Ανακοίνωση με την οποία εκπέμπει σήμα κινδύνου για την «τραγική», όπως την χαρακτηρίζει, υποστελέχωση του νοσοκομείου Άρτας εξέδωσε η Τριμελής Επιτροπή των ιατρών, στην οποία γίνεται επίσης λόγος για «λειτουργική κατάρρευση». Την ανακοίνωση υπογράφουν 55 γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Αναφέρει συγκεκριμένα: «Αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στις προηγούμενες επισημάνσεις μας σε ότι αφορά στην κρίσιμη κατάσταση του Νοσοκομείου μας λόγω της τραγικής υποστελέχωσης της ιατρικής υπηρεσίας, κατάσταση που διαμορφώνει συνθήκες λειτουργικής κατάρρευσης για το Νοσοκομείο Άρτας.
Όπως έχουμε πει πολλές φορές η γενική εφημερία του Νοσοκομείου χωρίς γιατρό στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα είναι επισφαλής και εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους ασθενείς όσο και για εμάς τους εργαζόμενους.
Αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο τα οργανικά κενά της ιατρικής υπηρεσίας είναι της τάξης του 45%, δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι στις κλινικές και δεν υπάρχουν και ειδικευόμενοι που δηλώνουν ότι θα έρθουν στο Νοσοκομείο καθώς οι λίστες ειδικότητας είναι κενές.
Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό παίζει πρωτίστως το γεγονός του ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ειδικευμένων γιατρών στις κλινικές καθιστώντας μη ελκυστικό το Νοσοκομείο τόσο από πλευράς εργασιακών συνθηκών όσο και της εκπαίδευσης των νεών γιατρών. Το κρίσιμο ζήτημα για την παρούσα περίοδο είναι η εφημέρευση και λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής, η οποία πλέον από τις επόμενες ημέρες δεν θα είναι σε θέση να εφημερεύσει και να δέχεται περιστατικά καθώς θα λειτουργεί μόνο με τέσσερις ειδικευμένους γιατρούς και κανένα ειδικευόμενο. Τέλος, λέμε ξα- νά ότι ένα μεγάλο ποσοστό των κλινικών και των τμημάτων του Νοσοκομείου λειτουργούν αυτή την στιγμή με δύο ή/και τρεις γιατρούς.
Δεν είναι δυνατόν λόγω της δραματικής υποστελέχωσης να υπογράφονται από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου ελλιπή προγράμματα εφημεριών. Δεν επιτρέπεται να κινδυνεύουν με μείωση οι ενεργείς κλίνες της ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) λόγω της μη προκήρυξης για χρόνια των κενών οργανικών θέσεων γιατρών.
Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργούν με περιφερόμενους, μετακινούμενους παρανόμως γιατρούς, στην προσπά- θεια τεχνητής κάλυψης των τραγικών ελλείψεων ούτε να καλύπτονται – υποτίθεται – τα κενά από εξωτερικά ιδιωτικά κέντρα, όπως πολλές φορές συμβαίνει με το Ακτινοδιαγνωστικό. Προσπαθούν με τρικ να κάνουν το άσπρο – μαύρο και κλείνουν τα μάτια στα τεράστια κενά και στις συνθήκες εργασιακού κάτεργου που αναγκαζόμαστε γιατροί και προσωπικό να ανταπεξέλθουμε.
Είναι απαράδεκτο να αγνοούν, η Διοίκηση, η 6η ΥΠΕ, και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τις δραματικές εκκλήσεις μας για άμεση μαζική προκήρυξη θέσεων στις κρίσιμες ειδικότητες. Ενημερώνουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού στα ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), οι οποίες δεν έχουν προκηρυχθεί ποτέ. Ζητάμε την άμεση προκήρυξη των οργανικών θέσεων στα ΤΕΠ και την άμεση κάλυψή τους με επικουρικό προσωπικό από γενικούς γιατρούς.
Είναι σαφές ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών και η ευθύνη βαραίνει τις Διοικήσεις ΥΠΕ και Νο- σοκομείου και σαφώς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου που αγνοούν συστηματικά τα αυτονόητα αιτήματά μας και προσπαθούν με ζήλο να διαλύσουν ότι έμεινε όρθιο από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Ξαναφωνάζουμε για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ζητάμε την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων της ιατρικής υπηρεσίας και την άμεση κάλυψη με επικουρικούς γιατρούς των κε- νών στα ΤΕΠ, στην Παθολογική και στο Ακτινοδιαγνωστικό/ Δωρεάν, Δημόσιες, Σύγχρονες Υπηρεσίες Υγείας για όλους. Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για γιατρούς και προσωπικό».
Ποιοί οι γιατροί που υπογράφουν την ανακοίνωση
Οι γιατροί που έβαλαν την υπογραφή τους στο κείμενο είναι οι εξής: Γεώργιος Σκανδαλιάρης (διευθυντής παθολόγος), Μιχαήλ Γαρούφης (αγροτικός), Ελένη Γκιόκα (διευθύντρια παιδίατρος), Γεώργιος Τσιρώνης (διευθυντής καρδιολόγος), Κωνσταντίνα Σαραντάρη (ειδικευ- όμενη), Ανθή Μπίζα (ειδικευόμενη), Κωνσταντίνος Παπαμιχαήλ (διευθυντής χειρουργός), Νίκη Γιαννακοπούλου (αγρο- τικός), Βασιλική Μπαλάσκα (επιμελητής Α’ χειρουργός), Ειρήνη – Ελένη Τζουβάνου (ειδικευόμενη), Αλεξάνδρα Δόση (ειδικευόμενη), Ηρώ Μπενέκου (ειδικευ- όμενη), Κωνσταντίνος Τσιαντής (διευθυντής παιδίατρος), Ελένη Οικονόμου (επιμελητής Α’ παιδίατρος), Χάρης Νικολάου (ειδικευόμενος), Γεώργιος Μαντέλλος (διευθυντής ορθοπεδικός), Αικατε- ρίνη Ζέρβα (ειδικευόμενη), Δήμητρα Παραλικούδη (επιμελητής Α’ χειρουργός), Σωτηρία Κίτσου (επιμελητής Α’ μικροβιολόγος), Άλκηστις Τσίκου (επικουρική επιμελήτρια β’ ΩΡΛ), Νεφέλη Γιακουμή (ειδικευόμενη), Ιωάννης Τσιρώνης (διευ- θυντής ουρολόγος), Στέλλα Μπαστάνη (διευθύντρια εντατικολόγος), Χρυσαυγή Δημοπούλου (διευθύντρια αναισθησιολόγος), Γεώγιος Βάγγος (επιμελητής Α’ μαιευτήρας γυναικολόγος), Άννα Λυκούδη (διευθύντρια μαιευτήρας γυναικολόγος), Κωνσταντίνος Τζουμάκας (διευ- θυντής ορθοπεδικός), Κυριάκος Κονής (διευθυντής μαιευτήρας γυναικολόγος), Χριστιάνα Παππά (ειδικευόμενη), Πύρρος Τσάκας (διευθυντής εντατικολόγος), Σταύρος Βασιλειάδης (ειδικευόμενος), Κωνσταντίνα Νέστορα (επιμελητής Α’ εντατικολόγος), Αύρα Λυκούρη (διευθύντρια πνευμονολόγος), Όλγα Ξηροποτά- μου (επιμελητής Α’ ακτινολόγος), Βιργινία Αρχιμανδρίτη (διευθύντρια πνευμονολόγος), Νικόλαος Τάτσης (επιμελητής Β’ πνευμονολόγος), Μαρία Κακοχρήστου (αγροτικός), Γεωργία Νίκα (επιμελητής Α’ ψυχίατρος), Ελένη Σκαντζού (ειδικευόμενη), Δημήτριος Αποστολάκης (ειδικευόμενος), Ευάγγελος Παπαχρήστος (ειδικευόμενος), Θεόδωρος Τούσινος (ειδικευόμενος), Βαλέριος Φουλίδης (διευθυντής καρδιολόγος), Αικατερίνη Ράτσι- κα (ειδικευόμενη), Παναγιώτης Καούρης (ειδικευόμενος), Πολυνίκη Καστανιουδάκη (αγροτικός), Γεώργιος Γούλας (αγροτικός), Αθανάσιος Γκαμπένης (ειδικευόμενος), Χαρίκλεια Γκούβα (διευθύντρια νεφρολόγος), Ελένη Αθανασίου (διευθύντρια παθολόγος), Ειρήνη Παύλου (επιμελητής Α’ παθολόγος), Αλεξάνδρα Μπίζα (ειδικευόμενη), Θεοδώρα – Ηλέκτρα Κάτσιου (ειδικευόμενη), Νικόλαος Πριτσιβέλης (διευθυντής παθολόγος), Ευτυχία Ματέρη (διευθύντρια παιδίατρος).