Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας προσφεύγει ο συνδυασμός «Αρτινών Συνεργασία» με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη, προσβάλλοντας την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, σύμφωνα με την οποία υιοθετήθηκε η εισήγηση για το κλείσιμο των Παιδικών Σταθμών Κωστακιών και Καμπής για ένα χρόνο.
Την προσφυγή στηρίζει στο γεγονός ότι ενώ στην πρόσκληση από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρονταν ότι οι σύμβουλοι μπορούσαν να συμμετάσχουν στην τακτική συνεδρίαση είτε δια ζώσης είτε με τηλεδιάσκεψη, αυτό δεν ίσχυσε. Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου που την υπογράφουν τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Αρτινών Συνεργασία», ήτοι ο Νικόλαος Λιόντος, ο Κωνσταντίνος Μάρος και ο Γεώργιος Πανέτας, επισημαίνουν ότι «…δεν μπορούσαμε να συμμετέχουμε δια ζώσης και επιλέξαμε την δυνατότητα της συμμετοχής μας στην τηλεδιάσκεψη…».
Ωστόσο, το σύστημα της τηλεδιάσκεψης δεν λειτούργησε, κάτι που όπως αναφέρουν οι «τρεις», ανακοινώθηκε στην αρχή της συνεδρίασης από τον ίδιο τον πρόεδρο, διότι όπως έκανε γνωστό – και καταγράφηκε στα πρακτικά – «υπήρξε τεχ- νικό πρόβλημα». Κι αυτό σύμφωνα με τα όσα οι τρεις που αποκλείστηκαν από την συνεδρίαση, υποστηρίζουν έγινε «με υπαι- τιότητα της Δημοτικής Αρχής», χωρίς οι ίδιοι να φέρουν ουδεμία ευθύνη.
Εάν πράγματι πάντως επιδίωξη ήταν να λειτουργήσει το σύστημα της τηλεδιάσκεψης θα μπορούσαν κάλλιστα να κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές πριν την έναρξη της συνεδρίασης, διορθώνοντας το τεχνικό πρόβλημα. Έγιναν; Επ’ αυτού ουδεμία εξήγηση δόθηκε.
Τραγέλαφος στην ψηφοφορία
Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, οι παρόντες στην συνεδρίαση αλλά και οι συμπολίτες μας που την παρακολουθούσαν σε ζωντανή μετάδοση, έγιναν μάρτυρες πρωτοφανών φαινομένων.
Τρεις σύμβουλοι της πλειοψηφίας, από τους οποίους οι δύο αντιδήμαρχοι (Αγγέλα Τσώλα και Μαίρη Λυγούρα) και ένας (Νίκος Κέφης), πρόεδρος της ΑΔΑΕ ΟΤΑ, εν μέσω πλήρους αμηχανίας, ζήτησαν χρόνο να αποφανθούν για να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» υπέρ του κλεισίματος των Παιδικών Σταθμών, αφήνοντας εμβρόντητο μέχρι και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρά τις επαναλαμβα- νόμενες εκκλήσεις του να πουν τι ψηφίζουν έπεφτε πάνω στην καθυστέρηση ως αποτέλεσμα των διλημμάτων τους.
Περίπου τα χέρια ψηλά φάνηκε να σηκώνει και ο πρακτικογράφος, ο οποίος μάλλον θα πρέπει να βρέθηκε πρώτη φορά ενώπιον μιας τέτοιας εικόνας, καθώς δεν ήξερε πως να το διαχειριστεί. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να ζητήσουν να γίνει από την αρχή η ψηφοφορία για να διευκρινιστεί η ψήφος όσων είχαν ζητήσει χρόνο για να αποφασίσουν. Πληροφορούμαστε ότι ύστερα από τον τραγέλαφο που δημιουργήθηκε, η μείζονα αντιπολίτευση εξετάζει αν όσα έγιναν είναι σύμφωνα ή αντίκεινται προς τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρόκειται για μια ακόμα πλευρά (η πρώ- τη αφορά το γεγονός ότι δεν λειτούργησε η τηλεδιάσκεψη) που θα τεθεί υπό- ψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ώστε να αποφανθεί σχετικά.
Το αποτέλεσμα
Με τα πολλά η απόφαση που καταγράφηκε στα πρακτικά για το αποτέλεσμα φέρει τους 15 από τους παρόντες της πλειοψηφίας να λένε «ναι» στο κλείσιμο και ένας (Παναγιώτης Γεωργόπουλος) να ψηφίζει «όχι».
Οι σύμβουλοι των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης ψήφισαν όλοι «όχι», ήτοι: Από την «Αρτινών Συνεργασία» οι έξι από τους εννιά που ήταν παρόντες, οι δύο από την «Λαϊκή Συσπείρωση» και η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής». Σύνολο ψηφισάντων «όχι» εννιά, συν ο Παναγιώτης Γεωργόπουλος από την πλειοψηφία, οι ψήφοι ανήλθαν στους 10. Δικαίωμα ψήφου είχαν και οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Κωστακιών και Καμπής (κ. Ζιάγκος και Δημήτρης Τσάιμος), οι οποίοι είπαν «όχι». Άρα το τελικό αποτέλεσμα ήταν 15 «ναι» και 12 «όχι».
Με τηλεδιάσκεψη
Στην περίπτωση, ωστόσο, που λειτουργούσε το σύστημα τηλεδιάσκεψης, στα 12 «όχι» θα προστίθονταν άλλα τρία, καθώς οι τρεις της «Αρτινών Συνεργασία» που απέστειλαν την επιστολή δηλώνουν ότι «ρητά και κατηγορηματικά καταψηφίζουμε την εισήγηση για αναστολή λειτουργίας των εν λόγω Παιδικών Σταθμών και ψηφίζουμε να παραμείνουν ανοιχτοί και να λειτουργήσουν κανονικά, δηλαδή σύμφωνα με την πρόταση του κ. Τσιρογιάννη». Επομένως, θα έφταναν 15 και θα υπήρχε ισοψηφία.