Στα 1755 ο Γάλλος πρόξενος της Άρτας Bulle δέχεται μια επιστολή από τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μασσαλίας (ΕΕΜ) να φροντίσει τα σχετικά για την υποδοχή κάποιου έμπορου από την Λυών της Γαλλίας με το όνομα Μονζιρώ (Mongirod).
Όντως, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία του προξένου προς τον πρόεδρο του ΕΕΜ, ο Μονζιρώ (Mongirod) ήρθε στην Άρτα και πωλούσε υφάσματα. Κάθισε, όμως, δύο μήνες και όχι περισσότερο, όπως είχε ανακοινωθεί στον πρόξενο. Ο Μονζιρώ (Mongirod) αφού πούλησε στην Άρτα όσο μπόρεσε και πούλησε, προφανώς όχι πολλά, συνέχισε το ταξίδι του στα Ιωάννινα. Και κει δεν είχε καλύτερη τύχη. Τα προϊόντα του ήταν προφανώς απομιμήσεις και δεν τράβηξαν πολύ. Μετά από μια διαμονή δυο μηνών στα Ιωάννινα συνεχίζει το ταξίδι του στην Θεσσαλονίκη.
Ο Γάλλος πρόξενος παρακολουθεί τις κινήσεις του Μονζιρώ (Mongirod) και σε λίγο τον εντοπίζει στον Τύρναβο. Ο Γάλλος πρόξενος της Άρτας Bulle ενημερώνει συνεχώς το ΕΕΜ για τον Μονζιρώ (Mongirod). Και τί αλλαγές θα πρέπει να κάνει στα εμπορεύματα του.
Σκοπός των Γάλλων είναι να χτυπήσουν το εμπόριο της Γαλληνοτάτης Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου και φυσικά να ενδιαφερθούν για εξαγωγές καπνού, σιτηρών και ξυλείας για την Γαλλία. Στα 1756 στην αλληλογραφία του Γαλλικού προξενείου και του ΕΕΜ δεν εντοπίστηκαν παραπέρα αναφορές για τον Μονζιρώ (Mongirod).
Στα 1757 εμφανίζεται και πάλι στην Άρτα με ένα φιλόδοξο σχέδιο, που εμπλέκονταν και η βασιλική αυλή. Ο Mongirod (Μονζιρό) διαπίστωσε (προφανώς ύστερα από μελέτη στον κάμπο) ότι η περιοχή του κάμπου της Άρτας όλο και περισσότερο ερημώνεται. Μάλιστα σύμφωνα με τις μελέτες του Σεραφείμ Μάξιμου, μας αφήνει να εννοηθεί πως οι κάτοικοι λόγω καταπίεσης είχαν εγκαταλείψει τα χωριά τους, προτείνοντας να νοικιαστεί ο κάμπος από την εταιρία του, να γίνει συμφωνία με την Οθωμανική Πύλη για 50 χρόνια και να φυτευτούν μουριές.
Τις μουριές θα τις εκμεταλλευόταν για την καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα. Σε 5 έως 6 χρόνια οι μουριές θα ήταν ώριμες και η εταιρεία του θα έφερνε μεταξοσκώληκες, που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είχαν παραγωγή. Ταυτόχρονα ο Μονζιρό προέβλεπε να γίνουν εγγειοβελτιωτικά έργα, τα οποία θα αποσκοπούσαν στην καταπολέμηση των επιδημιών στο ανθυγιεινό κλίμα της περιοχής. Πίστευε πως υπό αυτές τις συνθήκες όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τις περιοχές τους από τις καταπιέσεις των Τούρκων αγάδων και διοικητών θα επανερχόταν στα μέρη τους, μια και δεν θα υπήρχε η εκμετάλλευση από τους Μπέηδες.
Σκοπός, βέβαια, του Μονζιρό ήταν να βρεθούνε φτηνά εργατικά χέρια. Την ίδια στιγμή οι Γάλλοι θα είχαν την ευκαιρία να μονοπωλήσουν την εξαγωγή του σιταριού και προπάντων θα τους δινόταν η ευκαιρία να εκ- μεταλλευτούν τα δάση της περιοχής του Λούρου. Στο σχέδιο προβλεπόταν να καταφέρουν οι Γάλλοι να διορίζουν αυτοί τον βοεβόδα της Άρτας, ο οποίος φυσικά θα ήταν εκπρόσωπος των συμφερόντων τους.
Ο Boulle έγραψε προς το Εμπορικό Επιμελητήριο της Μασσαλίας για το πρόγραμμα του Μονζιρό και ζήτησε να φροντίσουν να χορηγηθεί η σχετική άδεια. Το σχέδιό του βρήκε αντίσταση στους τοπικούς παράγοντες (κατά παράδοξο τρόπο στους Έλληνες “προύχοντες” της περιοχής) γιατί συγκρού- ονταν μικρά τοπικά συμφέροντα. Εδώ εξαφανίζεται και ο Μονζιρό.
Ο Σιορόκας στη διδακτορική του διατριβή «Το Γαλλικό προξενείο της Άρτας», μας πληροφορεί ότι το παραπάνω σχέδιο του Μονζιρό ούτε καν άρχισε να μπαίνει σε εφα- ρμογή. Ο Μονζιρό εξαφανίστηκε. Άγνωστο παραμένει τι ακριβώς απέγινε. Περαιτέρω, ο Σιορόκας μας δίνει την πληροφορία ότι ο Κερκυραίος έμπορος Νίκας στα 1767 έσ- τειλε επιστολή στον Γάλλο πρόξενο της Άρτας Julien, ότι χρωστά 300 τσεκίνια (αρκετά υψηλό ποσό) στον Μονζιρό αλλά δεν έχει εμφανιστεί κανείς να τα ζητήσει.
Πηγές: Σεραφείμ Μάξιμος, Γαλλικά αρχεία ΕΕM, Στην Αυγή του Καπιταλισμού. Γιώργος Σιορόκας, Γαλλικά Αρχεία ΕΕM, Το Γαλλικό προξενείο. Ελευθέριος Βέτσιος: Η Οικονομική και διπλωματική παρουσία των Βενετών στην Άρτα. Αρχεία Κέρκυρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ