ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ εξακολουθεί να κινείται ο «μαύρος ακανθώδης αλευρώδης» στον κάμπο της Άρτας, ο οποίος σαρώνει ό,τι βρίσκει μπροστά του στα εσπεριδοειδή, με τις καταστρεπτικές συνέπειες να εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερες εκτάσεις, δημιουργώντας αδιέξοδο στους παραγωγούς που σηκώνουν τα χέρια ψηλά ανήμποροι να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.
Η εικόνα περιγράφεται ως τραγική και πλέον ο κίνδυνος για οικονομική αιμορραγία από μια καλλιέργεια που άλλοτε αποτελούσε ατμομηχανή είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Η προσπάθεια βιολογικής καταπολέμησής του έχει μεν ήδη ξεκινήσει με την τοποθέτηση ωφέλιμων εντόμων σε γλάστρες, όμως για την αποτελεσματικότητά τους θα απαιτηθεί χρόνος ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Έως ότου, ωστόσο, γίνει αυτό η καταστροφή συνεχίζεται παίρνονταν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Εκδήλωση αρχές Οκτωβρίου
Η απειλή ακόμα και με ολοσχερή εξαφάνιση της παραγωγής δεν αφήνει ασυγκίνητη αλλά ούτε και αμέτοχη την ΠΕ Άρτας, η οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλία με σκοπό την ενημέρωση των αγροτών. Καθ’ όλα ευαισθητοποιημένος απέναντι στον επαπειλούμενο όλε- θρο, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς μάς έκανε γνωστό ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αρχές Οκτωβρίου, πιθανότατα στην αίθουσα Διώνη. Ομιλητής θα είναι ο Παναγιώτης Μυλωνάς, αναπληρωτής διευθυντής του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εντομολογίας του ίδιου Ινστιτούτου.
Το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης
Συνομιλώντας με τον προϊστάμενο του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) Γρηγόρη Οικονόμου, προκειμένου να εξειδικεύει το περιεχόμενο της εκδήλωσης, μάς ανέφερε ότι θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης του «μαύρου ακανθώδη αλευρώδη» που πλήττει την εσπεριδοκαλλιέργεια.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «προφανώς θα γίνει αναφορά και στα μέχρι τώρα αποτελέσματα από την εγκατάσταση των ωφέλιμων εντόμων στις γλάστρες που τοποθετήθηκαν στις διάφορες περιοχές του νομού». Μάς υπενθύμισε ότι στην πρώτη φάση εγκαταστάθηκαν στις διάφορες περιοχές γλάστρες σε τέσσερις θέσεις, δηλαδή συνολικά 20 γλάστρες (πέντε σε καθεμιά) σε Γλυκόριζο, Λουτρότοπο, Κωστακιούς και Ελεούσα. Και στη δεύτερη φάση τον περασμένο Μάιο σε Βλαχέρνα, Κωστακιούς και Ράχη σε τρείς θέσεις 15 γλάστρες.
Χίλιες σφήκες
Αυτό που από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο περίμεναν ήταν να δουν αν θα υπάρξει ωοτοκία αλλά και η ενηλικίωσή τους, ώστε να αποτελέσουν το «τέλειο έντομο» για να καταπολεμήσει τον εχθρό των εσπεριδοειδών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναπτύχθηκαν χίλιες περίπου σφήκες (έντομα) που παρασιτούν τον «μαύρο ακανθώδη αλευρώδη». Όμως τα πρώτα συμπεράσματα κα- θώς και οι εκτιμήσεις, αναμένεται να παρατεθούν στην εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία, όπως μάς είπε ο Βασίλης Ψαθάς, θα παραβρεθεί και εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στην Ιαπωνία
Την περασμένη Πέμπτη, εν τω μεταξύ, βρέθηκαν στην Άρτα επιστήμονες από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για να μαζέψουν τις γλάστρες. Μαθαίνουμε, επίσης, ότι ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης στην Άρτα αρχές Οκτωβρίου Παναγιώτης Μυλωνάς βρίσκεται προς αναζήτηση στην Ιαπωνία και άλλου φυσικού εχθρού του «μαύρου ακανθώδη αλευρώδη», ώστε να ριχθούν επί του πεδίου όλα τα όπλα για την βιολογική του καταπολέμηση.