Ερώτηση για τον καταστρεπτικό επί της εσπεριδοκαλλιέργειας μαύρου αλευρώδη υπέβαλε στο πλαίσιο της λογοδοσίας προς τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο περιφερειακός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Άλκης Παπαχρηστάκης* .
Ανέφερε: «Κύριε περιφερειάρχη, ως αιρετός εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, εκλεγμένος με το συνδυασμό Ήπειρος Όλον – Τόπος να ζεις, συναντώ καθημερινά πολλούς αγρότες και πολίτες της Άρτας που μου εκφράζουν την αγωνία τους όσον αφορά το μεγάλο πρόβλημα με την εξάπλωση του μαύρου αλευρώδη. Αγωνία ανθρώπων που ζουν τις οικογένειές τους από την καλλιέργεια και εμπορία των εσπεριδοειδών και άλλων προϊόντων, καθώς επίσης και απλών πολιτών που ασχολούνται με τα κτήματά τους για προσωπική τους χρήση.
Σε αυτό το σημείο θα κάνω μία μικρή αναφορά στο πρόβλημα του μαύρου αλευρώδη, ο οποίος παρουσιάστηκε στην Άρτα το 2018 και εξαπλώθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε πρώτη φάση χτύπησε το 40% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Δεν έχω σκοπό να καταγράψω λάθη ή παραλείψεις στην αρχή του προβλήματος όταν έγινε γνωστό και προφανώς δεν εισακούστηκαν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Γεωργίας στην Άρτα. Δεν θα αναφερθώ στον χωρικό αντιπεριφερειάρχη γιατί από συζητήσεις που έκανα όχι μόνο αδιαφόρησε στην αρχή για την έξαρση του προβλήματος, αλλά δεν έδωσε καμία σημασία στην αγωνία των αγροτών και των πολιτών της Άρτας που προσπαθούσαν να εξηγήσουν ότι έρχεται ολική καταστροφή.
Θα αναφερθώ, όμως, στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στύλιο που αν και είχε τον τρόπο και τη δυνατότητα να ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα μέσα στη Βουλή, σε ερώτηση τον Μάρτιο του 2023 ο ίδιος είπε: “Το πρόβλημα του μαύρου αλευρώδη είναι υπαρκτό και αναγνωρίζει ότι είναι σημαντικό θέμα γιατί ενώ τα εντομοκτόνα και τα ιθαγενή ωφέλιμα έντομα δεν αντιμετωπίζουν πλήρως το πρόβλημα ενώ η αλόγιστη χρήση ισχυρών φυτοφαρμάκων ενισχύει την ανθεκτικότητα των εντόμων. Είπε, επίσης, για το Μπενάκειο Ινστιτούτο ότι χρηματοδοτείται από το υπουργείο για την αντιμετώπιση με στόχο την βιολογική αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ σημείωσε ότι η νέα ΚΑΠ 2023-2027 παρέχει δυνατότητα χρηματοδότησης και καταπολέμησης του εντόμου αρκεί να βρεθεί αποτελεσματική μέθοδος. Μέχρι τότε οι παραγωγοί και οι αγρότες θα πρέπει να στηριχτούν σε ήπια φυτοφάρμακα”. Επίσης, ο κ. Στύλιος, ανέφερε ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημιές σε καλλιέργειες που οφείλονται σε δευτερογενή αίτια, ανάμεσα σε αυτά τα δευτερογενή αίτια είναι και προσβολή από μύκητες, όπως ο μαύρος αλευρώδης.Από τον Μάρτιο του 2023 που τοποθετήθηκε ο κ. Στύλιος στη Βουλή μέχρι και σήμερα δεν άκουσα ότι ασχολήθηκε ξανά με το μεγάλο πρόβλημα του μαύρου αλευρώδη.
Αφού πέρασαν τα χρόνια και από το 2018 φτάσαμε στο 2024, αυτό που βιώνουν όλοι οι αγρότες και παραγωγοί είναι ότι σε περίπου 38.000 στρέμματα εσπεριδοειδών λύση στο πρόβλημα δεν δόθηκε ή δεν προσπάθησαν να δώσουν. Δυστυχώς κάποιοι δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ανεμογεννήτριες και τα πλωτά φωτοβολταϊκά διευκολύνοντας καταρχήν με εύκολη πρόσβαση στα βουνά, με γέφυρες, με νέους δρόμους για να κερδίζουν οι λίγοι, ενώ για το αυτονόητο, να δώσουμε λύσεις για τους πολλούς, δηλαδή τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, δυστυχώς υπάρχει αδιαφορία. Αν δεν αλλάξουμε στρατηγική αντιμετώπισης των προβλημάτων δεν θα πάμε καθό- λου καλά. Επανέρχομαι στο συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο είναι τεράστιο και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός εξεύρεσης λύσης.
Τα αγροτικά προϊόντα είναι για την Ήπειρο μία φλέβα χρυσού και πρέπει να την απολαμβάνουν όλοι, αγρότες και κάτοικοι της Ηπείρου και όλοι οι εμπλεκόμενοι με τα αγροτικά προϊόντα και την κτηνοτροφία. Ο κάμπος της Άρ- τας πεθαίνει, μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι αγρότες και οι παραγωγοί, οι οποίοι θα βλέπουν το βιός τους να καταστρέφεται.
Η Περιφέρεια Ηπείρου μπορεί και έχει την δυνατότητα να επηρεάσει τα πολιτικά κέντρα αποφάσεων ώστε να δημιουργήσουν στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος για να μην πούμε “τέλος εποχής”.
Κύριε περιφερειάρχη, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την προεκλογική περίοδο εσείς ο ίδιος είπατε ότι θα επιχορηγηθούν οι αγρότες με ένα ποσό για την κάλυψη των φυτοφαρμάκων, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αγρότες και οι παραγωγοί της Άρτας να μην δείχ- νουν εμπιστοσύνη στον φορέα που μας εξέλεξαν να τους εκπροσωπούμε και είναι η Περιφέρεια. Οι “γλάστρες” που ήρθαν για να δώσουν λύση στο πρόβλημα ήταν ελάχιστες, ενώ ενημερώθηκα ότι εντός των ημερών, με ένα νέο πρόγραμμα, θα φέρουν νέες και περισσότερες “γλάστρες” με το έντομο που αφορά την εξάλειψη του φαινομένου του μαύρου αλευρώδη.
Κύριε περιφερειάρχη, μακρηγορώ γιατί φαίνεται ότι έρχεται η ολική καταστροφή και μαζί με αυτή έρχεται και η οικονομική καταστροφή της Άρτας και είναι θέμα χρόνου αν δεν παρθούν αποφάσεις άμεσα. Γι’ αυτό τον λόγο, κ. περιφερειάρχη, ερωτάσθε: 1) Τι προτίθεστε να κάνετε για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο που δημιουργεί την ολική καταστροφή στα εσπεριδοειδή και άλλα δέντρα, όπως αμπέλια, αχλαδιές, μουριές, συκιές, ροδιές και άλλα; 2) Ως πολιτικός προϊστάμενος θα κάνετε παρέμβαση για τα εγκαταλελειμμένα χωράφια, τα οποία είναι μαυρισμένα και η αντίδραση των αγροτών είναι ότι ο εχθρός μεταφέρεται στα περιποιημένα δικά τους χωράφια; 3) Μπορούμε να δώσουμε λύση στο κενό που υπάρχει στη νομοθεσία για τον αστικό κλοιό περί χρήσης εντομοκτόνου ή φυτοφαρμάκων. 4)Προεκλογικά δεσμευτήκατε για επιχορήγηση στο κόστος των φυτοφαρμάκων αλλά δεν έγινε τίποτα, θα κάνετε παρέμβαση στο υπουργείο ούτως ώστε ένα μέρος από το κόστος της χρήσης των φυτοφαρμάκων να μειωθεί γιατί η επιβάρυνση είναι μεγάλη; 5) Μήπως πρέπει να ενεργοποιηθούν παραμελημένα χυμοποιεία της περιοχής γιατί τα χυμοποιεία του Άργους δεν θα δεχτούν πορτοκάλια από την Άρτα λόγω μεγάλης αντίδρασης από τους αγρότες του Άργους από τον φόβο μήπως μεταφερθεί το έντομο στις δικές τους καλλιέργειες; Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν δεν θα πάει ούτε για χυμοποίηση, ενώ όπως γνωρίζουμε το μανταρίνι δεν απορροφάται για χυμό. 6) Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τον μαύρο αλευρώδη αφού είναι θέμα χρόνου να μεταφερθεί και στους αμπελώνες των Ιωαννίνων (γιατί ο μαύρος αλευρώδης δημιουργεί πρόβλημα και στα αμπέλια). 7) Θα μπορούσε να υπάρξει επιδότηση αλλαγής καλλιέργειας (περιβόητη αναδιάρθρωση);».
*Ο Άλκης Παπαχρηστάκης είναι
περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου του συνδυασμού Ήπειρος Όλον – Τόπος να ζεις, αντιπρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων Περιφέρειας Ηπείρου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ