ΑΠΟ τον Γιώργο Πολυχρονάκη, ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής – Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT Hellas, λαμβάνουμε όλα τα e-mail που αναφέρονται στις εξαγωγές των προϊόντων αναφοράς του εν λόγω Συνδέσμου.
Στο τελευταίο με ημερομηνία 23 Αυγούστου γίνεται αναφορά στα ακτινίδια, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς, και λόγω έλλειψης ελέγχου, κάποιοι “έμποροι” κατά παράβαση της υφιστάμενης ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) συνέχισαν να συγκομίζουν και ήδη διακίνησαν – εξήγαγαν ακτινίδια πρώιμων ποικιλιών, παρά το ότι αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας. Κυκλοφόρησαν δε και τιμοκατάλογο πώλησής τους σε καταναλωτικές αγορές (τον κοινοποιήσαμε αρμοδίως)».
Την πρόωρη συγκομιδή η INCOFRUIT χαρακτηρίζει πράξη ανευθυνότητας, η οποία, όπως αναφέρει απειλεί έως και «υπονομεύει» τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών ακτινιδίων, που ήδη την εμπορική περίοδο 2023 – 2024 κατέγραψε για μια ακόμα σεζόν σε αξία ύψους 305 εκατ. ευρώ, κατατάσσοντας το προϊόν στη πρώτη θέση των εξαγόμενων νωπών οπωροκηπευτικών μας προϊόντων».
Κάνει, επίσης, λόγο για απερισκεψία και ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την επικείμενη εμπορική περίοδο, αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα υπενθυμίζει πως συγκομιδή δεν μπορεί να γίνει εάν δεν υπάρξουν οι προδιαγραφές ωριμότητας, δηλαδή βαθμοί ωρίμανσης 6,2 Brix (σάκχαρα).
Αυτό που η INCOFRUIT συνιστά είναι η κινητοποίηση των ελεγκτικών αρχών, αναζήτηση και έλεγχος των παραγωγών που προμηθεύουν τα ανώριμα ακτινίδια, αν και κατά πόσο είναι καλλιεργητές του προϊόντος ποικιλίας που θα αναγράφεται στα πιστοποιητικά και έλεγχος των αναλύσεων των εξαχθέντων φορτίων ως προς την ύπαρξη των προβλεπόμενων ορίων για σάκχαρα και ξηρά ουσία.
Ιδού η Ρόδος, λοιπόν.