Επιτείνεται ακόμα περισσότερο η ανασφάλεια και η αγωνία των συμπατριωτών μας για το μέλλον του νοσοκομείου Άρτας μετά την παραίτηση της συντονίστριας – διευθύντριας Παθολογικής Κλινικής Λένας Αθανασίου, η οποία πράγματι είχε συνδέσει το όνομά της με την μεγάλη προσφορά στην δημόσια υγεία, όχι μόνο στο νομό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Η γνωστοποίηση της παραίτησής της από τον Σύλλογο Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος και των Κέντρων Υγείας, συζητείται έντονα μεταξύ της τοπικής κοινής γνώμης, με τη συντριπτική πλειοψηφία να υποστηρίζει ότι δημιουργείται ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια τόσο για την επιστημονική της επάρκεια όσο και για τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά με τα οποία προσεγγίζει τους ασθενείς. Εν πολλοίς την θεωρούσαν αποκούμπι καθώς είχε κερδίσει από την πρώτη στιγμή που τοποθετήθηκε γιατρός στο νοσοκομείο την εμπιστοσύνη τους.
Η Παθολογική Κλινική είναι η «καρδιά» του νοσηλευτικού ιδρύματος και παρά τις αντιξοότητες, κυρίως λόγω έλλειψης ιατρικού προσω- πικού, η Λένα Αθανασίου κατάφερε όχι μόνο να την κρατήσει όρθια αλλά και να την καταστήσει μια από τις καλύτερες στην ευρύτερη περιοχή. Το λέμε αυτό διότι ο μέσος όρος των περιστατικών καθημερινά ξεπερνούσε τα 50 για νοσηλεία στην Κλινική κι άλλα τόσα εξυπηρετούνταν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Η καθ’ όλα αξιόλογη γιατρός θα μπορούσε να παραμένει ακόμα στη θέση της συνεχίζοντας να παρέχει ιατρική φροντίδα, όμως την παραίτησή της προκάλεσαν οι άσχημες συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο, για τις οποίες ουδεμία μέριμνα λαμβάνεται προκειμένου να αντιστραφεί το δυσάρεστο κλίμα.
Ο «Τ» συνομίλησε μαζί της κι αυτό που προσλάβαμε είναι ότι την απόφασή της έλαβε με βαριά καρδιά. «Θα μπορούσα» μας είπε «να παραμείνω για ακόμα περισσότερα χρόνια, αλλά όμως κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν θα αντέξω». Οπότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μεγάλη είναι η πίεση που ασκείται καθημερινά όχι μόνο στην Παθολογική αλλά και στις υπόλοιπες Κλινικές.
Περιγράφοντας την εικόνα της εν λόγω Κλινικής, η Λένα Αθανασίου μάς είπε ότι «σήμερα απέμειναν μόνο τέσσερις μόνιμοι γιατροί χωρίς κανέναν ειδικευόμενο με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν οι εφημερίες, τις οποίες σπεύδουν να καλύπτουν γενικοί γιατροί από τα Κέντρα Υγείας». Για πόσο διάστημα, ωστόσο, μπορεί ένα ολόκληρο νοσοκομείο να στηρίζεται στο φιλότιμο των γιατρών; Και ποιά είναι η απάντηση που δίνουν οι αρμόδιοι;
Αναφερόμενοι στην παραίτησή της, αυτό που κατηγορηματικά μάς δήλωσε είναι ότι δεν πρόκειται να την ανακαλέσει παρά τις πιέσεις που έχει δεχθεί. Κι αυτό διότι από καιρό τώρα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου χωρίς να εισακούεται.
Και πόσο αλήθεια μπορεί να αντέξει κανείς όταν είναι αναγκασμένος να παραμένει όρθιος ολόκληρα 24ωρα ή 48ωρα; Όταν ορισμένες ημέρες το μήνα εφημερεύει χωρίς την λειτουργία του Ακτινολογικού Τμήματος, κάνοντας δεήσεις να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα στους νοσηλευόμενους ασθενείς; Κι όταν έχει την ευθύνη για την επίβλεψη 50 και πλέον ασθενών στην Κλινική, τρέχοντας ταυτόχρονα πάνω – κάτω για να καλύψει τα περιστατικά και στα επείγοντα; Υπάρχουν ανθρώπινα όρια αντοχών!
Στο νοσοκομείο Άρτας τοποθετήθηκε πριν 28,5 χρόνια υπηρετώντας, ωστόσο, την δημόσια υγεία συνολικά 35. Την θέση διευθύντριας κατέλαβε ύστερα από κρίση – και όχι με εξέλιξη όπως συμβαίνει σήμερα – το 2009. Αφοσιώθηκε πλήρως στο καθήκον της κι αυτό είναι κάτι που της αναγνωρίζεται τόσο από την ιατρική κοινότητα όσο – και κυρίως βέβαια – από την κοινωνία.
Σε κάθε περίπτωση η παραίτηση της Λένας Αθανασίου αποτελεί ένα επιπλέον, ηχηρότατο αυτή τη φορά, μήνυμα πως αν δεν ληφθεί μέριμνα για την κάλυψη των πολλών κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού, το νοσοκομείο θα περιέλθει σε ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες. Ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ