Νερό έχουν οι βρύσες των σπιτιών του Φωτεινού κατά το τελευταίο διάστημα. «Είναι η τρίτη φάση της λειψυδρίας στο χωριό μας», επισημαίνεται σε κείμενο που μας απέστειλε ο Αλέξανδρος Φελέκης, στέλεχος του εκεί Συλλόγου.
«Στην πρώτη – τονίζει – υπήρχε παντελής έλλειψη, στη δεύτερη δίνονταν με το δελτίο και τώρα γίνεται προσπάθεια να ξεφύγουμε από τη φάση αυτή με το να έχει το δίκτυο κάθε μέρα κοντά στις 24 ώρες. Χθες (περασμένη εβδομάδα) αναφέρθηκε έλλειψη ωρών από κάτοικο. Αισιοδοξία υπάρχει στον Δήμο Νικ. Σκουφά ότι δεν θα πάμε στις δυο προηγούμενες φάσεις. Η εφημερίδα μας (Φωτεινο-πολιτιστικά) είναι εδώ και θα ενημερώνει τακτικά στα email.
Επειδή, όμως, οι ημέρες είναι πονηρές θάθελα να επιστήσω την προσοχή σε μερικά θέματα ύδρευσης. Θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο. Προς τούτο καλό είναι:
1. Να έχουμε σπίτι μας χώρο αποθήκευσης είτε σε βυτίο και μισού ή ενός κυβικού, είτε σε μεγάλα πλαστικά βαρέλια ή μικρούς πλαστικούς τενεκέδες. Βλέπω ότι αρκετοί τώρα με την έλλειψη έβαλαν βυτίο γύρω στα 250 ευρω το κόστος και βγήκαν από κάθε προβληματισμό.
2. Αν με το καλό περάσει ο Δεκαπενταύγουστος να μην ξεχάσουμε τη λειψυδρία αυτή και να σκεφτούμε και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται να μην ξανάρθει. Ο Σύλλογος είχε προτάσεις από μέλη, αν συνεχιζόταν το κακό, να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για τον σκοπό αυτό, αφού το καταστατικό του στο άρθρο 2, παράγραφος 4 λέει ότι “πρέπει να συμβάλλει στον εκπολιτισμό της κοινότητας του Φωτεινού με οποιονδήποτε τρόπο”».

Αν ξανασυμβεί
«Η λειψυδρία χτύπησε αλύπητα φέτος το Φωτεινό για έναν ολόκληρο μήνα. Έφτασε μπροστά στον κίνδυνο ασθενειών, σωματικών και ψυχικών», αναφέρεται εξάλλου σε κείμενο που εστάλη στην εφημερίδα μας, συστήνοντας εννέα βήματα που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο.
«Ζώντας από κοντά το πρόβλημα – προστίθεται – μπορούμε τώρα να πούμε μεταξύ μας τι πρέπει να κάνουμε σε ανάλογη περίσταση τώ- ρα ή μετά για να έχουμε επάρκεια αλλά και ποιοτικό νερό.
Πόσο να περιμένουμε; Περιμένουμε μόνο μια μέρα. Από την επόμενη το πρωί ενεργούμε αμέσως.
Ενημερώνουμε. Είναι η πρώτη κίνησή μας, για μας ή τους ανήμπορους γονείς μας. Ενημερώνουμε τους υπεύθυνους ότι δεν έχουμε νερό για τόσες ώρες – εφημερίδα, πρόεδρο Φωτεινού, αντιδήμαρχο Κομποτίου, δήμαρχο Νικ. Σκουφά, αστυνομία. Στο 112 βρίσκουμε τα τηλέφωνα όλων των υπηρεσιών. Δεν λέμε τίποτα άλλο. Μετά περιμένουμε να δούμε νερό στη βρύση.
Τον εισαγγελέα. Η επόμενη ενημέρωση γίνεται στον εισαγγελέα, αμέσως τη δεύτερη ημέρα λειψυδρίας, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Φωτεινού, από τον πρόεδρο Φωτεινού, από τον δήμ- αρχο Νικ. Σκουφά, από κατοίκους Φωτεινού.
Στο εδώλιο. Μετά τη δεύτερη ημέρα ο πρόεδρος του Φωτεινού, ο πρόεδρος του Συλλόγου και κάτοικοι υποβάλλουν στην αστυνομία μήνυση κατ’ αγνώστων για: έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο, μεγάλη ψυχική οδύνη και συκοφαντική δυσφήμιση (κλέφτες).
Αίτημα νερού. Από τη δεύτερη ημέρα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Φωτεινού αποστέλλουν αίτημα για νερό στον δήμαρχο Νικ. Σκουφά με κοινοποίηση σε όλους του φορείς, τοπικούς, υπουργείων και ΕΕ (βουλευτές, Περιφέρεια, υπουργεία, ανθρώπινα δικαιώματα).
Ατομική οχύρωση. Εξασφαλίζουμε αποθηκευτικό χώρο νερού – βυτίο 500 κιλών – για τις άμεσες ανάγκες. Γεμίζουμε τις στέρνες μας με βρόχινο νερό.
Οικονομία. Είναι πρόδηλο σε μας αυτό. Είναι στον χαρακτήρα πλέον η οικονομία νερού τους καλοκαιρινούς μήνες. Το πνεύμα της οικονομίας θα βοηθήσει πολύ όσο διαρκεί η λειψυδρία.
Λογαριασμός. Τηλεφωνούμε στην υπηρεσία ύδρευσης του Δήμου (2681360406) να μας στέλνουν τον λογαριασμό στη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας μας.
Διάλογος. Η εφημερίδα είναι πρόθυμη να αναπτύξει τον διάλογο στο σοβαρό αυτό θέμα μας με συχνές ενημερώσεις στα email».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ