Όχι μόνο στο «παραπέντε» αλλά στο «και πέντε» άφησαν να φτάσει η ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) του νοσοκομείου Άρτας ώστε να βρουν τρόπους αντιμετώπισης ακόμα και του φάσματος απειλής κλεισίματος.
Προφανώς τόσο η διοίκηση όσο η 6η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) και ως εκ τούτου το υπουργείο Υγείας, γνώριζαν εκ των προτέρων ότι δύο από τους τέσσερις γιατρούς θα πάρουν μακροχρόνιες άδειες, ο ένας για θέμα υγείας και η συνάδελφός του λόγω εγκυμοσύνης. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν φρόντισαν ούτως ώστε να καλυφθούν τα δύο μεγάλα κενά στην ώρα τους και τώρα… τρέχουν και δεν φτάνουν.
Σήμερα η ΜΕΘ που διαθέτει επτά κλίνες είναι αδύνατο να λειτουργήσει με δύο μόνο γιατρούς, δηλαδή τον Πύρρο Τσάκα και την Στυλιανή Μπαστάνη, καθώς και «υπεράνθρωποι» να ήταν δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τις εφημερίδες. Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι αντιδράσεις της ΕΙΝΗ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου), του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων, ενώ η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη διατύπωσε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, με την οποία ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος με νέες θέσεις γιατρών. Παρέμβαση, ταυτόχρονα, έγινε και από τον βουλευτή Άρτας της ΝΔ Γιώργο Στύλιο, ο οποίος κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.
Προκειμένου να μην κλείσει εντελώς η ΜΕΘ, αυτό που εξετάζεται είναι η διακομιδή κάποιων περιστατικών είτε στο Πανεπιστημιακό είτε στο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων. Η λύση αυτή προκρίνεται ως έσχατη, διότι η κάλυψή της με γιατρούς από άλλα νοσοκομεία, που παρεμπιπτόντως τείνει να γίνεις καθεστώς, είναι σχεδόν αδύνατη, καθώς το ίδιο πρόβλημα (στε- λέχωσης δηλαδή της ΜΕΘ με γιατρούς) αντιμετωπίζει και το νοσοκομείο Αγρινίου, το οποίο υποβοηθείται από γιατρούς νοσηλευτικών ιδρυμάτων των Ιωαννίνων.
Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν, επομένως, σε υπολειτουργία της ΜΕΘ νοσοκομείου Άρτας και συνοδεύονται με τον προβληματισμό και την ανησυχία εάν θα είναι παρατεταμένη ή όχι. Ως προς αυτό, σε συνομιλία που είχε μαζί του ο «Τ», ο πολύ καλός γιατρός, διευθυντής της ΜΕΘ Χριστόδουλος Ναθαναήλ, παραδέχεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ενώ παράλληλα εμφανίζεται και κάπως καθησυχαστικός. Εν τω μεταξύ είναι ο ένας εκ των δύο γιατρών που παίρνει άδεια, ο οποίος προκειμένου να το υπογραμμίζει (το πρόβλημα), αποφαίνεται ότι και ο ένας εκ των δύο (αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ο ίδιος) να επιστρέψει τον Σεπτέμβριο «με τρεις γιατρούς δεν μπορεί να κρατηθεί η Μονάδα», προσθέτοντας ότι «απαιτείται οριστική λύση».
Ο Χριστόδουλος Ναθαναήλ, που πέραν της επιστημονικής του επάρκειας διακρίνεται για το ενδιαφέρον συνολικά του νοσοκομείου, αλλά και για την ευαισθησία του απέναντι της Μονάδας που προΐσταται, μετέφερε, όπως γίνεται αντιληπτό, τις υπάρχουσες ανάγκες για την άμεση επίλυση του θέματος που προέκυψε, διατυπώνοντας παράλληλα προτάσεις για την δομική στελέχωσή της, ώστε να μην απειλείται η πλήρης λειτουργικότητά της.
Λαμβάνοντας, απ’ ότι υποθέτουμε, απαντήσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, αναφέρει προς την εφημερίδα μας: «Σύμφωνα με επικοινωνία με τον διοικητή του νοσοκομείου, την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας, δόθηκε η υπόσχεση για προκήρυξη δύο θέσεων επιμελητών Β’ με διαδικασία “fast track”, επισημαίνοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι γιατροί υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, έτσι και επιβεβαιωθούν στην πράξη τα λεγόμενα των αρμοδίων, ένα διάστημα θα απαιτηθεί για την τοποθέτησή τους. Είθε πάντως να συμβεί πριν την παρέλευση του έτους που διανύουμε, αν και λόγος γίνεται για το επόμενο τρίμηνο ή τετράμηνο.
Με σκοπό να καλυφθούν τα κενά έως ότου αναλάβουν επίσημα εργασία οι δύο γιατροί, ο κ. Ναθαναήλ μας έκανε γνωστό ότι αναμένεται η προκήρυξη μιας θέσης επικουρικής γιατρού για άμεση πρόσληψή της (λόγος γίνεται για μια εβδομάδα έως δέκα ημέρες). Και για τη θέση αυτή υπάρχει ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες μας πρόκειται για τη γιατρό που έκανε την ειδίκευσή της στην εν λόγω ΜΕΘ και η οποία μπορεί να παραμείνει.
Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που αξίζει να υπογραμμιστεί εκ νέου, είναι ότι για όσο διάστημα απαιτηθεί περιστατικά θα μεταφέρονται στα Ιωάννινα ώστε να καλύπτονται οι εφημερίες.