ΥΣΤΕΡΑ από ώριμη σκέψη καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τελικά ο Αύγουστος είναι ο καλύτερος μήνας.
ΕΙΝΑΙ ο μήνας που μπορεί να τον αξιοποιήσεις όπως επιθυμείς, καθώς σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια του καθενός.
ΩΣ μήνας των διακοπών σε απελευθερώνει από δεσμεύσεις, τις οποίες στον υπόλοιπο χρόνο δεν μπορείς να υπερβείς και τόσο εύκολα ένεκα των πολλών υποχρεώσεων.
ΕΑΝ είσαι εργαζόμενος αυτόν περιμένεις κυρίως για να πάρεις την άδειά σου για να την αξιοποιήσεις κατά πως βούλεσαι. Σου αρέσει η θάλασσα και θέλεις να πιάσεις παραλία, το κάνεις. Σου αρέσουν τα βουνά, ανοιχτός ο δρόμος και μπορείς να τα… πάρεις.
ΑΝ πάλι δεν σού αρέσει τίποτε από τα δύο αράζεις στο σπιτάκι σου και διώχνεις οτιδήποτε βαραίνει το κεφάλι σου, αφήνοντάς το να χαθεί στη… νιρβάνα, ενώ παράλληλα επινοείς και εφαρμόζεις απολαυστικά προγράμματα.
ΚΙ επειδή είναι ο μήνας που παρέχει συνάμα περιθώρια ελιγμών, έχεις την άνεση να επιλέξεις πόλη ή χωριό.
ΤΟ πιο σημαντικό όμως απ’ όλα, εάν επιλέξεις χωριό, είναι τα ανταμώματα με τους συγχωριανούς, τους γείτονες, τους παιδικούς φίλους, αλλά και η συνάντηση με τον τόπο που πρωτοπερπάτησες, ζωντανεύοντας μνήμες που τείνουν να χαθούν πίσω από τη σκόνη που δημιουργεί η τριβή της καθημερινότητας.
ΔΕΝ είναι καθόλου άσχημα στα χωριά τούτες τις ημέρες γιατί βλέπεις πολλά φώτα αναμμένα και πολλές πόρτες ανοιχτές στα σπίτια, μέσα από τα οποία αναδύεται μια κρυφή ελπίδα πως δεν θα γκρεμιστούν από την εγκατάλειψη και την ερήμωση, που έτσι κι αλλιώς έχει φωλιάσει, περιμένοντας την ανάσταση.
ΕΙΝΑΙ, βέβαια, και οι εκδηλώσεις που η αλήθεια είναι ότι δίνουν έναν ξεχωριστό και πάντως πανηγυρικό τόνο, αποτελώντας, εν πολλοίς τους χώρους των ραντεβού ντόπιων και ξενιτεμένων, που και πολλά να μην έχουν να πουν φτάνει η ανταλλαγή των βλεμμάτων που ενίοτε υπονοούν πολύ περισσότερα από τις λέξεις.
ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ τόνο, παράλληλα, δίνουν τα πανηγύρια που αντιστέκονται και νικούν.
ΤΟ ευχάριστο αλλά και παρήγορο είναι ότι ελκύουν και τους νέους, γεγονός που αποτελεί υπόσχεση πως θα κρατηθούν ζωντανά για να θυμίζουν τον παραδοσιακό τρόπο γλεντιού, τον πολιτισμό μιας άλλη εποχής, τα ήθη και τα έθιμα.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τον Δεκαπενταύγουστο, στην πλειοψηφία των χωριών του νομού, και κυρίως στα ορεινά, ο ήχος του κλαρίνου δονεί βουνά, ρέματα, λαγκαδιές, ραχούλες και ψηλώματα, προπαντός όμως τις ανθρώπινες καρδιές δημιουρ- γώντας συναισθήματα που εκφράζονται μέσα από τον χορό.
ΕΙΝΑΙ στιγμές που αποτυπώνονται σε μνήμες και ψυχές που περιμένουν να τις ξαναζήσουν στις επόμενες συναντήσεις, οι οποίες ποτέ δεν έπαψαν να εμπνέουν τον λαϊκό στιχουργό όπως και γνωστούς δημιουργούς.
ΕΝΑΣ απ’ αυτούς είναι και ο Διονύσης Σαββόπουλος, του οποίου το τραγούδι «Ας κρατήσουν οι χοροί» δεν έγινε μόνο επιτυχία αλλά και σλόγκαν, ενώ παράλληλα σημασία έχουν και τα παρακάτω λόγια που λένε: «και θα βρούμε αλλιώτικα/ στέκια επαρχιώτικα βρε/ ώσπου η σύναξις αυτή/ σαν χωριό αυτόνομο να ξεδιπλωθεί…».
ΔΕΝ ξέρουμε αν το εμπνεύστηκε από κάποιο πανηγύρι, το σίγουρο πάντως είναι ότι δένει απολύτως με τα Αυγουστιάτικα ανταμώματα στα χωριά μας.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από τις επιλογές του καθενός από σάς για την αξιοποίηση των διακοπών του Αυγούστου, αυτό που ευχόμαστε είναι να τις απολαύσετε όσο γίνεται καλύτερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ