«Με την κατάσταση στο Νοσοκομείο Άρτας και γενικότερα στον τομέα της υγείας να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο αποδεικνύεται ξανά ότι κάθε βήμα της κυβερνητικής αντιδραστικής στρατηγικής, δημιουργεί και νέα προβλήματα αντί να αντιμετωπίζει τα υπάρχοντα», αναφέρει σε ανακοίνωση Τύπου με αφορμή τα επισυμβαίνοντα στην ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας), η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας.
Στην ίδια ανακοίνωση, προσθέτει: «Λαμ- πρό παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση που επήλθε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Άρτας, όπου η χρόνια υποστελέχωση οδήγησε στο αναμενόμενο αποτέλεσμα, να μπει δηλαδή λουκέτο εν μία νυκτί, αφήνοντας την Ήπειρο με επτά κλίνες εντατικής θεραπείας λιγότερες.
Οι διοικήσεις του Νοσοκομείου και της 6ης ΥΠΕ παίζουν πινγκ – πονγκ με το μπαλάκι των ευθυνών με έγγραφα επί εγγράφων για το ποιος δεν τα έγραψε καλά και ποιος δεν χρησιμοποίησε ορθά τη γραμματική και το συντακτικό, ενώ διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Από την άλλη πλευ- ρά το η πλειοψηφία του Συλλόγου Εργαζομένων, λειτουργώντας ως παράρτημα του κυβερνητικού πολιτικού γραφείου, αναφέρει δημοσιογραφικά το περιστατικό, χωρίς να αποδίδει ή έστω να αναζητά διοικητικές και πολιτικές ευθύνες και θέτοντας γενικευμένα αιτήματα συναντήσεων με διοικήσεις και υπουργούς.
Ακόμη και σε υπουργικό επίπεδο ακούγονται αήθη ψέματα, ότι τάχα δεν ανεστάλη η λειτουργία της ΜΕΘ, ενώ αποκρύπτεται πλήρως ότι η προτεινόμενη επαναλειτουργία της θα γίνει με τέσσερις κλίνες αντί των επτά που είχε αρχικά, με μη μόνιμο προσωπικό αλλά αποσπασμένο και την υποστήριξη επικουρικού γιατρού. Το θρίλερ διαδραματίζεται παράλληλα με το “επεισόδιο” που παίζεται τις τελευταίες ημέρες, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να μπάσει ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ.Η ίδια κυβέρνηση που αρνιόταν την περίοδο της πανδημίας να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, θωρακίζοντας τα κέρδη των ιατρικών κολοσσών σε βάρος των αναγκών του λαού, σήμερα παριστάνει τον… σερίφη στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς της γειτονιάς, απειλώντας με “υποχρεωτικά μέτρα” προκειμένου να γίνει πράξη ένας ακόμα κρίκος εμπορευματοποίησης.
Κι αυτό αφού πρώτα, σε συνέχεια των προκατόχων της, άφησε τα πράγματα να οδηγηθούν σε σημείο που η λειτουργία των νοσοκομείων τινάζεται στον αέρα λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό. Γι’ αυτό και είναι προκλητική υποκρισία να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι “το Νο 1 ζήτημα είναι να λειτουργούν τα νοσοκομεία”, αφού με την πολιτική της έφερε και φέρνει λουκέτα, διάλυση, εμπορευματοποίηση και πελατεία στους ιδιώτες.
Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που από την κυβερνητική προπαγάνδα παρουσιάζεται σαν “ουτοπία” το να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία απρόσκοπτα εν έτει 2024, με όλο το αναγκαίο προσωπικό στα πόστα του, με γιατ- ρούς και νοσηλευτές που δεν θα διαλύονται σωματικά και ψυχικά, που θα αμείβονται για το έργο τους αντί να εργάζονται απλήρωτοι, η “διέξοδος” που δίνει η κυβέρνηση είναι αυτή που αναπαράγει το πρόβλημα: Νοσοκομεία – “αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες”, με γιατρούς που θα “πουλάνε” υπηρεσίες στους ασθενείς – πελάτες, ώστε να μπορεί το κράτος να νίπτει τας χείρας του και να “εξοικονομεί πόρους” που θα κατευθύνονται στην “ανάπτυξη”, δηλαδή στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.
Αυτή την κατεύθυνση υπηρετούν και τα επί πληρωμή χειρουργεία, και οι συμβάσεις με ιδιώτες, και η παράλληλη άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς. Η μέθοδος είναι σαφής και συμπυκνώνεται στο εξής: “Το κράτος δεν δίνει φράγκο, φορτώστε το κόστος στους ασθενείς”. Είναι η μέθοδος που υλοποιείται διαχρονικά και κλιμακούμενα από όλες τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ, οδηγώντας στο σημερινό χάλι…
…Καλούμε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να απαντήσει συγκεκριμένα και με σαφήνεια: Θα αφήσει τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου με δύο μόνιμους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό να είναι με απόσπαση ή σε επισφαλές επικουρικό καθεστώς, χωρίς καμία εφεδρεία;
Η ΜΕΘ αποτελεί νευραλγικό τμήμα του Νοσοκομείου και δεν μπορεί να λειτουργεί σαν παραλιακό μπαράκι με γιατρούς σε σεζόν. Σε τί ενέργειες θα προβεί για τη στελέχωση του Ακτινοδιαγνωστικού όπου οι γιατροί δεν μπο- ρούν να πάρουν ούτε μια μέρα άδεια εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου και το υπόλοιπο προσωπικό παίρνει ένα ρεπό την εβδομάδα και σε βάρδιες απαγορευτικές (ρεπό και νύχτα, μετά νύχτας και νύχτα) για τον υψηλής επικινδυνότητας χώρο που εργάζεται.
Για τις υπόλοιπες κλινικές όπου οι γιατροί βρίσκονται προ των πυλών της συνταξιοδότησης προτίθεται να προκηρύξει θέσεις, αφού ούτως ή άλλως υπάρχουν τόσα κενά ή θα βρεθούμε ξανά μπροστά σε κλειστά τμήματα και θα περιμένουμε άνωθεν απαντήσεις στο και πέντε;
Δε θα ανεχτούμε να γίνει το Νοσοκομείο Άρτας ένα Κέντρο Υγείας, υποβαθμίζοντας τη ζωή χιλιάδων κόσμου και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ