Η εκτόξευση τιμής του λαδιού αλλάζει τις συνήθειες στις νοικοκυρές. Αντί για την κουτάλα το ρίχνουν στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα με κουταλάκι του γλυκού! Όσο για τις βουτιές στο πιάτο της σαλάτας ούτε λόγος…
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Εμμανουήλ Γιαννούλη «μια μερίδα καταναλωτών επέλεξε να αντικαταστήσει το ελαιόλαδο με σπορέλαιο. Το κομμάτι της πίτας αυτό, είναι πολύ μικρό. Η γεύση διαφέρει σε μεγάλο βαθμό και δύσκολα ο Έλληνας θα αλλάξει το ελαιόλαδο. Έτσι το περιόρισε. Κατά 40% μάλιστα!».
Εν τω μεταξύ, στα περισσότερα εστιατόρια πλέον το λάδι δίνεται ξεχωριστά σε ένα μικρό μπουκαλάκι και κάποιες φορές χρεώνεται. Η βάση της διατροφής των Ελλήνων είναι πλέον είδος υπό εξαφάνιση. Μέσα σε δύο χρόνια η τιμή του ελαιόλαδου ανέβηκε 300%.
Με βάση τις εκτιμήσεις, ο Εμμανουήλ Γιαννούλης πιστεύει πως «τα σκαλιά της ανόδου τελείωσαν. Πλέον οι τιμές θα ξεκινήσουν την καθοδική πορεία με αργό και σταθερό ρυθμό. Ποτέ κανείς δεν ξέρει, αλλά μοιάζει όνειρο καλοκαιρινής νυκτός, να δούμε τις τιμές που είχαμε στο παρελθόν.
Σίγουρα, όμως, οι αριθμοί έφτασαν τόσο ψηλά που είναι πιθανόν η τιμή του λίτρου να πέσει ακόμα και 3 ευρώ. Όπως και νάχει πολλά νοικοκυριά προσαρμόστηκαν στη νέα πραγματικότητα και επιλέγουν να είναι φειδωλοί στο λάδι πάρα ανοιχτοχέρηδες στο πορτοφόλι».