«Με επιτυχία» σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση Τύπου «ολοκληρώθηκε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου το τριήμερο 1o Αναπτυξιακό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Άρτας “Επιχειρώ στην Άρτα: Πρωτογενής Τομέας, Πολιτισμός – Τουρισμός. Η Άρτα του αύριο”».
Στην ίδια ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, επισημαίνεται: «Κατά την έναρξη της πρώτης ημέρας του συνεδρίου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Ιωάννης Γκολομάζος χαιρέτισε την εκδήλωση και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους ομιλητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, τους εθελοντές και το προσωπικό του Επιμελητηρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο και φυσικά όλους τους παρευρισκόμενους του Συνεδρίου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Σιαφάκας Χριστόφορος, η κ. Αναστασία Σίμου-Τάσιου Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου για την προώθηση και προβολή των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Περικλής Μίγδος και ο κ. Άγγελος Σταυρόπουλος, στέλεχος της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Αναγνώσθηκαν χαιρετισμοί από τους Βουλευτές Άρτας κ. Όλγα Γεροβασίλη και κ. Στύλιο Γεώργιο.
Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου αφο- ρούσαν την επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα και τον πολιτισμό/ τουρισμό. Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, Καθηγητές του Τμήματος Γεωπονίας της Άρτας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανέπτυξαν κρίσιμα θέματα του πρωτογενούς τομέα και των προοπτικών ανάπτυξης για την περιοχή, όπως οι νέες τάσεις στη γεωργία και τα οφέλη για την περιοχή (κ. Νικόλαος Κορρές), η Ήπειρος ως ένα ανεκμετάλλευτο φαρμακείο της φύσης (κ. Χρυσούλα Βόιδαρου) και η προβολή της αιγοπροβατοτροφίας του μέλλοντος στην Άρτα (κ. Σωτηρία Βουράκη).
Για την καλλιέργεια ακτινιδιάς στην Ελλάδα, τις προοπτικές και προκλήσεις του κλάδου μίλησε ο κ. Αθανάσιος Μολασιώτης, Καθηγητής ΑΠΘ, Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας.
Πολιτιστικός πλούτος
Στη β’ θεματική ενότητα της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου έγινε εκτενής αναφορά στον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής μας, καθώς και στις προοπτικές του Αρχαιολογικού Μουσείου της Άρτας, ως ένα από τα τρία πιστοποιημένα Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας, τα οποία παρουσίασε η κ. Θεοδώρα Κοντογιάννη, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας. Παρουσιάστηκαν προτάσεις για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην πολιτιστική κληρονομιά ως βασικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης από τον Αρχαιολόγο κ. Αριστείδη Βάσιο και τέλος, συζητήθηκαν προτάσεις τουριστικής ανάπτυ- ξης Ιονίου – Αδριατικής μέσα από πρωτοβουλίες του δικτύου UNIADRION από την κ. Τζένη Παγγέ, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Καλλιέργειες της περιοχής
Στη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, ο κ. Δημήτριος Τσώλης, Γεωπόνος στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Άρτας παρουσίασε τις Καλλιέ- ργειες της περιοχής και τις προοπτικές ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν χρήσιμα συστήματα και υποδομές μέτρησης αγρο-μετεωρολογικών και υδρολογικών παραμέτρων και σχετικές υπηρεσίες ως ανα- πτυξιακά εργαλεία για τον αγροτικό τομέα της Άρτας από τον Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γιάννη Τσιρογιάννη, εστιάζοντας στην επιστημονική αναγνώριση της μοναδικότητας του διατροφικού πλούτου της Άρτας από τον επίσης Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας της Άρτας, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Κοσμήτορα του Τμή- ματος Γεωπονίας κ. Ιωάννη Σκούφο.
Επιχειρηματικότητα και τουρισμός
Τοπικοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφής και του πρωτογενούς τομέα τοποθετήθηκαν σε κρίσιμα θέματα της επιχειρηματικότητας του κλάδου τους και αναφέρ- θηκαν σε προβλήματα αλλά και προοπτικές για την περιοχή.
Κατά τη συνέχεια του Συνεδρίου, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Εξωστρέφειας και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αρταίων κ. Μαίρη Λυγούρα τοποθετήθηκε στις δράσεις εξωστρέφειας του Δήμου και καλωσόρισε στο Συνέδριο την κ. Κατερίνα Κουσουρή, Προϊσταμένη Τμήματος Ειδικών Μορφών Τουρισμού, Διεύθυνση Στρα- τηγικού Σχεδιασμού από το υπουργείο Τουρισμού, η οποία και παρουσίασε την στρατηγική του εν λόγω υπουργείου για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα που έθε- σε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γκολομάζος σχετικά με τον εναλλακτικό τουρισμό και τις προοπτικές του στην περιοχή.
Αμβρακικός
Στη συνέχεια της θεματικής ενότητας για τον Πολιτισμό – Τουρισμό, παρουσιάστηκε το Εθνικό μας Πάρκο Υδροτόπων Αμβρακικού με το μοναδικό του κάλλος και τα σπάνια οφέλη του από την κ. Σταυρούλα Καραβά, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου, καθώς και καλές πρα- κτικές από επιχειρηματίες που αξιοποιούν τόσο τον Αμβρακικό Κόλπο, όπως η ορνιθολογία και ο εναλλακτικός τουρισμός όσο και το φυσικό πλούτο του ορεινού όγκου και των ποταμιών της περιοχής μέσα από εξορμήσεις και τουριστικές εκδρομές.
Συγκεκριμένα, ο κ. Νικόλαος – Ανέστης Μπούκας, Ερευνητής βιολόγος -Τουριστικός Πράκτορας παρουσίασε τον Αμβρακικό κόλπο ως ένα μοναδικό προορισμό για ορνιθολογικό τουρισμό και ο επιχειρηματίας κ. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ιδιοκτήτης της εταιρείας Trekking Hellas Τζου- μέρκων παρουσίασε τις δράσεις και ενέργειες εναλλακτικού τουρισμού που πραγματοποιούνται στα μοναδικά βουνά και ποτά- μια της Ηπείρου και της περιοχής της Άρ- τας καθώς και τις προοπτικές του κλάδου.
Καινοτόμες προτάσεις
Η τελευταία ενότητα της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου έκλεισε με εκπροσώπους πολιτιστικών Συλλόγων και φορέων της περιοχής, οι οποίοι ανέβηκαν στο πάνελ και τοποθετήθηκαν σε σημαντικά για την περιοχή θέματα ανάδειξης του πολιτιστικού μας πλούτου.
Συζητήθηκαν καινοτόμες και εναλλακτικές προτάσεις σύνδεσης των πολιτιστικών δράσεων με την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή όπου και διαφάνηκε για ακόμα μία φορά η σπουδαι- ότητα του πολιτιστικού έργου που διαδραματίζεται σε όλες τις περιοχές του νομού μας ώστε να αξιοποιηθεί καταλλήλως τόσο από τους αρμόδιους φορείς των Δήμων και της Περιφέρειας όσο και από το Επιμελητήριο καθώς και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.
Συγκεκριμένα, τοποθετήσεις έκαναν ο κ. Ιωάννης Σπύρου από την Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου και της Παραλίμνιας Ζώνης, Ο κ. Γεώργιος Μάνος, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ροδαυγής, η κ. Ελένη Μπανταλούκα, Γενική Γραμματέας του Πο- λιτιστικού Συλλόγου “ΣΚΟΥΦΑΣ”, η κ. Παρασκευή Βλάχου, Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου “ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ”, ο κ. Λάμπρος Τζουβάρας, μέλος ΔΣ του Ορειβατικού Συλλόγου και η κ. Μαρία Παπαβασιλείου, Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωμα- τίων – Διαμερισμάτων και Ξενώνων Αγροτουρισμού “Ο ΑΡΑΧΘΟΣ”.
Τα αποτελέσματα
Στο κλείσιμο του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γκολομάζος παρουσίασε τα αποτελέσματα του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Άρτας. Σ’ αυτά συμπεριέλαβε την ανάγκη ισχυρής συνεργασίας όλων των φορέων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, κερδοσκοπικού και μη σκοπού, ώστε να αναδειχθεί ο “πλούτος” της περιοχής και να δημιουργηθούν οι βάσεις για μία συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομία και κοινωνία. Βάσεις που θα αξιοποιούν στο έπακρο τα αγαθά του τόπου τόσο μέσα από τον πρωτογενή τομέα όσο και από την προσέλκυση τουριστών που ανήκουν σε διάφορες εναλλακτικές μορφές τουρισμού για την περιοχή της Άρτας.
Ευχαρίστησε για ακόμα μία φορά τους ομιλητές που ανταποκρίθηκαν με θέρμη στο κάλεσμα, τους εθελοντές που με τεράστια προθυμία συνεργάστηκαν και υποστήριξαν το εν λόγω Συνέδριο, το προσωπικό του Επιμελητηρίου για τη συμβολή του στη διοργάνωση του Συνεδρίου και φυσικά όλους τους συμμετέχοντες και παρευρισκόμενους, οι οποίοι “αγκάλιασαν” την προσπάθεια αυτή και συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις του Συνεδρίου».