Με την ιδιότητά του, ως μέλος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), ο Χρήστος Τσιρογιάννης μίλησε στην συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της, αναφορικά με τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη, ο οποίος προσβάλλει κυρίως τα εσπεριδοειδή και το αμπέλι.
Ο πρώην δήμαρχος Αρταίων, επισήμανε: «Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί όλο τον αγροτικό κόσμο της χώρας και φυσικά και τους αγρότες της Άρτας. Είναι ενδεικτικό ότι το πρόβλημα υπάρχει από το 2016, ενώ όσες προσπάθειες έγιναν δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν πλήρως το ζήτημα».
Στην εισήγησή του στην συνεδρίαση, ο ίδιος κατέθεσε τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος: Σημειώνεται πως η επιτροπή αποδέχτηκε το πνεύμα της εισήγησης και έτσι οι προτάσεις του θα σταλούν με τη μορφή υπομνήματος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).
Ο Χρήστος Τσιρογιάννης σημείωσε σχετικά: «Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου με απασχολούσαν ήδη από την εποχή που ήμουν δήμαρχος. Γι’ αυτό και είχαμε ρίξει πολλά χρήματα για να γίνουν υποδομές που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των αγροτών μας. Όμως, πολλά προβλήματα παραμένουν ακόμα, προβλήματα που τα προηγούμενα χρόνια θα έπρεπε ήδη να έχουν αντιμετωπιστεί πιο αποφασιστικά. Σήμερα με την ιδιότητα του μέλους της επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησα στην ΚΕΔΕ, γιατί εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι αγρότες της Άρτας και οι οικογένειές τους, πρέπει να ακούγονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων».
Ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης, προσβάλλει κυρίως τα εσπεριδοειδή και το αμπέλι και προσδίδει στα φυτά σχεδόν πλήρης μαύρη εικόνα, καθιστώντας τους καρπούς τους μη εμπορεύσιμους. Ο μαύρος αλευρώδης εντοπίστηκε σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Κέρκυρα, στην Θεσπρωτία, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αττική και λοιπά.
Ο Χρήστος Τσιρογιάννης πρόσθεσε: «Προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στην παραγωγή των εσπεριδοειδών από την προσβολή των καλλιεργειών από τον μαύρο αλευρώδη, ζητάμε από το ΥΠΑΑΤ: Να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους παραγωγούς, ώστε να καλυφθεί το κόστος αγοράς των φυτοπροστατευτικών προϊό- ντων και της κάλυψης της απώλειας του εισοδήματός τους.
Ποια είναι τα αποτελέσματα του προγράμματος του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου; Πότε θα εξαλειφθεί αυτός ο μύκητας της καπνιάς;
Να επιταχυνθεί η εισαγωγή κατάλληλων φυσικών εχθρών για την αντιμετώπιση του μύκητα που καταστρέφει καρπό και δέντρα.
Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου, ποιες οι ενέργειες αποκατάστασης των καλλιεργειών που προσβλήθηκαν και ποια τα μέτρα στήριξης των παραγωγών;».