ΝΑ λύσει το πρόβλημα των κενών θέσεων ιατρών στα νοσοκομεία με ιδιώτες γιατρούς, επιχειρεί η κυβέρνηση μετά από διάταξη που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή, όμως συναντά την σφοδρή αντίδραση τόσο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) όσο και των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.
Η διάταξη φέρει τον τίτλο «ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες γιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία».
ΤΗΝ διάταξη ο ΠΙΣ χαρακτηρίζει «επαίσχυντη», ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να εκδώσουν Δελτία Τύπου και να παραχωρήσουν συνεντεύξεις Τύπου, ώστε να ενημερώσουν φορείς και πολίτες για ποιο λόγο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, χρησιμοποιώντας ως μέσο πίεσης την άρνηση να προβαίνουν σε συνταγογράφηση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικού από την περασμένη Παρασκευή.
ΜΕΣΩ της ανακοινώσεώς του ο ΠΙΣ έδωσε απάντηση προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, που μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι «ο ιδιώτης γιατρός έχει ευθύνη και πρέπει να τον ενδιαφέρει αν θα λειτουργεί το νοσοκομείο της οικείας περιφέρειας στην οποία εκτελεί το λειτούργημά του».
ΣΤΗΝ απάντηση ο ΠΙΣ σημειώνει: «Είναι γνωστό στην Ελληνική κοινωνία πως τα κενά δεν προέκυψαν ούτε αναίτια, ούτε αιφνιδιαστικά. Προέκυψαν εξαιτίας της απαξίωσης του ΕΣΥ και της ασυνέπειας του ίδιου του υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους».
ΚΑΙ παρακάτω: «Προέκυψαν ως συνέπεια της άρνησης της πολιτείας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου που επιτάσσουν την αποκατάσταση στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ στα προ μνημονίων επίπεδα. Προέκυψαν από τις μηδαμινές προκηρύξεις θέσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια τα κενά ξεπερνούν τις 6.000 και οι κρίσεις γίνονται με τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις».
ΜΕ την ανακοίνωσή του, λοιπόν, χτυπά ακριβώς στην καρδιά του προβλήματος που ως συνεπακόλουθο έχει τα επισυμβαίνοντα και στο δικό μας νοσοκομείο, το νοσοκομείο Άρτας, που απαξιώνεται καθημερινά, φτάνοντας μάλιστα έως το σημείο να κλείνει η ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) γιατί λόγω αναγκαστικών αδειών δύο γιατρών της ξέμεινε με δύο, και να ξανανοίγει ύστερα από γενικό ξεσηκωμό!
ΑΝΑΦΕΡΕΙ και άλλα και μάλιστα πολλά για τη… λύση που «ανακάλυψε» ο υπουργός Υγείας ώστε να καλυφθούν τα κενά εφημεριών και άλλων αναγκών, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύει το ΕΣΥ.
ΠΟΥΘΕΝΑ, ωστόσο, λόγος για προσλήψεις και ερμητικά κλειστά τα αυτιά στα σήματα κινδύνου που εκπέμπονται σχεδόν απ’ όλα τα νοσοκομεία, αναγκάζοντας τους γιατρούς που απέμειναν να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τα σώσουν.
ΣΤΗΝ ανακοίνωση γίνεται, παράλληλα, ευθεία επίθεση προς το υπουργείο Υγείας και άρα προς τον υπουργό, χαρακτηρίζοντας «επονείδιστη» τη ρύθμιση που εισάγει προς ψήφιση, κατηγορώντας τον ότι «αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα, χρησιμοποιώντας μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΠΙΣ είναι ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος στις πρόσφατες ευρωεκλογές ήταν υποψήφιος με το κυβερνητικό ψηφοδέλτιο, οπότε δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι τα λεγόμενα είναι… έργο της αντιπολίτευσης.