Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές, Αμφιβολίες τρελές.
Για όλα έφταιγαν οι τηγανητές πατάτες. Ο αδερφός μου ήταν 3 χρόνια μικρότερος. Και κάθε φορά που είχαμε για φαγητό τηγανητές πατάτες, τον απασχολούσα με ένα παιχνίδι εκτός τραπεζιού, για να του κλέψω 2-3 από το πιάτο του. Μέχρι που με έκανε τσακωτό η μάνα μου και αφού προσπάθησε να μου εξηγήσει το σωστό, με έβαλε να υποσχεθώ ότι δεν θα το ξανακάνω. Και το υποσχέθηκα. Έτσι, από εκείνη την ημέρα, για να κλέψω τηγανητές πατάτες, έπρεπε να προσέχω και τον αδερφό μου και τη μάνα μου. Άλλο έλεγα και άλλο έπραττα. Και φυσικά και γι’ αυτό έφταιγαν πάλι οι τηγανητές πατάτες.
Έτσι ακριβώς και η σημερινή κυβέρνηση. Μπορεί να λέει ότι είναι μία φιλελεύθερη κυβέρνηση που μειώνει συνεχώς τους φόρους, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι έμμεσοι φόροι στην Ελλάδα είναι στο 47% των συνολικών φόρων, όταν στην ΕΕ είναι στο 32%. Το πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times ξεγύμνωσε το ψευδεπίγραφο κυβερνητικό αφήγημα για την ελληνική οικονομία, που εστιάζει μόνο στον ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος ξεπερνά αυτόν της Ευρωζώνης. Ακόμα, όμως, και σε αυτό τον τομέα, που δεν αποτελεί το κρίσιμο στοιχείο για την πραγματική απεικόνιση της ελληνικής οικονομίας – πρόκειται για πλασματικά στοιχεία, αφού το ελληνικό ΑΕΠ παραμένει κατά 20% μικρότερο από αυτό που ήταν το 2007 πριν την είσοδο της χώρα στο μνημονιακό οδοστρωτήρα, ενώ στο διάστημα αυτό οι οικονομίες των χωρών της ΕΕ αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 17%.
Κακή είναι, επίσης, η κατάσταση της χώρας και στον πρωτογενή τομέα, όπου εξαιτίας της ακολουθούμενης ανερμάτιστης ταξικής οικονομικής πολιτικής η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει απωλέσει το 30% περίπου του ζωικού κεφαλαίου της.
Πέραν όμως αυτού, το μείζον ζήτημα, που αποτελεί και την ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της χώρας, είναι ότι συνεχίζεται αενάως να αναπαράγεται ως οικονομικό μοντέλο αυτό που αποτέλεσε την αιτία κατάρρευσης και της χρεωκοπίας, δηλαδή ανάπτυξης μέσα από την οικοδομή, τον τουρισμό και την απόλυτη εξάρτ- ηση από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία όπ- ως προαναφέρθηκε δεν χρησιμοποιούνται για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με στόχο την ενδογενή ανάπτυξη, αλλά διοχετεύονται στην παρασιτική ολιγαρχία και στους εφαπτόμενους με αυτήν κύκλους. Αλλά είπαμε. Άλλα λέμε και άλλα πράττουμε.
Τέλος, εν σχέσει με τον πληθωρισμό που κατατρώει την αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας των πολιτών, πέραν του γεγονότος ότι είναι κατά πολύ υψηλότερος από αντίστοιχους δείκτες ευρωπαϊκών χωρών, ο πυρήνας του προβλήματος αφορά τους ευαίσθητους τομείς για τη διαβίωση, όπως είναι τα τρόφιμα. Η αύξηση, δε, στις τιμές αυτών των προϊόντων σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο από την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, από τα καρτέλ που δραστηριοποιούνται στη χώρα και από την πρωτοφανή αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να ανακό- ψουν αυτή την τρομακτική κερδοσκοπία. Τα κυβερνητικά ψελλίσματα περί εισαγόμενου πληθωρισμού διαψεύστηκαν από όλα τα ευρωπαϊκά χείλη των εταίρων μας.
Και να ήταν μόνο η οικονομία; Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης νοιάζεται τόσο πολύ για την Δημόσια Υγεία, που προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε «δραστικά μέτρα» για το πώς ιδιώτες γιατροί θα «πεισθούν» να βοηθήσουν τα δημόσια νοσοκομεία.
Άκουσον – άκουσον! «Δεν δέχομαι ως υπουργός Υγείας ότι μπορεί σε μια περιοχή να υπάρχει παντελής αδυναμία λειτουργίας του νοσοκομείου λόγω ελλείψεως μιας ειδικότητας κρίσιμης και ταυτόχρονα στην ίδια περιοχή να υπάρ- χει πληθώρα ιδιωτών γιατρών στην ίδια ειδικότητα και να κάνουν ότι δεν βλέπουν πως το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί». Το ότι ο ίδιος υπουργός διέλυσε όλη την Δημόσια Υγεία δεν το λέμε.
Υπάρχουν χιλιάδες παρόμοια παραδείγματα, όπου τα λεγόμενα είναι αντιδιαμετρικά από τις πράξεις. Αλλά τελικά, όλοι πρέπει να γνωρίζουν χωρίς Αμφιβολίες πολλές, χωρίς Αμφιβολίες τρελές, πως σημασία έχει το «τι κάνουμε» και όχι το «τι λέμε». Γιατί όπως έλεγε και ένας διάσημος Ινδός πολιτικός, στοχαστής, επαναστάτης και ακτιβιστής: «Η δράση δηλώνει προτεραι- ότητες».
Αθώος, λόγω Αμφιβολιών
Σημείωση: Τα οικονομικά στοιχεία προέρχονται από άρθρο του κ. Παπασίμου Γεώργιου, με τίτ- λο «Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής οικονομίας», στον ιστότοπο slpress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ