Απάντηση στα όσα η Δημοτική Αρχή Αρταίων αναφέρει για τα έργα που περιλαμβάνονται στη ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη), δίνει ο συνδυασμός «Αρτινών Συνεργασία» με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη.
Αναφέρει: «Στην ειδική συνεδρίαση της Λογοδοσίας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, ο επικεφαλής της παρά- ταξης «Αρτινών Συνεργασία» και πρώην δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, ζήτησε από την Δημοτική Αρχή του Χριστόφορου Σιαφάκα, να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και την κοινωνία της Άρτας, γιατί αφαίρεσε εννιά σημαντικά έργα και δράσεις προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ για την πόλη της Άρτας από το πρόγραμμα ΒΑΑπου εγκρίθηκε το 2023, αρκετά από τα οποία είχαν ώριμες μελέτες.
Γιατί αφαίρεσε έργα για δημιουργία πάρκινγκ στην πόλη, έργα ασφάλειας στην περιφερειακή οδό και προς το Νοσοκομείο, για ανάπλαση των πλατειών Σκουφά και Κιλκίς, για δράσεις στον τουρισμό και στην επιχειρηματικότητα και άλλα; Γιατί η νέα Δημοτική Αρχή μείωσε τον προϋπολογισμό των έργων/ δράσεων στην εγκεκριμένη απόφαση ένταξης της ΒΑΑ για την πόλης της Άρτας από 30 εκατ. ευρώ στα 20 εκατ. ευρώ; Γιατί δεν διεκδίκησε όπως ο Δήμος Ηγουμενίτσας, που για 20 εκατ. ευρώ από την ΒΑΑ, πρότεινε έργα ως πρώτης προτεραιότητας 30 εκατ. ευρώ; Γιατί δεν διεκδίκησε όπως ο Δήμος Ιωαννιτών, που για 40 εκατ. ευρώ από την ΒΑΑ, πρότεινε ως πρώτης προτεραιότητας έργα 63 εκατ. ευρώ; Τι πείραζε τη νέα δημοτική αρχή να διεκδικεί περισσότερα έργα για την πόλη της Άρτας; Γιατί αφαίρεσε τις δράσεις 3 εκατ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό της πόλης μας, όταν ο Δήμος Πρέβεζας πρότεινε αντίστοιχες δράσεις 2 εκατ. ευρώ, στο δικό του πρόγραμμα ΒΑΑ; Δεν είναι για την Άρτα προτεραιότητα η ανάπτυξη του τουρισμού;
Ποιο είναι το όραμα της δημοτικής αρχής Σιαφάκα για την Άρτα; Να αφαιρεί εννιά σημαντικά έργα/δράσεις 10 εκατ. ευρώ, για την πόλη; Το όραμά της είναι να αφήνει στην ΒΑΑ εφτά ώριμα έργα της δημαρχίας Τσιρογιάννη και να προσθέτει μόνο ένα έργο χωρίς μελέτη; Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε εξασφαλίσει μια ακόμα μεγάλη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ για την Άρτα από το πρόγραμμα ΒΑΑ και την παρέδωσε στην νέα δημοτική αρχή, για να υλοποιήσει χρήσιμα και αναπτυξιακά έργα για τους δημότες μας.
Η εισήγησή μας στη λογοδοσία
Αναλυτικά η εισήγηση του Χρήστου Τσιρογιάννη στην 5η ειδική συνεδρίαση της Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, είναι η εξής: “Επί θητείας μας, διεκδικήσαμε, υποβάλλαμε (με ομόφωνη Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων) και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση, με την έγκριση της Στρατηγικής Βιώσι- μης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου Αρταίων, για 16 έργα και δράσεις, προϋπολογισμού 30.372.597,93 ευρώ, με δημόσια δαπά- νη 20.000.000 ευρώ, από το ΠΕΠ Ηπείρου ΕΣΠΑ 2021-2027.
Το στρατηγικό αυτό σχέδιο για την Άρτα που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή Τσιρογιάννη, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και εντάχθηκε επίσημα στο πρόγραμμα χρηματο- δότησης ΗΠΕΙΡΟΣ, με την αρ.πρωτ. 2832/ 2023 απόφαση έγκρισης, όπου περιλάμβανε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη της πόλης. Έτσι, η προηγούμενη δημοτική αρχή εξασφάλισε μια ακόμα μεγάλη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ για την Άρτα και την παραδώσαμε στη νέα δημοτική αρχή για να υλοποιήσει χρήσιμα και αναπτυξιακά έργα για τους δημότες μας. Εδώ να τονίσουμε ότι η πρώην δημοτική αρχή δεν βρήκε εξασφαλισμένο ποσό χρηματοδότησης για έργα από αντίστοιχη ΒΑΑ του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Άρα, η δημοτική αρχή Τσιρογιάννη ξεκίνησε την θητεία της με μηδέν εκατ. ευρώ για έργα από ΒΑΑ και η δημοτική αρχή Σιαφάκα ξεκινάει την θητεία της με έργα 20 εκατ. ευρώ μέσω της ΒΑΑ.
Ποια έργα εντάξαμε στη ΒΑΑ
Τα έργα και οι δράσεις που περιλάμβανε το Σχέδιο ΒΑΑ του Δήμου Αρταίων και εγκρίθηκαν το 2023, ήταν τα εξής: 1. Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και δημοτικών κτηρίων 3 εκατ. ευρώ. 2. Εκσυγχρονισμός δικτύου ηλεκτροφωτισμού Δήμου Αρταίων με φωτιστικά led 1 εκατ. ευρώ. 3. Εγκατάσταση Φωτιστικών LED στην πόλη της Άρτας 2.847.000 ευρώ. 4. Ολοκληρωμένη παρέμβαση στο δίκτυο οδοφωτισμού της περιφερειακής οδού στον αστικό ιστό της πόλης 2.025.598 ευρώ. 5. Πολιτιστική Διαδρομή Σύνδεσης Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων στην Πόλη της Άρτας 6 εκατ. ευρώ. 6. Αποκατάσταση Βυζαντινού μνημείου Ι.Ν. Παρηγορήτισσας Άρ- τας 2 εκατ. ευρώ. 7. Βελτίωση προσβασιμότητας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας 2 εκατ. ευρώ. 8. Δημιουργία Παιδικής χαράς ΑμεΑ στην Άρτα 500.000 ευρώ. 9. Ανάπλαση πλατειών Σκου-φά και Κιλκίς και συνοδά έργα 3 εκατ. ευρώ. 10. Ολοκληρωμένη παρέμβαση στην υποδομή φωτεινών σηματοδοτών και επείγουσες εργασίες βελτίωσης της ασφάλειας επί της εθνικής οδού εντός της πόλης της Άρτας 2 εκατ. ευρώ. 11. Δράσεις ανάδειξης και προώ-θησης του τουριστικού προϊόντος της Άρτας: 1 εκατ. ευρώ. 12. Κέντρο επιχειρηματικότητας και απασχόλησης και ενίσχυση επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού 2 εκατ. ευρώ. 13. Διαμόρφωση χώρων παρκινγκ στο κέντρο της πόλης 1 εκατ. ευρώ. 14. Αντιπυρική προστασία στον λόφο Περάνθης 500.000 ευρώ. 15. Ανάπτυξη φωτοβολταικών συστημάτων για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας 1 εκατ. ευρώ. 16. Έργο εφαρμογής σχεδίου αστικής κινητικότητας 500.000 ευρώ.
Οι αφαιρέσεις από τη νυν δημοτική αρχή
Όμως η νέα δημοτική αρχή με την αρ.176/ 2024 κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, προέβη στην επικαιροποίηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστι- κής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), αφαιρώντας τα παρακάτω έργα: 1. Βελτίωση προσβασιμότητας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας 2 εκατ. ευρώ (υπάρχουν: μελέτη για την κατασκευή πεζοδρομίου πλά- τους τριών μέτρων με ηλεκτροφωτισμό από το 9ο Δημοτικό Σχολείο μέχρι το Νοσοκομείο, καθώς και προμελέτη για την κατασκευή κυκλικού κόμβου στην είσοδό του αλλά και επέκταση του πάρκινγκ οχημάτων του Νοσοκο- μείου). 2. Ανάπλαση πλατειών Σκουφά και Κιλκίς και συνοδά έργα 3 εκατ. ευρώ. 3. Ολοκληρωμένη παρέμβαση στην υποδομή φωτεινών σηματοδοτών και επείγουσες εργασίες βελτίωσης της ασφάλειας επί της εθνικής οδού εντός της πόλης της Άρτας 2 εκατ. ευρώ. (υπάρχουν: μελέτη για την αντικατάσταση των φωτεινών σηματοδοτών στην περιφερειακή οδό με σύγχρονους και “έξυπ- νους” σηματοδότες, όπου θα βοηθήσουν στην διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς και μελέτη για έργα βελτίωσης της ασφάλειας της περιφερειακής οδού εντός της πόλης της Άρτας). 4. Δράσεις ανάδειξης και προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Άρτας 1 εκατ. ευρώ.
Κι ακόμα: 5. Κέντρο επιχειρηματικότητας και απασχόλησης και ενίσχυση επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού 2 εκατ. ευρώ. 6. Διαμόρφωση χώρων παρκινγκ στο κέντρο της πόλης 1 εκατ. ευρώ (υπάρχει μελέτη για υπόγειο πάρκινγκ κάτω από την πλατεία Σκουφά αλλά και τοπογραφική αποτύπωση πιθανών χώρων στάθμευσης στην πόλης μας). 7. Αντιπυρική προστα- σία στο λόφο Περάνθης 500.000 ευρώ (κάτω από το 9ο Δημοτικό Σχολείο). 8. Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας 1 εκατ. ευρώ (υπάρχει τοπογραφική αποτύπωση δημοτικών χώ- ρων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αλλά και μελέτη εγκατάστασης φωτοβολταϊκών). 9. Έργο εφαρ- μογής Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας 500.000 ευρώ (υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο)».
Η ερώτηση του Χρ. Τσιρογιάννη
Στη λογοδοσία την Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας, ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης ζήτησε από την Δημοτική Αρχή να απαντηθούν με σαφήνεια τα παρακάτω ερωτήματα: «1. Για ποιο λόγο αφαιρέσατε τα παραπάνω εννιά σημαντικά έργα/ δράσεις, αρκε- τά από τα οποία έχουν υψηλό βαθμό ωριμότητας, από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για τον Δήμο Αρταίων; Δεν αποτελούν για εσάς προτεραιότητα, αυτά τα έργα;
2. Γιατί αφαιρέσατε τις δράσεις προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα και για την ανάδειξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Άρτας;
3. Γιατί αφαιρέσατε έργα για διαμόρφωση χώρων παρκινγκ στο κέντρο της πόλης, έργα για την βελτίωση των πλατειών Σκουφά και Κιλκίς, καθώς και για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σε δημοτικά ακίνητα με σκοπό την μείω- ση των καταναλώσεων του Δήμου;
4. Γιατί αφαιρέσατε έργα βελτίωσης της ασφάλειας στην περιφερειακή οδό, αλλά και στον δρόμο προς το Νοσοκομείο της πόλη μας, καθώς για την διαμόρφωση αντιπυρικών ζωνών στον λόφο της Περάνθης;
5. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την χρηματοδότηση και υλοποίηση των παραπάνω έργων που αφαιρέσατε από τη ΒΑΑ και πότε;»