Ο «μαύρος ακανθώδης αλευρώδης» σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, χαρακτηριστικό του οποίου, παράλληλα με τα πλημμυρικά φαινόμενα, είναι τόσο η ξηρασία όσο και η ανομβρία, δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» που ανατρέπει όλα τα δεδομένα που γνωρίζαμε για τον πρωτογενή τομέα στο νομό μας.
ΚΙ όταν αναφερόμαστε στον πρωτογενή μας τομέα, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ιστορικά αποτελούσε την ατμομηχανή της τοπικής οικονομίας, τουτέστιν την «βαριά βιομηχανία».
ΑΥΤΟ σήμερα τείνει να εκλείψει διότι οι καλλιέργειες, δηλαδή αντιπροσωπευτικά προϊόντα, κινδυνεύουν ακόμα και με ολοσχερή αφανισμό.
ΩΣ παράδειγμα αναφέρονται τα εσπεριδοειδή, τα οποία δοκιμάζονται άγρια από τον «μαύρο ακανθώδη αλευρώδη» που συνεχίζει ακάθεκτος να σκορπά την καταστροφή, χωρίς μέχρι τώρα να έχει βρεθεί το αντίδοτο για την καταπολέμησή του, παρά τις φωνές απόγνωσης αλλά και τις διαμαρτυρίες των αγροτών.
ΚΑΙ το ακόμα χειρότερο είναι ότι για την καταστροφή αυτή δεν προβλέπονται οικονομικές ενισχύσεις μέσω των αρμόδιων οργάνων της επίσημης πολιτείας.
ΚΑΙ σαν να μην έφτανε αυτό ο «μαύρος ακανθώδης αλευρώδης», κάνει τώρα απειλητικά την εμφάνισή της και η κλιματική αλλαγή, που λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη φέρνει ξηρασία ως απότοκο της παρατεταμένης ανομβρίας.
ΣΤΗΝ περιοχή μας έχει να βρέξει τρεις μήνες και το ερώτημα είναι πόσο μπορούν να αντέξουν καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα της ελιάς, αν λάβουμε υπόψη ότι στο 90% είναι ξηρικές (δηλαδή όχι ποτιστικές).
ΤΗΝ ίδια στιγμή τα φαινόμενα αυτά βρίσκουν απροετοίμαστο το νομό ώστε να τα αντιμετωπίσει.
ΤΑ εγγειοβελτιωτικά του κάμπου της Άρτας εξακολουθούν να μένουν ανολοκλήρωτα, όπως και τα αντίστοιχα στην πεδιάδα Πέτα – Κομποτίου, τα οποία θα μπορούσαν να ανασχέσουν την επέλαση της ξηρασίας.
ΞΗΡΑΣΙΑ η οποία λόγω της ύπαρξης γεωτρήσεων για τις αρδεύσεις προκειμένου να καλύψουν το μεγάλο κενό των αρδευτικών αυλάκων, ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος των παραγωγών για να διασώσουν τις περιουσίες τους.
ΑΛΛΑ, όμως, κι αυτές, λόγω της υπεράρδευσης στερεύουν, καθώς όπως μάς μεταφέρεται άλλες βγήκαν εκτός λειτουργίας κι άλλες βγάζουν νερό με το σταγονόμετρο.
ΟΙ παραγωγοί ακτινιδίων, ένα ανερχόμενο προϊόν, πέφτουν θύματα καθώς μέρα παρά μέρα είναι αναγκασμένοι να τα ποτίζουν προκειμένου να τα γλιτώσουν.
ΑΛΛΑ και εκεί που έχουν ολοκληρωθεί τα αρδευτικά έργα, οι αγρότες όπως του Κομποτίου, Περάνθης και Συκιών, διαμαρτύρονται και μάλιστα έντονα για το γεγονός ότι το έργο δεν παραδίδεται προς χρήση.
ΑΠΟ την άλλη πλευρά, στην ίδια περιοχή, το φράγμα Κομποτίου που προεκλογικά άκουσαν ότι… τροχοδρομείται η κατασκευή του, αυτό που βλέπουν σήμερα είναι μόνο λόγια κι όχι έργα.
ΒΕΒΑΙΩΣ και δεν θα βρίσκονταν παραδομένοι στο έλεος της ξηρασίας οι ελαιοπαραγωγοί αν το έβλεπαν να γίνεται.
Ο πρωτογενής τομέας στην Άρτα απειλείται πολύ σοβαρά, είναι καιρός να το αντιληφθούν οι τοπικοί παράγοντες, σε διαφορετική περίπτωση πάει κι αυτός… τον χάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ