ΤΕΛΙΚΑ απ’ ότι οι εξελίξεις μαρτυρούν, η προπέρσινη χρονιά δεν αποτέλεσε παρά μόνο μια θλιβερή παρένθεση όσον αφορά την εμπορία των ακτινιδίων όταν οι τιμές έπεσαν χαμηλά.
ΤΟΣΟ πέρυσι όσο και φέτος οι τιμές επανήλθαν στα κανονικά τους επίπεδα, διαψεύδοντας τις προβλέψεις ορισμένων, σύμφωνα με τις οποίες η δύσκολη εκείνη χρονιά θα επικρατούσε διαμορφώνοντας ένα μόνιμο καθεστώς.
ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ, ωστόσο, ότι το φαινόμενο ήταν συγκυριακό και είθε να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον, καθότι τα ακτινίδια στο νομό μας τείνουν να αποτελέσουν τη «βαριά του βιομηχανία».
ΑΥΤΗ τη στιγμή καλλιεργούνται 22.000 στρέμματα, που χρόνο με το χρόνο αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, καθιστώντας την Άρτα ως μια από τη μεγαλύτερη δύναμη σε πανελλαδικό επίπεδο στην παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος.
ΑΝ λάβει κανείς υπόψη ότι κάθε στρέμμα αποδίδει περίπου 3 τόνους οδηγείται στο συμπέρασμα πως η συνολική κατ’ έτος παραγωγή μπορεί να φτάσει έως και τους 66.000 τόνους.
Η εκτίμηση, ωστόσο, αυτή ελέγχεται για την ακρίβειά της, καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι αστάθμητοι παράγοντες, όπως αντίξοα καιρικά φαινόμενα, ακαρπία, μικροκαρπία κλπ.
ΣΕ κάθε περίπτωση πάντως αποτελεί πλέον αντιπροσωπευτικό προϊόν της περιοχής που τροφοδοτεί την τοπική οικονομία μια και είναι αλληλένδετο και με σειρά άλλων δραστηριοτήτων, όπως φυτώρια, συγκομιδή, κλαδέματα, φυτοφάρμακα, ενώ όσον αφορά τη φύτευση με υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται αναλόγως (τσιμεντένιες κολώνες, σύρματα και άλλα).
Η εμπορία του προϊόντος φέτος ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς καθώς την πρώτη μέρα συγκομιδής (Τρίτη 15 Οκτωβρίου) που είναι η επίσημη, έγιναν στην ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) 13 αναγγελίες, που σημαίνει ότι φορτώθηκαν προς εξαγωγή 12 φορτηγά, ήτοι συνολικά 240 τόνοι.
ΑΝ μη τι άλλο αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει ζήτηση, ενώ όσον αφορά τις τιμές, θα σάς μεταφέρουμε αυτό που μαθαίνουμε από την Αιτωλοακαρνανία.
ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ, λοιπόν, πως ο Συνεταιρισμός Ακτινιδοπαραγωγών «Αχελώος» Αγρινίου έκλεισε συμφωνίες αγοράς προς 1,05 ευρώ, ενώ ακούγεται ότι η τιμή είναι πιθανό να φτάσει έως και 1,10 ευρώ το κιλό.
ΤΑ νέα αυτά κυκλοφορούν με ταχύτητα στην αγορά, διαμορφώνοντας παράλληλα και το κλίμα, οπότε εικάζεται ότι σ’ αυτά τα επίπεδα αναμένεται να κινηθούν οι τιμές και στην Άρτα, η οποία άλλωστε φημίζεται για την ποιότητα του προϊόντος.
ΣΕ κάθε περίπτωση πάντως η μέση τιμή λέγεται πως θα διαμορφωθεί στο 1 ευρώ με τάσεις ανόδου, που δεν θα μπορούσε κανείς να την πει και άσχημη.
ΠΕΡΑΝ των άλλων εμπόρων που έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στο νομό, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι αναμένονται και Ιταλοί, οι οποίοι είθισται να δίνουν κάτι παραπάνω, επομένως ανταγωνιστικά καθώς λειτουργεί η αγορά κάτι τέτοιο θα αποβεί προς όφελος των παραγωγών.
Η υψηλή ζήτηση σε συνδυασμό με την ικανοποιητική τιμή διαμορφώνει ένα καλό τοπίο (και) για φέτος, δικαιώνονται όσους επέλεξαν να ασχοληθούν με την παραγωγή ακτινιδίου.
ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ, όμως, να πάνε ακόμα καλύτερα απαιτείται η ανάληψη πρωτοβουλιών τόσο από τις τοπικές όσο και από τις κεντρικές αρχές για την κατασκευή ολοκληρωμένου δικτύου άρδευσης.



