ΟΠΩΣ κάθε χρόνο έτσι και φέτος το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Άρτας προχώρησε στην εκτίμηση της προσδοκόμενης παραγωγής για τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα ακτινίδια και τις ελιές.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενό της Γρηγόρη Οικονόμου η πρόβλεψη για την παραγωγή πορτοκαλιών ανέρχεται σε 60.000 τόνους, για τα μανταρίνια σε 35.000 τόνους, για τα ακτινίδια σε 45.000 έως 50.000 τόνους και για τις ελιές σε 8.000 τόνους. Επεξηγείται, ωστόσο, πως είναι άλλο η προσδοκόμενη παραγωγή και άλλο η εμπορία.
Για τα πορτοκάλια και μανταρίνια επί παραδείγματι παραμένει εντελώς άγνωστα σε τι ποσοστό θα γίνει η εμπορία κι αυτό διότι η παραγωγή πλήττεται από τον «μαύρο ακανθώδη αλευρώδη». Εναλλακτική λύση για τα πληττόμενα αποτελεί η χυμοποίηση, όμως αυτό είναι κάτι που συναρτάται από τη ζήτηση για κάλυψη των αναγκών για χυμό τόσο στην εγχώρια όσο και στην ξένη αγορά, κάτι που είχε συμβεί πέρυσι. Αν επαναληφθεί και φέτος οι τιμές θα είναι σαφέστατα πολύ χαμηλότερες απ’ ότι αν τα προϊόντα διακινούνταν ως φρούτα.
Ένα άλλο στοιχείο που αναμένεται να προκύψει σε σχέση με τις εκτιμήσεις της προσδοκόμενης παραγωγής της ΔΑΟΚ, είναι και το μέγεθος της ακαρπίας για όλα τα προϊόντα, δηλαδή των πορτοκαλιών, μανταρινιών, ακτινιδίων και ελαιών. Αναφέροντας ως παράδειγμα τις ελιές, αυτό που μάς μεταφέρεται είναι ότι λόγω ακαρ- πίας, από τους 16.000 τόνους που ανέρχεται η συνολική ποσότητα στο νομό σε μια φυσιολογική χρονιά, φέτος δίνεται η εκτίμηση για 8.000 τόνους.
Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η ξηρασία αλλά και η τρίμηνη ανομβρία που επηρεάζουν την καρποφορία, γι’ αυτό και επαναπροσδιορίζοντας τις εκτιμήσεις είναι πολύ πιθανό η συνολική παραγωγή να πέσει ακόμα και κάτω από τους 6.000 τόνους.