ΔΕΝ είναι μόνο τα αντιπροσωπευτικά προϊόντα του νομού που δοκιμάζονται είτε από τον «μαύρο ακανθώδη αλευρώδη» (εσπεριδοειδή) είτε από την ξηρασία και την έντονη ανομβρία όπως οι ελιές.
Θύματα της κλιματικής αλλαγής, όπως μάς μεταφέρεται, πέφτουν και τα κάστανα, καθώς παρατηρείται σε αυξημένο ποσοστό ακαρπία. Ως παράδειγμα αναφέρεται η Μεσούντα, στην οποία παραγωγός με 250 τόνους τα προηγούμενα χρόνια φέτος δεν θα μαζέψει ούτε καν 50 τόνους.
Η πτώση της παραγωγής, σύμφωνα με γεωπόνους που παρακολουθούν από κοντά τις καλλιέργειες της Αρτινής γης, αποδίδεται στους τελευταίους «θερμούς» χειμώνες. Όπως άλλα προϊόντα έτσι και τα κάστανα έχουν ανάγκη τον κρύο χειμώνα για καλύτερες και υψηλότερες αποδόσεις. Και χιόνια στην περιοχή μας δεν βλέπουμε.
Μήπως η επιστήμη κοντά στα αντιπαγετικά μηχανήματα που εφηύρε για να γλιτώσει τους αγρότες από τους παγετούς, που απ’ ότι φαίνεται αποτελούν παρελθόν, θα χρειαστεί να σκεφθεί την ανακάλυψη τώρα πλέον και… ψυκτικών αντίστοιχων;