Της Τέρψας Αγαθοκλέους – Παπακώστα*

Πενήντα χρόνια από το πραξικόπημα εναντίον του Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ έκλεισαν την 15η Ιουλίου 1974.
Ένα προδοτικό πραξικόπημα, το οποίο, έλαβε χώρα από τη Χούντα των Αθηνών και την ΕΟΚΑ Β’ και έτσι δόθηκε η αφορμή να εισβάλουν οι Τούρκοι στην Κύπρο την 20η Ιουλίου 1974, να σπείρουν το θάνατο, την προσφυγιά, να βιάσουν κάθε ηλικίας Ελληνοκύπρια και να καταλάβουν το 38% του Βορείου τμήματος της Με- γαλονήσου, αφήνοντας ξοπίσω τους το δάκρυ και τον πόνο, ποτέ να μην τελειώνουν.
Διακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες και γύρω στις 3.000 χιλιάδες υπήρξαν οι αγνοούμενοι, τους οποίους οι Τούρκοι έχουν θάψει σε ομαδικούς τάφους – και ακόμα και σήμερα – αρνούνται την ανεύρεση τους. Η Αμμόχωστος, η πόλη φάντασμα του Ευαγόρα και του Τεύκρου, περιμένει με περίσσια υπομονή την Ελευθερία και την επάνοδο των κατοίκων της που την εγκατέλειψαν στα χέρια του Μπουλέτ Ετζεβίτ και των στρατιωτών του.

Αμμόχωστος η πόλη μου
Αμμόχωστος η πόλη μου γλυκοτραγουδισμένα/Κράτα γερά Αμμόχωστος του Τεύκρου θυγατέρα/Μια μέρα οι καμπάνες σου θα σχίσουν τον αέρα/κι η Λευτεριά στην πύλη σου γλυκά θα τραγουδήσει/Κράτα γερά Αμμόχωστος πόλη του Ευαγόρα/Μια μέρα οι καμπάνες σου, θα σχίσουν τον αέρα/Αμμόχωστος η πόλη μου χιλιοτραγουδισμένη. (Τέρψα Αγαθοκλέους – Παπακώστα)

Ο ρόλος των Αμερικανών, της
χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ
Β’ στο πραξικόπημα και την εισβολή
Στην Αμερική τότε, πρόεδρος της κυβέρνησης ήταν ο Νίξον και υπουργός Εξωτερικών ο Εβρ- αίος στην καταγωγή, Κίσσινκερ. Λέγεται ότι ο εμπνευστής του σχεδίου της εισβολής, υπήρξε ο Κίσσινκερ, δίχως αυτό όμως να είναι εξακριβωμένο. Η ιστορία κάποτε, θα φανερώσει την αλήθεια. Εάν, όμως, εμείς οι ίδιοι δεν επιτρέπουμε στους ξένους να εμπλακούν στα εσωτερικά της χώρας μας, είναι εντελώς βέβαιο ότι ποτέ δεν θα το κάνουν.
Πρωτεύοντα ρόλο στην εισβολή, έπαιξε η τότε κυβέρνηση της Ελλάδας του αόρατου δικτάτορα Ιωαννίδη. Ο Ιωαννίδης ζητούσε επίμονα το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου – ακόμα και τον θάνατό του – με τη δικαιολογία ότι οι Έλληνες ήθελαν την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Προς το σκοπό αυτό, φρόντιζε να κατεβαίνουν στο νησί στρατιώτες και αξιωματική (ΕΛΔΗΚ) προσκείμενοι προς τη Χούντα, για να ετοιμάσουν το πραξικόπημα. Στην προσπάθεια αυτή, βρήκε θερμούς υποστηρικτές την ΕΟΚΑ Β’- οικτρό κατασκεύασμα του Γεωργίου Γρίβα Διγενή – οποίος το 1955-1959, δόξασε την Κύπρο και τον απανταχού Ελληνισμό.
Η Χούντα μαζί με την ΕΟΚΑ Β’, επιτέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974. Οι σκηνές που επικράτησαν, δεν περιγράφονται. Ο αδελφός σκότωνε τον αδελφό. Οι Έλληνες πολεμούσαν Έλληνες, όπως ακριβώς έγινε και με τον εμφύλιο στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση των Γερμανών.
Μέσα στην αναμπουμπούλα και το σκοτωμό, κάποια στιγμή ακούστηκε μέσα από το Προεδρικό Μέγαρο: Ο Μακάριος είναι νεκρός. Τότε η Χούντα κάλεσε τον Νικόλαο Σαμψών και μέλος της ΕΟΚΑ Β’ να αναλάβει την διακυβέρνηση της Κύπρου, καθώς και σημαντικούς οργανισμούς, όπως υπουργεία, ΡΙΚ, Δημόσιους Οργανισμούς κλπ.
Ο Μακάριος, όμως, δεν σκοτώθηκε. Η φρουρά του τον φυγάδευσε από την πίσω πόρτα του Μεγάρου κι από εκεί κατέφυγε στην Πάφο, περιοχή της καταγωγής του. Απευθυνόμενος δε προς τον Κυπριακό λαό μέσω ραδιοφώνου είπε: «Κυπριακέ λαέ. Γνώριμη είναι η φωνή που ακούς. Γνωρίζεις ποιος ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος τον οποίον, ΕΣΥ διάλεξες να είναι ο ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός, όπως η Χούντα των Αθηνών θέλει να πιστεύει. Είμαι ζωντανός και είμαι μαζί σου. Το πραξικόπημα δεν θα περάσει».
Κι όμως… πέρασε και προκάλεσε όλη εκείνη την καταστροφή στον Ελληνισμό, όπως ακριβώς και στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και σε άλλες χαμένες πατρίδες. Πενήντα χρόνια έχουν περάσει και οι Τούρκοι κατέχουν το 38%, απειλώντας ότι θα καταλάβουν όλη την Κύπρο, τα νησιά του Αιγαίου, ακόμα και ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό δεν λέει ο Ταγίπ Ερτογκάν όταν θυμάται την Γαλάζια Πατρίδα και την… Οθωμανική Αυτοκρατορία;
Έχουν περάσει 50 χρόνια από την εισβολή και κατοχή. Οι Έλληνες πρέπει να αντιληφθούν ότι για να αποφύγεις τον πόλεμο, πρέπει να είσαι δυνατός. Και αυτή τη στιγμή τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, είναι δυνατές. Η Ελλάδα υπερτερεί της Τουρκίας κατά πολύ στην αεροπορία και η Μεγαλόνησος έχει αγοράσει σύγχρονα όπλα, ακόμα και αεροπλάνα. Δεν ευχόμαστε να γίνει πόλεμος. Αλλά πρέπει ο Ερτογ- κάν και ο Τατάρ να πάψουν να ζητούν τη διχοτόμηση και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Διαφορετικά, θα βγουν από τον τάφο τους οι ήρωες της ΕΟΚΑ του 1955-1959, όπως ο Καραολής, ο Ανδρέας Δημητρίου, ο Παλληκαρίδης και τόσοι άλλοι ήρωες και θα τραγουδήσουν όλοι μαζί, το τραγούδι του Βαγορή Παλληκαρίδη:
Θα πάρω μια ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια/ Να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά/ Κόρη πανώρια θα της πω άνοιξε τα φτερά σου/ Και πάρε με κοντά σου μονάχα αυτό ζητώ. (Τέρψα Αγαθοκλέους-Παπακώστα)

*Η Τέρψα Αγαθοκλέους – Παπακώστα είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ