωθυπουργό»;